Dalmacija Split

pokazna vježba

Prvašić Bepo: Kada odrastem i ja želim biti vatrogasac

pokazna vježba
/ Kada odrastem i ja želim biti vatrogasac - poručio je zadivljeni prvašić Bepo nakon edukativno-pokazne vježbe gašenja početnih požara, koju je na školskom igralištu Osnovne škole Spinut, u četvrtak poslijepodne organizirala Služba za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje i Javna vatrogasna postrojba Grada Splita.

Kontrolirana vatra gasila se i aparatima za gašenje i hidrantima, a glavni junaci bili su školarci, koji su na vježbu došli u pratnji roditelja i profesora.

- Upravo sam ugasio požar aparatom i moram priznati da je stvarno jednostavno. Prvi put nije išlo, ali iz druge sam uhvatio pravi mot. Samo moraš izvući prekidač. Vatrogasci su stvarno cool i možemo ih zvat za sve. Gase požare, spašavaju živote, tu su i kad se zaglaviš u liftu ili nekoj prostoriji, i kod poplave i kod sudara! - rekao nam je petaš Duje Zloić.

Najvažnije je naučiti čime što gasiti, nadodaje Noah, koji je na vježbu došao u pratnji djeda, bivšeg vatrogasca.

- Voda ne pomaže kod zapaljivih tekućina, već samo kada gori drvo ili plastika. Ako gore zapaljive tekućine, treba ih gasiti pjenom iz aparata jer će u protivnom voda samo pogoršati stvar. No, ako je požar oko vas najbitnije je da ne paničarite, već da ostanete prisebni i nazovete 193 - educirao nas je Noah.

Unatoč kišnoj prognozi vježbi se odazvalo stotinjak građana, a zanimanjem je bio zadovoljan i zapovjednik desetine Nikša Šore.

- Vatrogasna inicijativa je prepoznata i to je dobra stvar. Mi smo profesionalci i pomoći ćemo u svakoj potrebi. Ove informacije uistinu mogu pomoći, a posebno nas raduje entuzijazam naših najmlađih sugrađana, ipak na njima svijet ostaje. Na naše veliko zadovoljstvo nekoliko mladića pokazalo je i direktnije zanimanje za posao vatrogasca, pa smo ih uputili na dobrovoljno vatrogasno društvo, to je ipak najbolji početak - zaključio je Šore.

Tihana Marović
 Foto: Mario Todorić / CROPIX
Naslovnica Split