Dalmacija Split

roden kraj

U Splitu se održava Makedonska kulturna jesen, prikazan film o doprinosu Makedonaca u Domovinskom ratu

roden kraj
Zajednica Makedonaca u Splitu ovog petka u svojim prostorima prigodnim programom označila je početak kulturnog događanja 'Makedonska kulturna jesen u Splitu' koje će trajati punih mjesec dana.

Uz nastup zbora MKD Makedonija i sjajnih mališana iz ekipe 'Klinci-mandalinci' otvorena je izložba umjetničkih slika Dražena Pejkovića, Tonća Blagaića Buce i članova skupine Šolta Art, kao i Jakova Čizmića iz ST suvenir. Prigodu za izlaganje dobila je i mlada slikarica Bojana Bocevska, rođena u Skopju koja se predstavila akvarelima. Izložbu je otvorio Marko Bekavac, novi županijski pročelnik za nacionalne manjine.

- Cijela ova manifestacija bit će ispunjena brojnim sadržajima kojima želimo promovirati makedonsku kulturu, tradiciju i običaje. Tako će naši članovi 20. studenog kuhati makedonske specijalitete za beskućnike u prihvatilištu, koncem mjeseca putujemo u Samobor na Dan zajednice, u Splitu ćemo prirediti poetske i glazbene večeri, kao i promociju dvaju filmova 'Doprinos Makedonaca u Domovinskom ratu', te Zemljotres u Skopju 1963. godine'.

Inače su naša vrata na Mažuranićevoj šetalištu 8/A uvijek otvorena za svih, pa pozivam sve zainteresirane da nas posjete i razgledaju izložbu - kazao je Angel Mitrevski, predsjednik MKD Makedonija. Inače izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka od 17 do 19 sati, te subotom od 10.30 do 13.30 sati.

Samom otvaranju 'kulturne jeseni' nazočilo je mnoštvo posjetitelja. Mitrevski nam kaže kako u Splitu živi točno 222 Makedonca, no broj članova ovog društva penje se gotovo do 300 članova.

- Dokaz je to naše otvorenosti prema svima i integriranosti u društvu. Uvijek kažem da si integriran kada te većinski narod prihvati kao svoga i kada ti možeš pokazati i njegovati svoju tradiciju i običaje. U Splitu to doista i jesmo - zaključio je Mitrevski.


Merien ILIĆ,
FOTO: Paun PAUNOVIĆ/CROPIX

Naslovnica Split