Dalmacija Split

splitski hsls-ovci prisjetili se života i djela domoljuba i liberala

U sjećanje Velimira Terzića: ‘Putokaz za politiku u službi čovjeka’

Prije točno 15 godina, 15. listopada 1995. godine, napustio nas je Velimir Terzić, hrvatski intelektualac, humanist, domoljub i liberal.

Potpuno svjesni činjenice da je jalov svaki pokušaj odvajanja osobnosti ovog iznimnog čovjeka od njegovog djela, možemo samo pratiti jedan ravni put i čvrsti smjer od nadarenog studenta, političkog uznika, samozatajnog intelektualca, pisca političkih eseja, pa do političara i saborskog zastupnika.

Njegov veliki trud i strasno zalaganje za toleranciju, dijalog, uljuđenu i uređenu hrvatsku državu, slobodu i nadasve za etičnost djelovanja u politici, u naše vrijeme prividnih pobjeda političke pragme inferiornih i podmitljivih političkih patuljaka, ostaje kao vječiti putokaz onima koji se opredjeljuju za politiku u službi čovjeka, građanina, bližnjeg.

Svojim nastupima u Hrvatskom saboru, istupima u javnosti, političkom esejistikom i drugim, snažno je svjedočio o potrebi stvaranja liberalnog ambijenta, o nužnosti opredjeljenja nacije za duhovno u civilizacijskoj zajednici naroda, o povezanosti univerzalnih biblijskih poruka i liberalističkih odrednica u svezi tolerancije, slobode i legalizma.

Svi njegovi istupi bili su usmjereni protiv boljševizma, tvrdog i netolerantnog nacionalizma, primitivizma, političke manipulacije i malograđanštine novih bogataša i hedonista.

S određenom simbolikom, na ruševinama nekadašnje “Jugoplastike“, odnosno “Diokoma“, danas jedna mala ulica nosi njegovo ime, a na Lovrincu na primjerenom mjestu nalazi se njegovo posljednje počivalište.

To je najmanje što je Split mogao i morao učiniti u spomen na ovog iznimnog čovjeka. Unatoč svim društvenim kontroverzama, upravo danas kada se nalazimo na vratima Europske unije, u kojoj se djelomično oživotvoruju neke ideje za koje se Terzić za života zalagao i borio, uvjereni smo u potpuni smisao jedne biografije, jednog angažmana, jedne žrtve i jednog djela.

OGRANAK HSLS-a u Splitu

Naslovnica Split