StoryEditorOCM
DalmacijaSUSRET VINOGRADARA I VINARA

Chardonnay principovac 2016. iz ‘Iločkih podruma’ pobjednik Sabatine!

Piše PROMO SD
10. studenog 2019. - 12:14

Vođeno kušanje mladih vina obilježilo je subotu, kao šlag na kraju ovogodišnjeg, 29. susreta vinogradara i vinara "Sabatina" koji se od četvrtka održavao u hotelu Medena u Sigetu Donjem.

- To kušanje mladih vina ima prvenstveno edukativnu svrhu iz razlog što se educira proizvođače o eventualnim manama vina i daju im se upute što napraviti da bi se mane mogle ispraviti. Ujedno im se ukazuje na potencijal vina i mogućnost što boljeg iskorištavanja njegovog potencijala - naglasio je Božo Novaković iz Hrvatske udruge vinarskih gradova.
Kušano se 11 utoraka, od čega deset bijelih i dva crna, pretežno s područja Dalmacije.

"Sabatina" tijekom svojih 29 godina, koliko se održava, educira i spaja ljude iz struke, a jedan od njenih velikih dugogodišnjih prijatelja je Marjan Kalanj, vlasnik i direktor tvrtke "Messis" iz Zagreba koja se bavi prodajom traktora, te ostale poljoprivredne mehanizacije i opreme.

- Družimo se više od 20 godina - otkriva čelnik "Messisa", pa ga pitamo kako u tome uspijevaju, te se šalimo kako ni brakovi toliko dugo ne traju.

- To je izvanredna manifestacija! Rekao bi jedna od najboljih u Hrvatskoj, sa svim predavanjima i svim onim što se na "Sabatini" može vidjeti. Kao trgovcima ovaj susret je veoma koristan. Naša tvrtka tu među vinarima imamo puno svojih klijenata, ali i onih budućih. Tu ih srećemo i popričamo u opuštenoj atmosferi, opuštenijoj nego na sajmovima gdje se na drugi način pristupa kupcu. Zato toliko dugo traje taj "brak" "Sabatine" i nas - istaknuo je Marjan Kalanj, te napominje:

- Prije desetak godina na ovakvom događaju smo počeli prodavati sitnilice za kamen koje pripremaju teren za nove nasade maslina, vinograda, voćnjaka... Ovdje je puno lakše stvoriti kontakt s potencijalnim kupcima jer na ovba ovaj događaj dolaze isključivo ljudi koji su usko vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo, koji poznaju opremu i prepoznaju ono što mi nudimo, te im predstavljamo i sve novitete.

Na kraju "Sabatine 2019." svečano su uručena priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića. Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i najbolje ocijenjeno vino je chardonnay principovac 2016. "Iločkih podruma". Šampionom crnih suhih i polusuhih vina je proglašen merlot reserve 2011. proizvođača "Vino Milas" iz Humca u Bosni i Hercegovini, dok je šampion pjenušavih vina pjenušac gospoja 2016. poljoprivredne zadruge "Gospoja" iz Vrbnika na otoku Krku. Šampion vina sorte plavac je dingač 2017. "Pelješkog vinogradara" iz Kune Pelješke, a šampion vina sorte pošip je pošip Zure 2018. obrta "Zure" iz Lumbarde na otoku Korčuli.

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je cherry Davora Bogdanovića iz Seoca. Šampionom izg leda proizvoda je proglašen ediivo q 2018. tvrtke "Edivo" iz Janjine, dok je priznanje za najbolje ocijenjeni zadružni proizvod zaslužio dingač 2013. poljoprivredne zadruga i vinarije "Dinčač" iz Potomja. Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata je vilijamovka rakija tvrtke "Staval" iz Cernika, a priznanje za najbolje ocijenjeni Hrvatski otočni proizvod dobio je liker od ploda mirte (mrče) Nature Antunović iz Orebića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:13