StoryEditorOCM
Dalmacijaprojekt na čekanju

Rasplamsala se dugopoljska politička saga: 'Ulupali su milijune, neki izgradili velebne kuće, a da sića malte nisu digli, a kada je utakmica, prodaju 40 ulaznica!'

5. studenog 2019. - 21:49

Vlada Republike Hrvatske dala je sredinom listopada zeleno svjetlo Općini Dugopolje za petogodišnje zaduženje kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od 13.800.000 kuna.

Tim bi novcem trebao biti refinanciran jedan prijašnji kredit, točnije onaj koji je već daleke 2011. godine u iznosu od 35 milijuna kuna lokalna vlast na čelu sa Zlatkom Ževrnjom uzela kod nekadašnje Hypo Alpe Adria, današnje Addiko banke za, kako je navedeno, izgradnju bazena i teniskog kluba u sklopu budućega sportskog centra smještenog tik uz lokalni stadion.

Godine su, međutim, prošle a da niti jedan Dugopoljac ili njihov gost nije ni maloga prsta smočio u ambiciozno zamišljenom bazenu olimpijskih dimenzija. Došlo je do krize, stale su investicije u zoni nadomak ulaza na autocestu, pa Općina više nije mogla ni servisirati svoje obveze.

Ževrnjin nasljednik Stanko Balić spas je našao u zalaganju stadiona kao osiguranju da će se banka ipak moći naplatiti pofali li keša za mjesečne rate. Učinjeno je to tako da je vijećnicima na stolove stavljen bianco dokument bez objašnjenja, tek s katastarskim brojem čestice i zemljišnoknjižnog uloška, ali je sve prošlo zahvaljujući debeloj HDZ-ovoj lokalnoj većini.

Tek naknadno, 15 mjeseci poslije, upornošću nekih oporbenih vijećnika otkriveno je da su založeni stadion, susjedno parkiralište, uređeno zemljište sportsko-rekreativne namjene, te stubište, sve zajedno površine 28.705 četvornih metara.

Pet i pol godina poslije Dugopolje zahvaljujući kreditu koji im je nedavno odobrila Vlada dolazi u situaciju da vlasnički ne može ostati bez svog ponosa, stadiona “Hrvatskih vitezova”.

- Osim što ćemo – objašnjava mladi načelnik Perica Bosančić – s ovih 13,8 milijuna vratiti preostalu glavnicu kredita kod Addiko banke, bit će povučeno i dano založno pravo, tako da ćemo imati vlasnički čistu nekretninu. Mjesečnu ratu kredita s 510.000 kuna spustit ćemo za 300 tisuća kuna, znači na oko 210.000 kuna. To će nam dati daha i da lakše možemo aplicirati za EU projekte poput vrtića i slično.

Dugopoljska oporba na ovaj financijski manevar gleda s dosta opreza. Kako i neće, kažu, kada je na bazen i terene uz njega do sada spiskano, što kredita, što kamata, oko 74 milijuna, a kraj gradnji još se niti ne nazire.

- Nama je samo ovo ljeto rečeno da je nikad povoljniji trenutak za zadužiti se, bez velikih dodatnih objašnjenja kako će se novac trošiti - veli SDP-ov vijećnik Zvonko Kardum.

Njega je još više zbunilo kada je na rujanskoj sjednici Vijeća načelnik u izvješću o svome radu najavio još jedan trošak. Radi se o 198.825 kuna, koliko bi splitskoj tvrtki “Arhipolis” trebala biti plaćena usluga izrade projektne dokumentacije za Športsko-rekreativni centar ‘Hrvatski vitezovi’.

- Ako je nešto već odavno projektirano, mislim na bazene i tenisku dvoranu, zašto opet sada plaćati?! Kao da nije bilo dovoljno potrošiti 74 milijuna kuna i ne dovršiti projekt, ili potrošiti više od 90 milijuna kuna za stadion, gdje su porezni obveznici po svakom sjedećem mjestu plaćali 18 tisuća kuna, dok je u velebnoj Areni u Budimpešti to bilo 13.000 kuna, a u našoj Puli još puno manje, samo 5 tisuća kuna. Meni je još davno jedan građevinar blizak HDZ-ovoj vlasti rekao da se niti trošak održavanja ne bi mogao podmiriti da taj nesretni bazen koriste svi Dugopoljci i svi gosti hotela - navodi Kardum, koji je silno nezadovoljan i zašto na dnevni red ne dolazi pitanje poslovanja NK Dugopolje, za koje se izdvaja desetina lokalnog proračuna teškoga 25 milijuna kuna.

- Ja sam prije pet godina tvrdio, a i sada tvrdim da je stadion trebalo prodati. Ovo sa zalogom bila je idealna prilika da ga banka preuzme, a mi se riješimo kreditne omče i velikog tereta. Pa Općina od tog silnoga poslovnog prostora uz stadion godišnje još uvijek ubire jadnih 300 tisuća kuna ili 12 kuna po kvadratu. Ulupali su milijune, neki izgradili velebne kuće, a da sića malte nisu digli, a kada je utakmica, prodaju 40 ulaznica - ogorčen je HSP-ovac Ivica Radošević.

Načelnik Bosančić smiruje strasti i za novi trošak od 200 tisuća kuna na bazene kaže:

- Radi se o preprojektiranju kako bi mogli ishoditi dokumentaciju i od projekta Urbane aglomeracije Split tražiti 5 milijuna kuna. Taj novac bi potrošili za dovršetak predviđene dvorane uz bazene, koja ne bi više bila isključivo teniska već multifunkcionalna, kao i vanjske terene, okoliš i fasadu.

A što se točke NK Dugoplje na vijeću tiče, njezino stavljanje na dnevni red nije moja obveza. Zna se što Zakon o udrugama kaže i ne vidim razloga da ga kršim. Kada oporba dobije izbore, neka radi što hoće!

Bosančić dobivanje novca za dvoranu drži gotovom stvari, a na pitanje kada će konačno biti dovršeni bazeni, za koje po njegovoj kalkulaciji fali još nekih 15 milijuna kuna, odgovara:

- Za to ćemo morati ganjati neki drugi projekt ili natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:09