StoryEditorOCM
DalmacijaSTANJE ZA UZBUNU

Doznali smo za još jedan slučaj sinjskog policijskog nemara: organi reda zanemarili prijetnje nakon kojih je iste noći sin nožem pokušao ubiti oca; Mještani se pitaju: Do kada će postaju voditi isti ljudi?

24. listopada 2019. - 22:08

Nakon nemirnog jutra u Sinju, koje je zbog mlake reakcije policije na prijavu za obiteljsko nasilje u srijedu oko podne kulminiralo talačkom krizom, saznajemo kako to nije prvi put da njihovo (ne)postupanje dovede do teškog kaznenog djela. Prije točno tri mjeseca napravili su teški propust zbog kojeg se iste noći u obiteljskoj kući u Sinju dogodio pokušaj ubojstva u kojem je sin izbo oca nožem.

U ponedjeljak 22. srpnja 65-godišnjak je tijekom dana otišao u Policijsku postaju Sinj i izjavio kako mu 36-godišnji sin prijeti napadom. Otpravljen je kući uz umirujuće riječi, a nitko od policajaca nije do kraja dana uredovao po tom pitanju. Malo iza ponoći, sin je u kući napao oca nožem i nanio mu više reznih rana. Uhićen je i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je uz prijavu za pokušaj ubojstva doveden pritvorskom nadzorniku te mu je određen istražni zatvor. 

Ranjeni otac je zadržan na liječenju u KBC Split gdje su po njegovu izjavu došli policajci iz Druge policijske postaje Split. Njima je 65-godišnjak izjavio kako je dan prije policiji u Sinju kazao za prijetnje koje mu je sin upućivao.

Obiteljska svađa u Sinju mogla završiti kobno: 36-godišnjak nožem nanio 65-godišnjaku nekoliko reznih rana

Cure detalji napada ispred noćnog kluba u Sinju: 18-godišnjak je redara ubo nožem toliko jako da mu je slomio prsnu kost

Istog ljeta je još jedan propust policije u postupanju na prijavu doveo do krvavog napada, onog pred noćnim klubom Piccadilly. U nedjelju 07. srpnja je 18-godišnjak je oko 03.40 sati zatražio liječničku pomoć na Hitnom kirurškom prijemu KBC Split zbog ozljeda zadobivenih u ugostiteljskom objektu u Sinju u Glavičkoj ulici. Nakon toga liječnik je pozvao policaje Druge policijske postaje Split kojima je mladić kazao kako su ga pretukla tri redara u Piccadillyja oko 3 sata ujutro u noći sa subote na nedjelju. Prvo su ga unutra tukli na podu, nakon čega su ga izbacili ispred kluba gdje su nastavili s udarcima. U nalazu s Hitnog prijema su mu evidentirane lakše ozljede od udaraca u glavu i lice. Njegov iskaz su policajci Druge PP su proslijedili Policijskoj postaji Sinj. Sljedećih mjesec dana policajci iz Sinja nisu ništa poduzeli unatoč liječničkom nalazu koji je potvrđivao udarce.

Nakon mjesec dana, u ponedjeljak 05. kolovoza, 18-godišnjak ponovno dolazi u isti klubu gdje radi jedan od tri redara koje je prijavio za premlaćivanje. Dolazi do svađe među njima, mladića ponovno izbacuju vani, on se oko 4.45 sati vraća s nožem i ubada 24-godišnjeg redara njime u prsa i vrat. Nanio mu je teške ozljede te je prijavljen za pokušaj ubojstva. Nakon privođenja je izjavio kako je bio frustriran što je policija tako zataškala njegovu prijavu i ostavila sve koje je prijavio da i dalje rade bez ikakvih posljedica.

Opisana dva događaja očito nisuje promijenila način postupanja policije po prijavama građana u Sinju jer su tako i u srijedu rano ujutro zanemarili poziv N.J.B. koja ih je nazvala u postaju navodeći kako joj djever S.J.B.(72)  razbija ulazna vrata. Nisu  napravili očevid na ulaznim vratima već su uputili N.J.B. da ona dođe k njima u postaju. Tamo su je umirili i obećali upozoriti djevera te je otpravljena bez da je ispisana prijava za obiteljsko nasilje. Sedam sati kasnije otišli su do djevera zbog “dojave o oštećenju vrata”, kako smo kasnije obaviješteni iz PU splitsko-dalmatinske, a ovaj se zatvorio u kuću prijeteći bombom i plinskim bocama. Tada su na teren morali izaći svi policajci iz Sinja, ali i kolege im iz Splita i “specijalci” iz Mravinaca te se oko 15,30 sati djever predao. Sutradan, u četvrtak, S.J.B. je prijavljen zbog prijetnji i obiteljskog nasilja.

Šokantna pozadina incidenta u Sinju: muškarac koji je prijetio bombom jutros je pokušao provaliti u bratovu kuću, policija odlučila sačekati da se smiri

Završila drama u Sinju: predao se muškarac koji je prijeti da će aktivirati bombu i pustiti plin, pirotehničari pretražili kuću

Sve tri priče potvrđuju izjave mještana Sinja i okolice prema kojima više rijetko za išta i odlaze na policiju jer ih tamo uvijek odgovaraju od podnošenja prijava. O tome je govorio i jedan sinjski političar koji je ovog ljeta tvrdio da je javna tajna kako se u službenim statistikama namjerno pokazuje manje prekršajnih i kaznenih djela da bi se stvorila lažna slika o javnoj sigurnosti. Mjesto na ljestvici sigurnih gradova se stječe prema koeficijentu kaznenih prijava po glavi stanovnika, a Sinj je sukladno tom mjerilu četiri godine zaredom najsigurniji grad u Hrvatskoj.

Što se događa sa Sinjom? Diče se titulom najsigurnijeg grada, a huligani uništavaju lokale, mlate policajce, šake i noževi rade po noćnim klubovima...; Građani ogorčeni na MUP

Zahvaljujući takvoj politici uljepšavanja realnog stanja broj prijavljenih kaznenih djela je za tri puta manji nego prije deset godina. Osim što odgovaraju građane od podnošenja prijava, kako bi imali manje obaveza, pojedini policajci dodatno zanemaruju temeljni posao i tako što imaju honorarna zanimanja. Unatoč svemu, rukovodeći kadar Policijske postaje Sinj ustrajava u ovakvom načinu (ne)rada. Ostaje vidjeti hoće li predstojeće imenovanje novog načelnika postaje, nakon što je Marko Bilobrk početkom rujna otišao u mirovinu, dovesti do promjene na bolje, nadaj se mještani.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:08