StoryEditorOCM
Dalmacijagdje su projekti?

Bulj prozvao Plenkovića i Vladu zbog nemara za Cetinski kraj: Od Sinja nećete napraviti kantu za smeće!

12. listopada 2019. - 17:58

Predsjednik kluba vijećnika MOST-a Nezavisnih lista u sinjskom Gradskom vijeću Miro Bulj u subotu je prozvao Vladu zbog nemara za Sinj i Cetinski kraj, kojemu je, kaže Bulj, umjesto razvojnih projekta, osiguran samo vrgorački otpad koji će se odlagati u Sinju. 

Pozivam Sinjane da se usprotive tome da njihov grad postane kanta za smeće i da im svima snažno poručimo: Od Sinja nećete napraviti kantu za smeće!, poručio je Bulj u priopćenju, ponukan jučerašnjim posjetom Sinju premijera Andreja Plenkovića u pratnji ministara, koji za Sinj i Cetinski kraj, kaže Bulj, nisu osigurali davno obećane razvojne projekte, već vrgorački otpad.

Bulj je reagirao na rješenje Sektora inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, po kojemu će Čistoća Cetinske krajine od 14. listopada početi s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada prikupljenog s vrgoračkog područja, što znači da će vrgorački otpad putovati u 100 kilometara udaljeno odlagalište Mojanka u Sinju.

"Takva odluka je štetna i lišena svake logike, gradovi su odabrani nasumce, kako drukčije tumačiti da se otpad s područja Vrgorca kamionima prevozi sto kilometara i odlaže na odlagalište Mojanka u Sinju. To nije gospodarenje otpadom, tako se ne zaštićuje okoliš, dapače, time se dodatno ugrožava okoliš i zdravlje građana Sinja, pogotovo najugroženijih naselja Brnaza i Turjaka", navodi Bulj.

Upozorava da nadležni u Ministarstvu zaštite okoliša, Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Sinju ne razumiju princip održivog gospodarenja otpadom, pa umjesto izgradnje sortirnica i kompostišta koje bi čak otvorile i nova radna mjesta, oni rješenje vide u ugovaranju po okoliš štetnih, neučinkovitih i ekonomski promašenih "putničkih aranžmana za otpad".

Bulj je posebno prozvao resornog ministra Tomislava Ćorića za kojega kaže da otkad je preuzeo resor zaštite okoliša i energetike nije izgrađena niti jedna sortirnica ni kompostište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:45