Dalmacija Split

pršti optimizam

Život se vraća u Dom mladih: ‘Nećemo mijenjati arhitekturu, osmislit ćemo prostor’

pršti optimizam

Oduševljeni smo ministričinom izjavom – ushićeno nam je kazala Dubravka Kukoč, ravnateljica Multimedijalnog kulturnog centra, gradske ustanove koja upravlja Domom mladih u koji je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila uložiti 10 milijuna eura.

Za posjeta Splitu ministrica je najavila kako će se na mjestu sadašnjeg Doma mladih graditi Omladinski centar koji će koštati najmanje 10 milijuna eura. No, u dopisu koji smo dobili iz Ministarstva, nikakva se nova gradnja ne spominje. - Ministrica kulture RH je na konferenciji za medije spomenula da se projekt procjenjuje na deset milijuna eura za završetak i kompletno opremanje prostora - stoji u dopisu iz Odjela za odnose s javnošću koji potpisuje Nataša Petrinjak.

Svježa dokumentacija

Međutim, kao što je ministrica izjavila u Splitu da je dokumentacija Doma zastarjela, tako u dopisu piše “sigurni smo da će se morati raditi nadopune i izmjene prvotnog projekta, jer tehničku opremljenost valja prilagoditi novoj tehnologiji”. Ali, ravnateljica Kukoč tvrdi kako oni imaju svježu projektnu dokumentaciju. - Mi smo zadnjih godina radili zahtjevan i nevidljiv posao, izradu dokumentacije. Pred potvrdom smo glavnog projekta. Spremni smo da se sredstva ulože i krene s realizacijom.

Sitne nesporazume ćemo otkloniti na sastancima s Ministarstvom kulture – tvrdi ravnateljica i dodaje kako ih je optimizam doveo do ove faze, odnosno, ne bi radili godinama na projektu da nisu vjerovali kako će se on realizirati. Projektna dokumentacija rađena je prema projektu koji su 2007. osmislili arhitekti Dinko Peračić i Miranda Veljačić. Nešto od njihova koncepta je već realizirano, jer je on, uz suglasnost arhitekta zgrade Frane Grgurevića, zamišljen kao niz postupnih intervencija za oživljavanje toga velikog zdanja kojima se aktivira prostor.

Arhitekt Dinko Peračić: Dom mladih je još u rohbau fazi
Dinko Peračić je u vrijeme civilnog služenja vojnog roka u Domu mladih 2004. započeo projekt kojim bi se za male novce priveli svrsi neki dijelovi. Kasnije su on i Miranda Veljačić nastavili razrađivati projekt revitalizacije Doma mladih, bez želje da mijenjaju arhitekturu, vođeni idejom da na nov način osmisle prostor i tako ga redefiniraju.

- Postojeći, nikad završen, Dom socijalističke omladine iz 1978., bio je zamišljen kao centralno organiziran prostor teatra sa strogo odvojenim prostorima za publiku i osoblje i velikim stalnim ansamblom, kao HNK. Naš projekt zgradu tretira kao raspoloživi prostor koji je fragmentiran u niz manjih prostora u kojima se smještaju kulturne inicijative, ne za stalno, nego prema projektima – tvrdi Peračić i dodaje kako, unatoč tome što se prema njihovu projektu zadnjih godina zgrada prilagodila i malo uredila, ona je još generalno u rohbau fazi.

Suvremeni kompleks

- Ima prostora koji su kompletno nedostupni i nesigurni. Kao prvo, potrebna je sanacija prostora koji je dugo propadao i popravci energetskih svojstava građevine, zatim instalacijski sustavi pa scenska tehnika koja je veliki zadatak. A tu je i sama prilagodba prostora. Na primjer, ono što je bilo radionica, postaje klub mladih, to je puno zahtjevniji sadržaj koji traži daleko više ulaganja. Svi ti zahvati su konačna cijena realizacije tog projekta, kako bi se dobio multimedijalni kompleks sastavljen od puno dinamičnih i suvremenih programa - kaže Dinko Peračić.

Sandi VIDULIĆ

Projekt oživljenja predstavljen na izložbama u New Yorku i Rimu

Projekt revitalizacije Doma mladih nagrađen je drugom nagradom na Salonu arhitekture 2009., “za sposobnost upotrebe arhitekture u svrhu promjene naših očekivanja.” Prošle je godine predstavljen u New Yorku u okviru pregleda posljednjih 20 godina angažirane i socijalno osjetljive umjetnosti i arhitekture, izložbe “Living as a form”, te u prosincu u Rimu u Maxxiju, u Nacionalnom muzeju umjetnosti 21. stoljeća, na izložbi “Re-cycle”, koja se bavi istraživanjem suvremene estetike održivosti.


Naslovnica Split