Dalmacija Split

ispod banka  

"Hippos": Samo ćemo taknit Pazar, ne triba nan za to natječaj i struka

ispod banka         
Namjera uređenja dijela Pazara koji se nalazi u obuhvatu splitske povijesne jezgre, posebno Srebrnih vrata i Hrvojeve ulice, a što bi trebali osmisliti bez javnog natječaja arhitekti Zoran Jeramaz i Ana Glamuzina, uzbunio je struku, prvenstveno Društvo arhitekata i konzevatore koji traže izradu studija i idejno rješenje što bi prethodilo intervencijama u prevrijednom ambijentu.

Parcijalno uređenje, po 70 tisuća kuna pa tko zna koliko puta tako, financirat će “Hippos”, privatna tvrtka koja ima koncesiju na tržnicu, a građani je smatraju najodgovornijom za nered i šporkicu koje prvo upadaju u oči na Pazaru, koji je u međuvremenu postao i prava turistička atrakcija.

Mirko Karoglan, direktor “Hipposa”, objasnio je u razgovoru za “Slobodnu” kako je došlo do parcijalnih intervencija.

- “Hippos” je u nezgodnom položaju, neprestano smo pod povećalom javnosti i trpimo kritike, a sada je prvi put da Grad s nama surađuje i da zajednički želimo naći rješenje.

- Jesu li slučajno u igri baš ‘Kerumov arhitekt’ Zoran Jeramaz i mlada Ana Glamuzina? Jesu li bili pozvani i drugi arhitekti na pozivni natječaj?

- Ja to ne znam, ali znam da je Zoran projektirao na tržnici i prije negoli sam ja došao, dakle prije više od 17 godina. Arhitekticu Glamuzinu ne poznajem. Ali želim istaknuti kako se ne radi o nekom velikom, skupom ili sveobuhvatnom rješenju, nego samo o sređivanju jednog dijela Pazara, što svi priželjkujemo, pa nije bilo ni potrebe za pozivanjem većeg broja projektanata. I sam gradonačelnik je rekao da je znao za Jeramazov angažman i ne vidi tu ništa sporno, jer riječ je, ponavljam, o minornim zahvatima. Još nije donesena konačna odluka o izgledu, to će biti na gradskoj vlasti, a ja sam dosad tek vidio skice...

- Stalno se ističe kako ‘Hippos’ nema novca za sređivanje užasa na Pazaru, a ima 4,1 milijun kuna zadržane dobiti?

- Mi ne poslujemo loše, uistinu, ali morate znati da mi u svakom trenutku imamo oko 6 milijuna kuna nenaplaćenih dugovanja. Tako da važemo svaku kunu.

- Čini li se Vama da Pazar izgleda neredan? Čini se da svaki trgovac dovaruje i proširuje svoj banak?

- Nismo ni mi zadovoljni, ali pokušavamo to ispraviti, možda to nije toliko uočljivo... Evo, sada će doći novi suncobrani i kameni stolovi. Zaboravlja se da smo mi gradska tvrtka pod koncesijom i bez Grada ne možemo ništa ili možemo vrlo malo. I mi želimo najbolju opremu, a nadam se da ćemo je u suradnji s Gradom, koji će propisati uvjete i nabaviti.

damir šarac

Imaju 4,1 milijun kuna dobiti

Tvrtka ‘Hippos’ koncesionar je splitske tržnice više od trinaest godina, a koncesiju je od grada ishodio dotadašnji direktor Mate Perišić, vijećnik HDZ-a, koji je ujedno i vlasnik ‘Hipposa’. Vladaju nad devet gradskih tržnica na kojima radi oko dvije tisuće ljudi. Prihodi od prodaje u zatvorenim i otvorenim prostorima su joj 16,2 milijuna kuna, a izvanrednih prihoda 3,2 milijuna kuna.

Troškovi osoblja iznose 5,6 milijuna kuna, za student-servis plaćaju 376 tisuća kuna, za utrošeni materijal i energiju plaćaju milijun kuna, a za ‘ostale vanjske troškove’ 4,9 milijuna kuna. Poreza na dobit plaćaju oko milijun kuna, komunalnu naknadu 615 tisuća kuna... I tako redom. Kad se sve zbroji i oduzme, ostaje im 4,1 milijun kuna zadržane dobiti.

‘Hipposu’ je 2010. godine produžena 10-godišnja koncesija, a Gradu plaća 7 posto od prihoda, što bi iznosilo oko milijun kuna godišnje.


Ugovori idu kod bilježnika

Prodavačice s Pazara kažu kako nemaju ugovore ili da imaju nekakve ‘doživotne’ ugovore, je li to moguće?
- To može reći samo netko tko nije htio produžiti svoj ugovor. Ugovori se zato ovjeravaju kod javnog bilježnika, ali ne čine to svi navrijeme, a mi ne želimo odmah te ljude proganjati. Možda je o tome riječ - pravda se direktor Karoglan.


Naslovnica Split