StoryEditorOCM
Dalmacijavapimo za burom

Imate planove za vikend? Prvo provjerite kakvo nas vrijeme očekuje; Evo detaljne prognoze po gradovima za naredne dane

Piše R. N.
8. studenog 2019. - 23:11

Tijekom subote jutra će u većini Hrvatske biti pretežno oblačno mjestimice s kišom. U Dalmaciji će se kišovito vrijeme zadržati i u nastavku dana, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i obilne oborine. Umjeren, na moru i u gorju povremeno jak jugozapadni i južni vjetar postupno će slabjeti.

Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 5 do 10, na Jadranu od 12 do 17, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 18 °C, navodi DHMZ.

A evo što nas čeka u nedjelju:

- U Dalmaciji u nedjelju još kiša i grmljavina, a na sjevernom dijelu uglavnom suho, uz buru. Najmanja vjerojatnost kiše je u ponedjeljak, kada će biti i više sunčanog vremena. Od utorka ponovno kiša i grmljavina, nerijetko i obilna.

Na srednjem i južnom Jadranu će ponovno zapuhati jugo i u utorak jačati. Temperatura zraka bez veće promjene, u nedjelju malo niža - prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnu prognozu po dalmatinskim gradovima za vikend i polovicu sljedećeg tjedna pogledajte u našoj galeriji. 

I tijekom sljedećeg tjedna biti će puno kiše, sunce će provirivati tek rijetko. Stoga, u ruke kišobrane i kabanice! 

Najtopliji listopad ikad!

Listopad je ove godine registriran kao najtopliji do sada na planetu, navodi europska služba Copernicus, navodeći da se radi o petom uzastopnom mjesecu u kojem je toplinski rekord ili potučen ili mu se temperatura približila.

Listopad 2019. godine bio je 0,63 stupnja iznad prosječne temperature referentnog razdoblja od 1981. do 2000. godine, čime je neznatno oboren rekord iz listopada 2015, za 0,01 Celzijev stupanj, ali je bio 1,2 stupnja iznad temperature u predindustrijskom razdoblju, navodi agencija Beta.

I lipanj 2019. zabilježen je kao najtopliji do sada, dok je srpanj dostigao apsolutni rekord najtoplijeg mjeseca. Inače, posljednje četiri godine zabilježene su kao najtoplije u povijesti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:59