Dalmacija Split

VIŠAK KVADRATA BEZ DOZVOLE

Ugostiteljima - 'zidarima' sa Žnjana prijeti do pet godina zatvora!

VIŠAK KVADRATA BEZ DOZVOLE
Bespravni graditelji terete se, prema navodima tužiteljstva, i za skidanje i povredu službenog pečata i znaka, jer su nakon inspektorske zabrane nastavili s radovima i otvorili kafiće

Prvi dani 2017. godine iznjedrili su novi val optužnica koje je Općinsko državno odvjetništvo podnijelo protiv bespravnih graditelja na žnjanskom platou i to za kaznena djela protupravne gradnje, te skidanja i povrede službenog pečata i znaka.

Optužnica je podignuta protiv Marka Tvrtka Džaje (37) i Ante Žige (52), vlasnika zajedničkog obrta za ugostiteljstvo "Bubamara". Njih se tereti da su od 27. svibnja do 8. srpnja 2016. na Žnjanu, suprotno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te Zakona o gradnji unutar utvrđene granice pomorskog dobra, a bez pravomoćne građevinske dozvole i bez koncesijskog odobrenja, izgradili kafić od 248 kvadrata, visine oko 3,8 metara.
Kada je građevinski inspektor zabranio daljnje radove postavljanjem službenog znaka, njih su dvojica, kako je navedeno u optužnici, "svjesni da je time na gradilištu zabranjeno obavljanje radova, skinula taj znak, nastavili radove i u potpunosti završili ugostiteljski objekt".Optužnica je podignuta i protiv Vedrana Milakovića (29), vlasnika kafića "Plana B" koji posluje pod tvrtkom "Opomena". Tereti ga se da je u svibnju 2016. unutar granice pomorskog dobra bez pravomoćne dozvole gradio ugostiteljski objekt od 246 četvornih metara, te visine oko četiri metra. Nakon što je inspektor zabranio radove postavljanjem službenog znaka, od 27. svibnja do 16. lipnja Milaković je ušao u osigurani prostor i nastavio podizati plažni kafić koji je zatim i otvorio gostima. Za razliku od Džaje i Žige, vlasnik "Plana B" nije skinuo službeni znak zabrane radova.

Naposljetku, optužnicu je "zaradio" i Dragan Buzov (48), vlasnik kafića "Beach bar" i solinske ugostiteljske tvrtke "Ronaldo", koji je široj javnosti poznat kao predsjednik Udruge koncesionara "Žnjanski plato". Njega i njegov obrt tereti se da je svibnju 2016. unutar granice pomorskog dobra, a bez pravomoćne dozvole gradio ugostiteljski objekt površine 240 četvornih metara, visine oko četiri metra, odnosno da je postavljao čelične konstrukcije i fasadne zidove.
Kad je inspektor izdao zabranu građenja i zatvorio gradilište, neutvrđenog dana, a to se po optužnici dogodilo od 27. svibnja do 8. srpnja, Buzov je bez skidanja ili povrede službenog znaka ušao u osigurani prostor i nastavio s radovima, te je objekt, kako je navedeno, "priveden svrsi".

Prema Kaznenom zakonu, za protupravnu gradnju odnosno za onoga "tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu", propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Za skidanje i povredu službenog pečata, predviđena je kazna do tri godine zatvora.

Naslovnica Split