StoryEditorOCM
DalmacijaNevrijeme u Dalmaciji

Jugo se smiruje, smanjuje se i broj dojava o štetama; Građani su poslušali savjete, uklonili su automobile i ostali kod kuće

12. studenog 2019. - 23:11

Od 15,30 sati vjetar se na splitskom području smiruje pa je smanjen broj dojava o štetama, stanje na terenu je nešto bolje nego tijekom dana, a građani su poslušali savjete i uklonili automobile od dometa stabala te tijekom popodneva i noći bez potrebe ne izlaze kuće, doznaje se večeras od dežurnih službi.

Dalmacija ne pamti ovakvu južinu: na Marjanu zabilježen jedan od najjačih udara otkako postoje mjerenja; Evo što nas očekuje narednih dana

Čak 365 poziva uznemirenih građana primili su splitski vatrogasci od ponedjeljka navečer do večeras u 19 sati od kada se stanje na linijama smirilo, kao i intervencije koje su vatrogasci tijekom dana imali.

Splitski su vatrogasci do večeras imali  20-ak intervencija, a pribroje li se izlasci na teren dobrovoljnih vatrogasnih društava u okruženju broj intervencija je veći.

Kako se doznaje od dežurnih službi, stanje na terenu je nešto bolje nego tijekom današnjeg dana, građani su poslušali savjet, uklonili su automobile od dometa stabala i tijekom popodneva i noći bez potrebe ne izlaze iz kuća.

U Ravnateljstvu Civilne zaštite se doznaje kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji olujno jugo od 11,30 sati prouzročilo probleme u pomorskom i cestovnom prometu. U prekidu su katamaranske i trajektne linije na srednjodalmatinskom području.

Županijski centar 112 Split zaprimio je dojavu o nakupini granja i debla koje pluta na moru. Ima odrona na cestama, rušenja stabala i grana te posebno stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Zabilježeno je i nekoliko oštećenja na stambenim zgradama i ostalim objektima. Na trogirskom području Seget - Vranjica bilo je problema u opskrbi električnom energijom.  Od 15,30 sati vjetar se smiruje pa je i smanjen broj dojava o štetama.  

Olujno jugo u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji

Olujno jugo zahvatilo je i Zadarsku županiju. Županijski centar 112 zaprimio je dojave o odronu kamenja u Jurjevcu i Rovanjskoj, poplavljenom kolniku na Obali kneza Trpimira u Zadru, otrgnutoj brodici u Karinskom zaljevu, oštećenju brodica na Foši u Zadru, te nekoliko manjih prometnih nesreća.  

U Šibensko-kninskoj županiji je od 13,40 do 17 sati olujni južni vjetar također je prouzročio probleme pa su vatrogasne postrojbe imale 16 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i drugih objekata s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnoga, Zatona, Primoštena i Dubrave. 

Ceste Šibenik i Komunalno redarstvo s Gradskim zelenilom odradili su 13 intervencija uklanjanja stabala s prometnica i šibenskih ulica. Dojavljen je pad stabla na parkirano vozilo, pad stabla na kiosk Tiska i obiteljsku kuću, te nasukavanje dvije jedrilice otrgnute sa veza.

Zbog kvara, bez električne energije kraće vrijeme bili su potrošači elektroopskrbnog sustava naselja Dubrava kod Šibenika, Primoštena Burnjeg, Protege-Danila Biranj i Siverića kod Drniša dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda, mjesta Golubić i Strmice još uvijek otklanja.

Večeras i noćas se očekuje mjestimice jako i olujno jugo s udarima vjetra do 130 kilometara na sat, rekli su u Ravnateljstvu Civilne zaštite. I  za sutra, 13. studenoga najavljeno vrlo jako i olujno jugo, mjestimice i s udarima  do 120 kilometara na sat.

Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, pa građani trebaju biti spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:25