Dalmacija Split

prije 22 godine razbijena pomorska blokada grada

"S razarača su naredili paljbu po civilima, a gađali su i škole"; Baldasar odao počast na Lovrincu, u luci potopljeni vijenci

prije 22 godine razbijena pomorska blokada grada
NAJNOVIJE

Predstavnici gradskih i zupanijskih vlastii, udruga iz Domovinskog rata, te predstavnici Hrvatske ratne mornarice položili su vijence na Gradskom groblju Lovrinac povodom 22. godisnjice obrane Splita.

Ispred gradske luke danas su vijence su potopili članovi udruge Prve obalne topnicke bitnice Kasjuni i posada broda Velebit

Foto: Vladimir Dugandžić i Duje Klarić / CROPIX


RANIJE


Prije točno 22 godine jugoslovenska mornarica napala je Split. U 6.42 sati 15. studenoga 1991., s velikog patrolnog broda koji je nosio ime, koje li ironije, “Split”, zapovjeđena je svim JRM brodovima sastava taktičke grupe “Kaštela” topnička paljba po “izabranim ciljevima” u gradu Splitu, na Braču i Šolti.

Da se podsjetimo “izabranih ciljeva” u Splitu po kojima se tada pucalo: Arheološki muzej, zgrada općine, sportski kompleks “Gripe”, Higijenski zavod, Tehnička škola, trajekti “Bartol Kašić” i “Vladimir Nazor” (poginuli upravitelj stroja i prvi časnik, a član posade teže ranjen). Popis ciljeva jasno ukazuje da je pucnjava po Splitu bila teroristički čin zapovjedništva jugomornarice, što dokazuje pogibija šestorice građana Splita, te veliki broj ranjenih koji nikako nisu mogli biti “vojni ciljevi”.

Znaju li Splićani gdje je danas razarač “Split“ koji je 15. studenog 1991. osuo paljbu na njihov grad, ubijao ljude i razarao kuće? Brod se trenutačno nalazi u albanskoj luci Drač, gdje čeka na rezanje, kako bi kao sekundarna sirovina završio u talionici neke od željezara.

- “Split” je jedini brod iz gradske povijesti za kojim Splićani neće žaliti, niti pustiti suzu... - kaže kapetan bojnog broda u miru i jedan od osnivača Hrvatske ratne mornarice Stjepan Bernardić.

‘Uzorite’ pjevale domoljubne

- Dobro se sjećam toga jutra, bili smo u zgradi “Montera“ gdje je tada bilo privremeno zapovjedništvo HRM-a. Tamo smo doslovce živjeli danima i noćima zajedno s našim zapovjednikom, admiralom Svetom Leticom, te pratili situaciju na bojištu. To jutro, 15. studenog, kad su zapucali s brodova na Split, dobro se sjećam scene kada su radnice iz obližnjih pogona “Uzora“ izašle na ulicu i zagrljene počele pjevati domoljubne pjesme. Ne samo to, mnogi stanari iz obližnjih zgrada izašli su na prozore i krovove i gledali što se događa... Nešto neponovljivo - prisjetio se kapetan Bernardić jutra od prije 22 godine.

- Nekim poznanstvima pokušali smo dobiti barem slova s oplate broda prije rezanja, no bez uspjeha. Znam da će neki taj pokušaj da sačuvamo dio broda svakojako komentirati, ali treba reći da je razarač “Split“ građen hrvatskim novcem i životni je vijek proveo u hrvatskoj luci, u Splitu - konstatira Bernardić.

- Toga studenog 1991. kada su topnici iz Splita i s otoka uzvratili paljbu, razarač “Split“ natjeran je u bijeg. No, i dalje traju kontradikcije je li ispred Splita uopće pogođen. Naime, nakon što je napustio Splitski kanal, otišao je u zadarski akvatorij gdje je pratio jedan konvoj JNA iz Pule na putu prema Boki kotorskoj. Tada je, prema informacijama koje smo dobili iz Tivta, u zadarskom području, navodno, pogođen granatom kalibra 60 mm negdje ispod dimnjaka - otkriva nam kapetan Bernardić nepoznati detalj iz povijesti razarača “Split“.

Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, kaže kako mu je žao što brod 1991. nije “sačuvan“ na način da je potopljen na dnu Šoltanskog kanala.

- Pored toliko oružja s kojim smo raspolagali u studenom 1991. godine pravo je pitanje zašto taj brod nije bio potopljen. To pitanje zahtijeva jednu znanstvenu, ali i političku raspravu. Smatram da brodovi ne mogu biti zločesti, već mogu biti zločesti ljudi na brodu. Razarač “Split“ nema neku tehničku ili povijesnu vrijednost, ali je bizaran, jer u svjetskim relacijama nije zabilježeno da ratni brod napada grad čije ime nosi.

Prema informacijama iz Albanije kojima raspolažem, rezanje broda još nije započelo. Situacija s razaračem, kako mi javljaju, obavijena je velom tajne, navodno zbog ekoloških razloga, odnosno velike količine azbesta u brodu - kaže nam Lozo, ravnatelj HPM-a.

Razarač “Split“, taj škripavi brod s velikim mrljama ruzine, krajem ljeta u tišini i bez oproštaja napustio je Boku kotorsku i krenuo na posljednje putovanje prema Draču. Rezanje još započelo nije, a kada će - nitko ne zna. Izgleda da brodovi s lošom karmom dugo umiru...

DENIS KRNIĆ
FOTO: FEĐA KLARIĆ

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last