Dalmacija Split

uz jako osiguranje

Split Pride protekao u najboljem redu i bez izgreda; Mateljan: Žestoko osuđujemo to što nije bilo političara osim dogradonačelnika

uz jako osiguranje

Ilustracija

Ukupno 600 policajaca, otprilike 300-njak sudionika, ako i toliko, šetnja po zvizdanu, manje – više prazan grad osim znatiželjnih grupa turista – to bi bio najkraći opis ovogodišnjeg Split Pridea. Nikakvih povika, dovikivanja niti ružnih riječi prema povorci koja je prošetala od Đardina, niz Marmontovu i Rivu do Pjace, gdje su podigla LGBT zastavu na štandarac,i zatim se vratili u Đardin, nije bilo.  Prije, za vrijeme i nakon javnog okupljanja, nisu zabilježeni događaji koji bi doveli u pitanje sigurnost sudionika javnog okupljanja i ostalih građana. Nije bilo privedenih osoba.

I to je dobro, jer ove godine stoga u prvi plan ipak mogu doći zahtjevi sudionika povorke, a koji se svode na dvije riječi: potpuna ravnopravnost. Odnosno, da se prava građana kada su brak, obitelj i prava i obveze koje proizlaze iz toga uređuju za sve građani na isti način, kroz obiteljski zakon. Ne prihvaćamo daljnju getoizaciju kroz poseban zakon o registriranim zajednicama, poručili su javnosti. 

Od političara, ove godine nigdje nikoga, pojavio se u ime grada samo dogradonačelnik Goran Kovačević. Razljutilo je to Ljubomira Mateljana, čelnika udruge Rišpet, organizatora Pridea. Prvi put da je povorka organizirana bez pomoći aktivista iz drugih gradova.

- Žestoko osuđujemo to što nema političara ove godine, smatramo da ljudska prava ne mogu čekati političke odluke, od onih koje plaćamo tražimo i da obavljaju svoje dužnosti. Trebali su biti ovdje i podržati ljudska prava – razljutilo je Mateljana odsutstvo političke elite. On je imao neugodan uvod u događaj, na facebook stranici udruge osvanule su prijetnje njemu osobno, pa je sve prijavio policiji koja je ubrzo pokupila internet – ratnika. No, u odnosu na prijašnje godine, ništa posebno.

- Policija je tu obavila dobar posao. Još, eto, postoje individualne ekscesne suituacije, ali klima se u gradu mijenja. Nećemo biti zadovoljni dok ne bude ostvareno ono što tražimo, potpuna ravnopravnost, to je nužna točka ispod koje nećemo pristati.

Sanja Juras iz udruge Kontra ni ove godine, naravno, nije zaobišla Split Pride, dodatno posnosna što su po prvi put sve organizirali domaći aktivisti.

- Program ovogodišnjeg Split Pridea je potpuna ravnopravnost, tražimo potpunu ravnopravnost za naše obitelji bez ikakve diskriminacije. Mnoga obećanja čuli smo na prošlogodišnjem Prideu oko rješenja statusa. Mi smatramo da se pitanje zaštite obiteljskog života i istospolnih parova trebalo riješiti kroz obiteljski zakon, a nikakvim posebnim zakonim koji bi limitirali određena prava i obveze za istospolne parove kao što se sada radi kroz prijedlog zakona o životnom partnerstvu. Tražimo da se to regulira kroz obiteljski zakon bez ikakve diskriminacije uključujući i pravo na posvajanje djece. U Splitu se mnogo toga promijenilo u protekle tri - četiri godine, mnogo ljudi se aktiviralo u LGBT pokretu, imamo razne vrste događanja, kao i veliku podrška od strane gradske vlasti. Otvoren je i prvi LGBT centar u Splitu na što smo jako ponosni – zaključila je Sanja Juras. Ove godine nije bilo organiziranih prijevoza Pride iz drugih gradova, no šušura nije nedostajalo ako ništa drugo, onda zbog grupa turista koji uglavnom nisu skrivali podršku sudionicima povorke. Snimali su i fotografirali tijekom šetnje, nerijetko im i aplaudirali. 

U Đardinu smo naišli na grupicu mladih turistkinja iz Australije koje su se s prtljagom, čekajući na nastavak putovanja prema Trogiru, utaborile odmah ispod raširenih zastava u duginim bojama. Sophie iz Brisbanea je oduševljena. Kaže, Split obožavaju, a što se tiče prava LGBT zajednice, apsolutno ih podržavaju.

- I moja sestra živi u istospolnoj zajednici. Ni u Australiji istospolni brakovi nisu legalizirani. Zapravo, legalizirala ih je jedna savezna država, ali su kasnije povukli taj zakon. I kod nas se ta prava uvode malo po malo, korak po korak. Naravno, ja apsolutno podržavam jednakost svih, bez obzira na seksualnost ili druge razlike – jasna je Sophie. Kaže kako je čula da je prije nekoliko godina bilo nasilja, i teško joj je to zamisliti u tako lijepom gradu. No, i u Australiji parade osigurava priličan broj policajaca, kaže, iako omjer nije kao u Splitu, gdje je otprilike najmanje duplo više policajaca nego sudionika. No, i parade su u Australiji mnogo, mnogo masovnije.

Iz minute u minutu:

16.00

Završio je Split Pride


15.29

U povorci Split Pridea je oko 300 sudionika. U šetnji gradom pridružio im se splitski dogradonačelnik Goran Kovačević. Za sada nema nikakvih izgreda, a sudionici Pridea ponajviše privlače pažnju turista, koji ih rado fotografiraju.


14.10 sati

U 14 sati, kako je i najavljeno, sudionici Split Pridea krenuli su iz Đardina Ulicom kralja Tomislava. Okupilo ih se oko 250, a čuvaju ih jake snage reda. Za sada nema nikakvih izgreda. Povorka bi trebala ići Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom MarkaMarulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice s povratkom do Đardina.


13 sati


U Đardinu se okupilo 50-ak sudionika 4. Split Pridea. Do sada nisu zabilježeni nikakvi izgredi ili dobacivanje prolaznika. Čini se da su ostali Splićani poprilično ravnodušni, no Prideovci su izazvali simpatije grupice turista. Kako javlja naš reporter, osam turistkinja iz Australije i Velike Britanije odlučilo se za šetnje gradom pridružiti splitskom  Prideu.

-Ovo je jako lijepo, ne mogu vjerovat da je prije četiri godine bilo nasilja - kazala je Sophie iz Brisbanea. Otkrila je da je njana sestra u istospolnom braku koji u Australiji nije priznat.

Policija: Bez incidenata

Nismo do sada zabiljezili nikakav negativni dogadjaj ili incident povezan s ovim javnim okupljanjem - kaže Nikolina Lolić, glasnogovornica splitske policije.

Pride osigurava 600 policajaca trenutno je to otprilike 20 policajaca na jednog sudionika), a policija moli građane za razumijevanje zbog ograničenja u kretanju i prometu te moli građane da poštuje iste.


11.30


Sudionici četvrtog po redu Split Pridea počeli su se okupljati u Đardinu. Kako doznajemo od reportera, trenutno ih je tamo tek 20-ak. Čuvaju ih jake policijske snage, a prolaznici, među kojima je većina turista, na njih puno ne obraćaju pažnju.

Okupljanje bi trebalo potrajati do 14 satai, nakon čega se očekuje da povorka krene ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom MarkaMarulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice s povratkom do Đardina,gdje će se, umjesto kao do sada na Rivi, održati Split Pride program.

Manifestaciju će osiguravati čak 600 policajaca, među kojimaneće biti samo oni iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, nego i izokolnih policijskih uprava. Danas će se prvi put koristiti ijedno od dva MUP-ova kombi stožerna vozila opremljena s modernomvideo-opremom i opremom za telekomunikacije, koje je jučer stiglo nasplitsku rivu.

PSD, MARIJO KAVAIN

Naslovnica Split
Page 1 of 20FirstPrevious[1]2345678910Last