Dalmacija Split

nakon osijeka i zagreba, vladimir minovski, vlasnik tvrtke ‘cammeo’, najavljuje proširenje posla

DOBRE VIJESTI Do lita na splitske ulice stiže 30 jeftinih taksija

nakon osijeka i zagreba, vladimir minovski, vlasnik tvrtke ‘cammeo’,    najavljuje proširenje posla

‘Dolazimo u lipnju, a cijena vožnje bit će 20 kuna u krugu od pet kilometara. Svaki idući kilometar stoji 5 kuna’, kaže Vladimir Minovski, čija je tvrtka nedavno izazvala buru u Zagrebu. Splitski taksisti nude gradsku vožnju za 40 kuna i tvrde da konkuren

Tvrtka “Cammeo” će sa trideset vozila stići u Split do početka lipnja iduće godine, kazao nam je Vladimir Minovski, vlasnik te riječke tvrtke za prijevoz taksijem.

- Zaposlit ćemo oko 100 do 120 ljudi, procijenili smo da će nam to biti dovoljno za početak, kod vas smo sigurno do ljeta - kazao nam je Minovski.

Pod kišobranom

- Cijena prijevoza taksijem bit će identična onoj u Osijeku i Zagrebu, dakle do pet kilometara stoji 20 kuna, a svaki idući kilometar tek pet kuna! Ima posla za sve, i u Osijeku i u Zagrebu su se kolege prilagodili našim cijenama, pa sada rade i tri puta više nego do našeg dolaska - kazuje nam Minovski.

TAXI_SPLIT4-281010.1
Cjenik splitskih taksista - start 20 kuna, svaki kilometar po 10 kn
Prema njegovim riječima, klijenti su dobili priliku birati žele li se voziti u automobilu koji se pere svakih osam sati, u kojemu je vozač uniformiran, kojemu jasno na akreditaciji stoji ime i prezime, koji će klijentu pomoći iznijeti prtljagu, a ako kiši, s kišobranom će klijenta dopratiti do kućnih vrata.

Nije se još, kako nam je kazao, obratio splitskoj gradskoj upravi, ali vjeruje kako problema neće biti, jer svatko ima pravo na rad. Podsjetimo, nedavno su u Zagrebu taksisti glasno negodovali i blokirali dio Gornjega grada zbog dolaska konkurencije iz Rijeke. Nakon taksi-bune u Zagrebu, ali i u Osijeku, provjerili smo što je sa splitskim taksistima i hoće li i oni u prosvjed protiv najavljene konkurencije.

- Poslali smo prijedlog Gradu, u kojem stoji da smo voljni voziti za 8 kuna po kilometru, s tim da bi sam start stajao 18 kuna, čekanje po satu bilo bi 50 kuna, a prijevoz prtljage bio bi besplatan - kazao nam je taksist Mate Gudelj.

Grad još uvijek o tom prijedlogu nije raspravljao, a taksisti idu dalje i tvrde kako bi unutar granica grada s bilo koje točke na bilo koje odredište mogli voziti za 40 kuna, i, naravno, jeftinije, ako je dionica kraća, dok bi sve izvan granica grada potom naplaćivali po postojećem cjeniku. - Naravno da se bojimo konkurencije, ali samo zbog njihovih damping cijena, ne zbog kvalitete, tu nam nisu do koljena - istaknuo je taksist Neno Roki.

Svašta se priča

- O nama se svašta priča, pa smo ovaki, pa smo onaki, ali činjenica jest - da bi zaradili prosječnu hrvatsku plaću, mi radimo i po petnaest sati dnevno, 9 godina nismo podizali cijene, a samo malo pogledajte koliko je u međuvremenu cijena goriva narasla - naglasio je taksist Denis Krolo.

Govore nam taksisti kako zbog opsega posla u njihovim redovima propadaju brakovi, pate djeca, a svejedno nemaju normalna mjesečna primanja. Kada su prije dvije godine platili koncesiju, vjerujući kako idućih pet godina ne trebaju brinuti, velik broj njih je digao kredite i kupio nova vozila. Danas na naplatu krediti stižu, a ljudi, klijenata, nigdje...

- Mi smo takav grad, da voziš mukte, ne bi nikog bilo - nasmijao se taksist Stanko Paić i dodao: - Kava negdje stoji 6, negdje 7 kuna, ali nigdje je nećete naći za tri! Zbog velikih trgovačkih centara propadaju mali dućani, a takvo što se i nama sprema - rekao je Paić, uz napomenu da takvo što u Splitu neće proći.

Splitski taksisti dnevno naprave, kako kažu, “dvije do tri vožnje”, zarade oko stotinjak kuna, ljeti, priznaju, imaju više posla, zato predlažu i da se sezonama prilagodi cjenik - da ljeti ostanu postojeće cijene, a zimi se prilagode sugrađanima i njihovim (ne)primanjima.

piše milena budimir
snimio mario todorić/cropix

Čeka se odluka Gradskog vijeća

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se i o prijevozu taksijima, doznajemo iz Službe za gospodarstvo Grada Splita. O sadržaju odluke ne mogu govoriti dok tekst prijedloga ne bude upućen vijećnicima. S odlukom će istodobno biti upoznata i ‘taksisekcija’.

Među zahtjevima koje je Grad zaprimio za izdavanje dozvole za obavljanje autotaksi-prijevoza na području Grada Splita, nije zaprimljen pisani zahtjev niti je stigao usmeni upit riječke tvrtke ‘Cammeo Taxi’o obavljanu autotaksi-prijevoza na području Splita, stoji u odgovoru iz gradske uprave.

Obiteljska računica

Primjerom nam taksisti pokušavaju dokazati da nisu skupi, kako se ‘o njima priča’. Neka četveročlana obitelj sjedne u autobus i platit će 60 kuna u jednom smjeru, a da sjedne s nama - ugodnije, brže i kvalitetnije bi stigla pred kućna vrata za pedesetak kuna, kažu taksisti.

Naslovnica Split
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last