Dalmacija Split

maturanti splitske zdravstvene škole pREKO videokonferencije ‘odgledali’ dvije laparoskopske ginekološke operacije

Učenici iz klupa uživo pratili operacije u Zadru

maturanti splitske zdravstvene škole pREKO videokonferencije ‘odgledali’ dvije laparoskopske ginekološke operacije

Pedeset maturanata Zdravstvene škole koji uče za medicinske sestre-tehničare u utorak su iz svojih školskih klupa preko videokonferencije uživo pratili dvije laparoskopske ginekološke operacije koje su se zaredom odvijale u zadarskoj Općoj bolnici. Na jednom ekranu je prikazivan operacijski tim na čelu s doktorom Brankom Dukićem koji je objašnjavao svaki svoj potez, počevši s punjenjem plinom trbušne šupljine, iglom kroz pupak, 52-godišnjoj pacijentici kojoj se trebaju odstraniti oba jajnika. Na drugom ekranu učenici su vidjeli isto što i doktor na svom ekranu u operacijskoj dvorani - kako kroz tri mala reza, uz mikrokameru, trbušnu stijenku probijaju dva instrumenta. U učionici je cijelo vrijeme vladala potpuna tišina.

Ti sedamnaestogodišnjaci i osamnaestogodišnjaci su, bez iznimke, bez pokazivanja emocija i koncentrirano odgledali i drugu kratku operaciju, u kojoj je 33-godišnoj pacijentici liječnik kroz grlić maternice instrumentima “ušao” u maternicu te odstranio polipe.

 - Bilo je zanimljivo. To nam je bila jedinstvena prilika da uživo vidimo baš takve operacije jer možda nikad ne budem radio na ginekologiji, a nema štete što više znamo – kazao je Luka iz 4a razreda.

 - Moramo biti profesionalni. Svaka nova operacija daje novo znanje i izaziva daljnju želju za znanjem. Češće bismo trebali dobivati ovakve prilike – dodao je ozbiljnim glasom Josip.

Mirjana Kurtović, ravnateljica Zdravstvene škole, kazala je da i nju fascinira profesionalno ponašanje maturanata, te dodala:

 - Zreliji su od svojih vršnjaka. Svaki od njih dosad je tijekom školovanja odradio dvije tisuće sati u bolnici, a na jesen odlaze raditi u bolnicu, na pripravnički staž, gdje moraju biti odgovorni kao i zaposleni. Edukativna videokonferencija je održana u okviru projekta E-medica koje zdravstvene škole u Hrvatskoj realiziraju tri godine.

Tanja GATTIN ZEBIĆ

Naslovnica Split