Dalmacija Split

kad narastu umnjaci...

NIKAD DOČEKAT APARAT ZA ZUBE Antonija i Ivan čekali su ga 8 godina; 'Ortodonti rastežu da bi mogli dobro zaraditi!'

kad narastu umnjaci...

Ivana Perić:  ‘Da nisam odvela djecu kad su kretala u školu, i mi bismo morali platiti za aparatiće, jer to više nije besplatno kad napune 18 godina’ HZZO: ‘Na svakog je ortodonta 8000 djece.’ Pacijenti se žale da preko uputnice ne mogu na red, al

Sretnicima se mogu smatrati Antonija (16,5) i njezin brat Ivan Prkić (15) jer su fiksne zubne aparatiće dobili besplatno, preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i nakon “samo” osam godina čekanja.

Iako su ih počeli nositi prije nešto više od godinu dana, kad su zašli u dob kad su najosjetljiviji na svoj izgled, majka Ivana ponosno ističe da su, ipak, brzo shvatili da je zdravlje najvažnije.

Duge liste čekanja

− Većina mojih prijatelja i poznanika morala je privatno rješavati ovaj problem jer su shvatili da će im dijete valjda 2020. godine doći na red preko HZZO-a.

Tada, međutim, neće imati ni pravo na besplatnu protezu jer će biti punoljetno! Znam da su pojedinci pokušavali doći na red kod ortodonata u Omišu i Trogiru, no i tamo su liste čekanja ogromne − kaže Ivana Prkić, te dodaje da bi i ona izdvojila 15 tisuća kuna za zubni aparatić djetetu da je morala, no to je golem izdatak za većinu roditelja.

− Znam da ortodonti izlaze u susret i dopuštaju plaćanje na rate, ali opet, to je popriličan iznos. Da nisam odvela djecu tako rano kod ortodonta − Ivan mi tada još nije ni išao u školu, a Antonija je tek krenula − i mi bismo bili prisiljeni platiti.

Osam godina čekanja je puno, ali, eto, uspjeli smo, što se kaže, uhvatiti posljednji vlak. Poslije bi bilo kasno za ispravljanje zubi − kaže Ivana Prkić.

Gužva u ordinacijama bit će možda i veća jer je troje ortodonata lani otišlo u mirovinu, tako da je trenutačno 11 onih koji rade preko HZZO-a. Na svakog od njih je po 8000 djece.

− Svaki ortodont koji je otišao u mirovinu ostavio je iza sebe oko tisuću pacijenata; tristotinjak u terapiji, a ostalo na listi čekanja. Sada svu tu djecu opet treba netko preuzeti.

Osim toga, često nam se događa i to da liječnik dođe odraditi specijalizaciju u Stomatološku polikliniku i, kad bude gotov, ode i otvori privatnu ordinaciju, a svoje pacijente ostavi Zdravstvenom − objašnjava Vesna Gverić, kontrolor stomatolog u splitskom područnom uredu HZZO-a.

Pitali smo je zašto se, s obzirom na takvu situaciju, ne zaposli još ortodonata, na što nam je odgovorila da o tomu odlučuje direkcija HZZO-a, te da je 8000 djece po jednom liječniku još uvijek “unutar standarda”.

Odlazak na kontrole

Iako su im ortodonti u ugovornom odnosu prijavili liste na kojima su pacijenti maksimalno pet godina, moguće je, kaže naša sugovornica, da neki čekaju i puno dulje.

− Liste smo pokušali skratiti i novim Pravilnikom koji je stupio na snagu prije nekoliko mjeseci. Prema tom Pravilniku, dijete sada ima pravo samo na jedan fiksni, kao i na jedan mobilni aparatić, a prije je mogao dobiti takva tri.

To znači ne samo da će drugo dijete sada doći prije do svog mobilnog aparatića, nego će i svi pacijenti biti puno savjesniji i dolaziti na kontrole kako bi terapija uspjela − objašnjava Vesna Gverić.

Na upit kako je moguće da ortodonti koji rade i privatno i preko HZZO-a nemaju vremena uzeti dijete “na uputnicu”, dok će za pregled od 150 kuna odmah naći termin (na što su nas upozorili roditelji, op. a.), naša sugovornica odgovara:

− Svi su ortodonti s kojima HZZO ima sklopljen ugovor i privatnici. Oni imaju obvezu osam sati dnevno raditi za Zdravstveno, a ostatak vremena kako hoće. Maksimalna mjesečna zarada smije im biti 50.000 kuna, sve iznad toga HZZO im “skida” − objašnjava Vesna Gverić.

LINDA PERIĆ

Po zlato

14.400 kuna cijena je fiksnog aparatića za obje čeljusti

7200 kuna zapada fiksni aparatić za jednu čeljust

3680 kuna stoji mobilni aparatić za gornju i donju čeljust kod privatnika

'Rastežu da bi mogli dobro zaraditi!'

Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Udruge za prava pacijenata, ističe da najviše pritužbi koje zaprimaju kad je u pitanju sustav primarne zaštite, ide upravo na adresu ortodonata.

− Ljudi su stekli dojam kako ortodonti njihovoj djeci ne žele napraviti aparatić prije osamnaeste da bi poslije toga sebi mogli strpati novac u džep. Imamo čak slučaj da je jedna liječnica pacijentici dala pogrešnu informaciju, odnosno rekla joj je da neće morati platiti jer je na listu ušla kao maloljetna, a poslije joj je uredno ispostavila račun − ističe Rušinović-Sunara.

Komentar smo zatražili u HZZO-u: rekli su da se to ne smije događati, na što bi morale utjecati i njihove kontrole.

− Liječnik se možda i može opravdati velikim brojem djece, pa su neka od njih u međuvremenu navršila 18 godina. No, roditelji moraju “pritisnuti” ortodonta i tražiti da se to napravi dok je još besplatno − kaže Vesna Gverić.

Iz svog džepa

Na upit može li se, sukladno Zakonu, pacijent nakon nekoliko godina čekanja s uputnicom prijaviti kod privatnika za aparatić i račun ispostaviti HZZO-u, Vesna Gverić odgovara da je to nemoguće:

− U ortodonciji se to jednostavno ne može primjenjivati jer su svuda duge liste čekanja. Osim toga, u Splitu je samo jedan privatni ortodont koji nema ugovor s HZZO-om.

Naslovnica Split