Dalmacija Split

ruža vitrova

Split i Dubrovnik ugostili bi povijesne jedrenjake

ruža vitrova
Vrlo su izgledne šanse da Split, zajedno s Dubrovnikom, u proljeće 2016. godine bude domaćin međunarodne transajadranske regate povijesnih jedrenjaka od Trsta do Malte. Regatu organizira poznata pomorska organizacija “Sail Training International“(STI). Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu pomorstva i infrastrukture, u tijeku su razgovori s nadležnim lučkim upravama u Splitu i Dubrovniku.

- Što se tiče upita u vezi s manifestacijom međunarodne regate povijesnih jedrenjaka, koja bi se održala 2016. godine, u ovome trenutku možemo reći da se inicijativa razmatra između gradova Splita i Dubrovnika, nadležnih lučkih uprava i organizatora predmetnog događanja. Budući da je do navedene manifestacije preostalo dovoljno vremena, javnost će o svemu biti na vrijeme obaviještena - poručuju iz Ministarstva pomorstva.

Besplatan vez

Tajnik Udruge za obrazovno jedrenje Hrvatske i promotor ove manifestacije, kapetan Ante Roje kaže kako već idući utorak slijede konkretniji dogovori u Banovini.

- Dakle, na gradskim je vlastime da donesu odluku o prihvaćanju domaćinstva. Jedina obveza domaćina je osigurati besplatan vez za brodove koji bi u Splitu sa svojim posadama, oko 300 mornara i časnika, boravili tri dana. Odluku valja donijeti što prije kako bi se organizatori, dakle “Sail Training International“, mogli posvetiti tehničkoj pripremi regate. Idući tjedan ćemo imati i neke sastanke u Banovini s gradonačelnikom - najavio je kapetan Roje, istaknuvši kako veseli što je i poteštat Ivo Baldasar prepoznao vrijednost regate jedrenjaka.

U transjadranskoj regati sudjelovalo bi najmanje 30 jedrenjaka, od čega osam velikih jedrenjaka dužine 100 metara.

Piše Denis Krnić
snimio Jadran Babić/Cropix

BROJKE

1956. prva regata jedrenjaka u organizaciji “Sail Training Internationala”, od luke Trobay u Velikoj Britaniji do Lisabona u Portugalu

300 mornara i časnika boravilo bi u Splitu

3 dana trajalo bi domaćinstvo u Gradskoj luci

30 jedrenjaka bi sudjelovalo

8 brodova dužih od 100 metara sudjelovalo bi u manifestaciji


Naslovnica Split