Dalmacija Split

korak naprijed

Split dobiva sustav javnih električnih bicikala

korak naprijed

Grad Split je u sklopu EU-ova projekta REMEDIO dobio bespovratna financijska sredstva u iznosu od ukupno 267.500 eura za nabavu sustava javnih električnih bicikla i provođenje mjera energetske učinkovitosti, kazao nam je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević.

Provedba projekta počet će početkom 2017. i trajat će trideset mjeseci (2,5 godine). Cilj je smanjenje emisije ugljikova dioksida na području preopterećenom gradskim prometom. Korištenje javnih električnih bicikla bit će besplatno do kraja trajanja projekta, najavio je Kovačević.

Projekt REMEDIO prijavljen je u studenom 2015. godine, a ugovor o provođenju bit će potpisan koncem 2016. godine u okviru programa Interreg Mediterranean koji spaja euoropske zemlje mediteranskog podneblja od Španjolske do Grčke.

Ukupna vrijednost projekta je 2.215.512,50 eura, a uz vodećeg partnera iz Italije, Agenciju za zaštitu okoliša regije Veneto (ARPAV) na projektu kao partneri uz Grad Split sudjeluju još Grad Treviso (Italija), Sveučilište Aristotel Solun (Grčka), Razvojna agencija Grada Soluna (Grčka), Instituto Superior Técnico Lisabon (Portugal), Grad Loures (Portugal), Sveučilište Sevilla (Španjolska), Grad Sevilla (Španjolska).

- Provedbom projekta REMEDIO želimo potaknuti korištenje novog načina javnog transporta koji je ekološki prihvatljiv i za korisnike pristupačan. Izuzetno smo ponosni što će grad Split ovim projektom stati uz bok ostalim svjetskim gradovima u kojem će građani imati priliku voziti se javnim električnim biciklima, a također ćemo sadržajno obogatiti i našu turističku ponudu.

- Koliko će bicikla biti postavljeno i na kojim lokacijama utvrdit će analiza stanja i studija koju ćemo napraviti tijekom 2017. godine, a godinu poslije sukladno zaključcima studije uvodimo sustav javnih električnih bicikla u promet. Ovakvim projektima svakako želimo poslati poruku javnosti da čuvamo okoliš, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i doprinosimo ublažavanju klimatskih promjena, te podižemo kvalitetu života građana - ističe dogradonačelnik Kovačević.

Dodaje kako se kroz 2018. godinu očekuje mjerenje potencijala i unapređenje energetske učinkovitosti, kakvoće zraka, smanjenje buke, razvoj multimodalnog transporta i bolje horizontalne povezanosti kroz uvođenje sustava javnih električnih bicikla kao pilot projekta. Završno, u prvom dijelu 2019. godine, očekuje se transfer znanja i primjera dobre prakse između projektnih partnera kroz transnacionalne sastanke i radionice.

Integrirani sustav javnog prijevoza putem električnih bicikala uključuje: terminale sa solarnim pločama, elektromagnetski sustav zaključavanja, električne bicikle, pozivni centar, centralni servis i logistiku sustava.

Također će se provesti i analiza trenutnog stanja postojećih ograničenja za lokalnu implementaciju niskougljičnih transportnih rješenja. Razvit će se integrirani alat za modeliranje transportnih rješenja i gradskih planova uz simulacije sadašnjih i budućih scenarija i analizu rezultata, informiraju u Gradu Splitu.

Naslovnica Split