Dalmacija Split

skupljaju se potpisi

Facebook grupa aktualizirala staru ideju: Vratite nam Bajamontušu!

skupljaju se potpisi

Facebook grupa "Inicijativa za obnovu Monumentalne fontane na splitskoj Rivi" pokušava nastaviti priču započetu prije pet godina, kada je pokrenuta kampanja za obnovu fontane, pa se, podsjećamo, prikupilo 14 tisuća potpisa onih koji su smatrali da fontanu, u narodu znanu kao Bajamontušu, treba vratiti na njezino mjesto.

Odonda do danas ništa se nije pomaklo s (toga) mjesta!

– Od 21. prosinca ponovno smo pokrenuli "Inicijativu za obnovu Monumentalne fontane na splitskoj Rivi", pa smo počeli prikupljati potpise potpore, odnosno započeli smo potpisivanje zahtjeva za njezinu obnovu kako bismo je vratili – kazao nam je Ante Toni Alujević, jedan od inicijatora akcije.

Moramo napomenuti kako nije riječ o ponovnom pokretanju peticije, nego o pokušaju njezina vađenja "iz naftalina". Želja naroda se zametnula, nestala u papirima Gradske uprave.

 

Politiziranje

 

– Vladajući uvijek žele priču o obnovi ispolitizirati, a nama nije bitna politika, nego sjećanje na splitsku kulturnu baštinu i upravo prije svega depolitizaciju općenito kada je riječ o kulturi u svakom pogledu.

Monumentalna fontana je bila simbol Splita, i ona je to i danas, simbolički predstavlja povijesnu nepobitnu činjenicu kada je prvi put voda dovedena u Split, nalazimo je na svim razglednicama grada iz onog doba. Glupo je vraćati se razlozima njezina rušenja, jer nas i to ponovno vraća u političke vode – naglašava Alujević.

– Kad vam dođe furešt u goste, čemu se može diviti osim Dioklecijanovoj palači i drugim znamenitostima. Upravo bi Monumentalna fontana, koja danas nedostaje u neposrednoj blizini "dnevnog boravka" svih Splićana, dala još dodatnu prepoznatljivost kako u povijesnom, tako i u današnjem modernom društvu u sklopu ponude grada kao turističke destinacije – razmišlja naglas naš sugovornik.

 

Mrtva točka

 

Gdje je zapelo? Zašto Grad ne kaže radi li se nešto u vezi s tim ili jednostavno da se ne slažu s obnovom? Bitno je samo da se priča pokrene s mrtve točke.

– Peticija je potpisana, mi stojimo iza nje i zahtijevamo od Grada da je ispoštuje, da se o tom prijedlogu raspravlja – napominje Alujević.

– Ljudi su nam se javljali, mnogi su voljni sudjelovati i financijski u obnovi, dakle ako je novac problem, i to se da riješiti – veli nam.

Facebook je odlična platforma za osluhnuti bilo naroda, a ako je vjerovati 11.700 članova stranice "Split kroz povijest", upravo stalnim objavljivanjem prekrasnih fotografija Monumentalne fontane iskazuju svoju želju za povratkom fontane.
 
milena budimir

 

 

U čast dovođenja vode


Monumentalna fontana na splitskoj Rivi djelo je Luigija Ceccona, poznatoga talijanskog kipara 19. stoljeća. Podignuta je kao spomenik dovođenju vode u grad 1880. godine. Izgrađena je doprinosima gotovo svake splitske obitelji i simbol je zajedništva svih Splićana.

Davanje doprinosa za izgradnju u to je vrijeme bilo pitanje časti, nevezano uz političku orijentaciju ili socijalni status obitelji. Građani Splita su je 1888. godine Zakladnim spisom predali Gradu Splitu na čuvanje i održavanje. Godine 1947. divljački je porušena, minirana i dignuta u zrak.

 

 

 

 

Kako podržati inicijativu?


Ako i vi podržavate ovu Inicijativu, možete popuniti i potpisati zahtjev koji se nalazi na stranici ove grupe, potom ga e-mailom pošaljete na adresu: [email protected] ili isprintanog poštom ili osobno na adresu: Društvo prijatelja kulturne baštine Split, Obala hrvatskog narodnog preporoda 25

 

 

 

 

 

Naslovnica Split
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last