Dalmacija Split

tribina u splitu

Kučer: Zabrana pobačaja nije rješenje; Mandić: Odgovor leži u molitvi i postu

tribina u splitu

Damir Mandić, Mirjana Kučer i Matko Marušić

Tribina ponešto izazovnog naziva ''Pobačaj - izbor ili smrt pojedinca'' u organizaciji studentske udruge "SplitMisli" okupila je u četvrtak navečer u "Klubu mladih" očekivanih stotinjak slušatelja.

Kao sudionici pozvani su tri gosta predavača, Matko Marušić, profesor fiziologije sa splitskog Medicinskog fakulteta, Mirjana Kučer, pravnica i izvršna koordinatorica udruge "Domine", organizacije za promicanje ženskih prava, te Damir Mandić, teolog i koordinator inicijative ''40 dana za život''.

Svaki od predavača iznio je neka svoja zapažanja i stavove o temi, pa je tako Marušić započeo "direktno u glavu" komentarom da život započinje spajanjem spolnih stanica.

- Ako to tako definiramo, onda nema dvojbe da je pobačaj ubojstvo. Ali ako gledamo s društvene strane, ljudi koji žele pobačaj zabraniti, jako griješe. To je nerješiv problem, ali svakako trebamo promijeniti pristup učenju mladih o tome – izjavio je Marušić, zaključivši naposljetku kako primarna krivnja leži na roditeljima.

Kučer je stavila naglasak na pravo na siguran i dostupan pobačaj kao međunarodno priznato ljudsko pravo.

- Zabrana nije odgovor, jer na primjeru Južne Amerike gdje je pobačaj ilegalan, stopa je svejedno iznimno visoka. Rješenje je u adekvatnoj edukaciji i uvođenju seksualnog odgoja primjerenog dobi djece, te planiranje trudnoće – pojasnila je Kučer.

Mandić je pak držao da odgovor leži u molitvi i postu, kojima su, kako tvrdi, do sada 27 žena u Hrvatskoj odvratili od pobačaja. Na komentar da molitvena inicijativa pred bolnicama stvara osjećaj nelagode i javnog pritiska na žene, izjavio je samo da mu je žao jer im to namjera.

Zanimljivo, jedino oko čega se većina prisutnih složila, jest činjenica da direktna zabrana pobačaja neće donijeti ništa dobra ovom društvu, posebice ženama u njemu.

- Svatko od nas ovdje ima svoja čvrsta uvjerenja i pitanje je koliko se slušamo, a još više koliko se čujemo. Smatram da je problem našeg društva u globalu nedostatak odgovornosti na svakoj razini – komentirala je Kučer.

Tekst i foto: M. Melvan
Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last