Dalmacija Split

'nema prolaza'

Splitski novinar u raljama 'Pit bulla': Zaštitari su mi na skupštini slomili rebra, i župan je vidio da su me prebili, no iz Županije - ni glasa

'nema prolaza'

Sa Sinišom Vickovom, novinarom Radio Brača, razgovarali smo u srijedu popodne, dan nakon što su ga zaštitari tvrtke "Pit bull" izudarali na ulazu u splitski Dom za starije i nemoćne osobe, u kojem se održavala sjednica Županijske skupštine.

Posljedice se vide u formi modrice na desnoj strani njegove glave, između sljepoočnice i uha, te liječničkog nalaza iz splitske bolnice u kojem mu je dijagnosticirana fraktura "prednjih krakova IX. I X. rebra".

Zaštitari su angažirani zbog dolaska prosvjednika iz Bola na Braču, nezadovoljnih odlukom Županije da koncesiju za plažu Zlatni rat dodijeli zagrebačkoj tvrtki "Sport B". Vickov veli da je u Dom stigao oko 8.30, pola sata prije početka sjednice, razgovarao je s prosvjednicima, a zaštitara nije bilo.

Zatim je otišao na konferenciju za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu, a na Skupštinu se vratio oko 12.40. "Taman na točku o Zlatnom ratu", kaže. No, na ulazu su ga dočekali problemi:

– Bila su dva zaštitara, jedan u nekoj jaketi, u civilu, a drugi je imao znak "Pit bulla". Pitao sam mogu li proći, a oni su rekli: "Ne možete, 'ko ste vi?" Odgovorio sam da sam novinar s Radio Brača, na što su oni kazali: "Ništa Brač, ništa, nema prolaza."

Odmah su drsko reagirali. Ponovio sam da sam novinar, da moram raditi i kad sam pokušao proći, gurnuli su me. Rekao sam: "Nemojte me gurati, jeste li vi normalni, zašto to radite?" Jedan me udario šakom...

Koji?

– Jedan, ne znam koji. Pokušao sam se obraniti, a onda su me udarili oba, bacili me na pod i iscipelarili.

Jesi li ih udario?

– Nisam, samo sam se branio. Kako ću ih udariti kad su dvojica.

Kažu da si jednog udario u glavu.

– Da, to je njihova verzija, a nisam ni mogao, jer su toliko mladi, brzi, imaju oko 20-25 godina.

Kako si se branio?

– Štitio sam lice.

I koliko je to trajalo?

– Trajalo je minutu-dvije, a onda je netko došao od županijskih vijećnika i rekao: "To je novinar, zašto to radite? Pustite čovika."

Tko?

– Neki čovjek iz Županijske skupštine. Podigao me i otišao sam na sjednicu. Tamo su svi vidjeli da sam krvave glave, da imam podljeve, raskidanu jaketu, osjećao sam bolove u rebrima i glavi. Župan je vidio da se nešto događa, rekao sam da su me prebili; svi su reagirali, novinari su mi tražili izjavu, no nisam je htio dati, bio sam u šoku.

Stajao sam dvije minute, dolazila mi je nesvijest, išao sam vanka. Bio je tu policajac koji je osiguravao skup Boljana i zatražio sam da napravi prijavu da su me tukli. Policija je došla i otišao sam u bolnicu na preglede. Imam slomljena dva rebra i potres mozga.

Gdje je policija bila kad si bio napadnut?

– Bila je ispred.

Je li reagirala?

– Ne, jer sam napadnut u zgradi, na izlazu, dolje u podrumu.

Je li te policija poslije zvala na razgovor?

– Uzela je izjavu tamo ispred Doma, a danas je tražila i da im dostavim liječničku potvrdu.

Je li te nazvao itko iz Županije ili "Pit bulla"?

– Zvao je jučer samo informativno Marko Žaja iz "Pit bulla", jer se mi znamo dugo godina. Pitao me za informaciju što je to bilo. I ništa više. Nitko nije zvao iz Županije.

Namjeravaš li ih tužiti?

– Savjetovat ću se s odvjetnikom. Po meni, ovo nije normalno, svaki put sam na sjednici Županijske skupštine, nikad nije bilo zaštitara, nikad nije bilo problema i sad su se odjednom pojavili neki momci koji se nisu znali ponašati.

Naslovnica Split