Dalmacija Split

Čame čekajući

Trojica ‘monterovaca’: Samo smo mi još ostali

Čame čekajući

Siniša Letilović, Ivan Radovan i Joško Vuković ne znaju što će biti s njima

Monter Projekt” je u stečaju od 25. svibnja prošle godine, njihova tvrtka sestra “Monter Polis” od 11. siječnja dijeli istu sudbinu, a treća tvrtka, ujedno i najstarija, “Monter Split”, još uvijek čeka da netko odluči što će biti s njima.

Trojica preostalih zaposlenika zatražila su stečaj nad tvrtkom koja im je posljednju plaću za svibanj 2011. godine uplatila u više rata, a posljednju su ratu dobili u travnju prošle godine. Tvrtka je u neprekidnoj financijskoj blokadi 4856 dana, i to na iznos od vrtoglavih 55.110.000 kuna.

Stečaj na čekanju

No, splitski je Trgovački sud odlučio da se prekida stečajni postupak i da će se nastaviti tek kada prestane predstečajna nagodba koju je “Monter Split” pokrenuo kod Financijske agencije (Fine). Uprava “Montera Split” zatražila je od Fine i deblokadu žiroračuna, tvrdeći da bi im se time omogućio nastavak započetih mjera financijskog restrukturiranja, kako bi imali povoljnije uvjete pri namirenju tražbina i mogućnost naplate zakupnine, kao i – očuvanje radnih mjesta.

Upravo nas je očuvanje tih triju radnih mjesta i dovelo do zgrade “Montera”, gdje Siniša Letilović, Ivan Radovan i Joško Vuković redovito, svakoga dana, dolaze na posao, svjesni da ih na kraju mjeseca neće dočekati “bušta”.

− Obračunske liste dobivamo, samo izgleda da nije baš svima jasno da se komadom papira ne može kupiti kruh − kaže nam inženjer Letilović.

− Supruga mi ima mirovinu od 1600 kuna, srećom, kći radi, i poslije 43 godine staža živim od njihovih truda − priznaje nam Radovan, najstariji od svih radnika “Montera”. Veli kako ni u najluđim snovima nije mogao sanjati ovakav scenarij. Sa sjetom se prisjeća vremena kad je u “Monteru”, koji je svoj poslovni svijet počeo graditi 1948. godine, 1200 radnika zarađivalo plaću, radilo po cijeloj Europi, a i dalje...

Nekad smo sve imali...

− Ovu zgradu u Poljičkoj sami smo izgradili, a počeli smo u barakama u Lori. Imali smo svoju ambulantu, svojeg zubara, uf, bezveze mi je i govoriti o svemu kad već godinama institucije ostaju gluhe na naš vapaj − zaključuje Radovan.

Preostali radnici “Montera Split” boje se da se stečaj nad njihovom tvrtkom ne želi otvoriti jer bi tada prestao stizati novac od najma prostora. Riječ je o 320.000 kuna koje “Ericsson Nikola Tesla” svakog mjeseca uredno uplaćuje na ime najma svoje poslovne jedinice.

Gdje je novac od najamnine?

− Možemo li mi dobiti plaću od te svote, gdje taj novac odlazi? − pita se Letilović. Ako bi se otvorio stečaj, njih trojica dobila bi minimalne otpremnine i sve zaostale plaće, a ovako – nikom ništa. Sindikat radnika “Montera” pruža im punu podršku, njihov predstavnik Željko Perčić redovito im je rame za plakanje.

− Predložili smo stečajnom upravitelju “Monter Projekta” Draganu Bijeliću da barem s dvojicom od ovih ljudi sklopi ugovor o djelu, oni godinama rade u inženjeringu, znaju sve, neka nam naprave ponude da živnemo i mi i oni − kaže nam Perčić. Kako bilo, trojka iz “Montera” i dalje dolazi u prostore posrnule tvrtke, bez kune i lipe. Do kada?

Piše: Milena Budimir 
Snimio: Duje Klarić / Cropix

Naslovnica Split