StoryEditorOCM
Dalmacijapredstavljanje na voćnom trgu

Aida Batarelo: Vertikala Zagreb-Split pokazala je kakav imaju plan

19. travnja 2017. - 17:02
batarelo_izbori3-190417

Kandidatkinja SDP- a za gradonačelnicu Splita Aida Batarelo u srijedu je pod kipom Marka Marulića na Voćnom trgu u Splitu predstavila svoje zamjenike, potpredsjednika HNS-a Srđana Gjurkovića i liječnika Joška Markića te najavila, među ostalim, da će u mandatu uložiti više od 300 milijuna kuna u obrazovanje.

Podsjetila je da je SDP u Zagrebu podržao HNS- ovog kandidata za gradonačelnicu, a HNS u Splitu nju što je najbolji pokazatelj koliko te dvije stranke zajedno dugo surađuju, koliko su, kaže, nositelji demokratskih vrijednosti u Splitu i Hrvatskoj i da uvijek u njihovoj suradnji demokratski standardi rastu kada je ta koalicija na vlasti.

"Mi vam nećemo nuditi gradnju tunela, mostova i žičara nego ćemo ulagati u svoje građane, ali nećemo dopustiti niti da naši građani ostanu bez plaža kao što se jučer dogodilo na županijskoj skupštini. To nećemo dozvoliti jer vertikala Zagreb-Split je jučer pokazala kakav imaju plan i program za ovo područje. Jučer Brač, sutra Split", rekla je Batarelo.

Poručila je da će oni "ulagati u svoje građane i njihovu budućnost".

"Tijekom mandata ćemo u obrazovanje uložiti preko 300 milijuna kuna, ali ćemo ulagati i u škologradnju, u nove projekte i programe koji će biti na tragu kurikularne reforme", poručila je Batarelo i dodala da će Split graditi boljim zajedno sa svojim zamjenicima i sa svim vrijednim građanima, te ostalima koji žele raditi.

Ulaganje u sport i kulturu i to 0,5 kuna iz turističke pristojbe koji će se uložiti u razvoj sportskog i kulturnog turizma najavio je njezin zamjenik Srđan Gjurković i dodao da će se tako podići turistička ponuda, ali će se i "sportu vratiti snaga". Nastavio je da će odmah na prvom proračunu digitalizirati škole za što će izdvojiti 15 milijuna kuna, da će promijeniti GUP, osigurati otkup zemljišta za dječje vrtiće, te za dvorane koje su potrebne u istočnom dijelu grada.

"To su stvari koje su potrebne ovome gradu kao jedna pristojnost i uljuđenost, poštivanje naše tradicije, slobode, širine i otvorenosti Splita. To radimo kako naša djeca za deset godina ne bi trebala raspravljati o ovim stvarima o kojima mi sada raspravljamo. Mislim da smo mi garant toga. I do sada su SDP i HNS pokazali ozbiljnost i odgovornost u obnašanju vlasti. Prihvaćamo i znamo da su bile greške, ali ovo što se radi danas to je potpuna katastrofa, to je rasprodaja, neodgovornost, neozbiljnost i veliko plagiranje", izjavio je Gjurković.

Joško Markić je izjavio da će biti prezadovoljan ako nakon četiri godine njihovog mandata Split u Hrvatskoj bude prepoznat kao grad prijatelj djece, koji svojoj djeci pruža najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, a pogotovo onima koji imaju poteškoće u razvoju. Isto tako će biti zadovoljan ako se Split prepozna kao grad koji provodi programe prevencije suvremenih bolesti našeg duštva, grad koji potiče sveučilišni sport, zaštitu zdravlja, zdrav način života i zdrave prehrane.

"Bit ću zadovoljan i ako Split bude prepoznat kao grad vrhunskog obrazovanja i znanosti počevši od toga da sva djeca imaju pravo na predškolski odgoj, da naše osnovne škole rade u jednoj smjeni, da se subvencionira produljeni boravak u školama i da osmišljavamo, te provodimo dodatne školske programe koji će naše mlade pripremiti na izazove budućnosti i na timski rad. I da naše sveučilište ima potporu grada i naši znanstvenici koji će ovdje dolaziti rado raditi, a ne da zaključavaju svoje laboratorije i odlaze iz Splita", kazao je Markić.

Dodao je još i da očekuje da Split bude grad solidarnosti koji skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima, koji subvencionira njihove troškove stanovanja i ima transparentnu i pravednu politiku socijalne dodjele stanova, koji umirovljenicima omogućava dostojanstven život, a terminalnim malignim bolesnicima dostupnu vrhunsku palijativnu skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:55