Dalmacija Split županija

napuštena remek-djela

Atraktivne kamene ljepotice u Imotskoj krajini vape za obnovom i životom, no vremena je sve manje jer neke od njih predstavljaju veliku opasnost za građane

napuštena remek-djela
Zagvozd, područna škola u selu Rakići
Zagvozd, područna škola u selu Rakići
Proložac, škola u Bušanjama
Proložac, škola u Bušanjama
Proložac, područna škola u Brlogu
Proložac, područna škola u Brlogu
Zagvozd, područna škola u selu Rakići
Imotski, zgrada bivšeg Gorana
Imotski, zgrada bivšeg Gorana
Imotski, stara Laurića škola
Imotski, stara Laurića škola
Aržano, stara škola makar ponekad probudi interes onih koji su tu proveli zlatne dane pučkoškolskog obrazovanja
Cista Provo, Svibići
Cista Provo, Svibići

Na području Imotske krajine trenutačno su čak 24 napuštena objekta koja su desetljećima služila najplemenitijoj službi, obrazovanju i odgoju najmlađih Imoćana.

Riječ je, dakako, o zgradama područnih, ali i nekadašnjih centralnih škola. Malo je općina u Imotskoj krajini koje nemaju barem dvije zatvorene škole.

Rekosmo na početku da ih trenutačno ima 24, jer se ta brojka povećava iz godine u godinu, a gledajući samo malo u budućnost, već sljedećih godina mogla bi biti i još veća. Zapravo, Imotska krajina je prva u našoj županiji s tolikim brojem napuštenih školskih zgrada, a usudimo se reći da bi mogla biti i u samom vrhu u Hrvatskoj.

Razlog tome se zna, ne treba biti puno pametan. Smanjen je broj Imoćana na rodnim ognjištima, što odseljavanjem u inozemstvo, što odlascima u veće gradove. Ove školske godine zatvorena je škola u Krstaticama u općini Zagvozd kao posljednja u ovoj tužnoj ljestvici od njih 24.

Sve te zgrade, a među njima ima onih koje su svojim vanjskim izgledom prava remek-djela nekadašnjih imotskih majstora klesanog kamena, sada su ne samo napuštene, već i zapuštene. Mnoge su devastirane do te mjere da su ostali samo vanjski zidovi. Nekima su uništeni zatvori, tek jedna ili dvije dane su lovačkim i zavičajnim udrugama na korištenje.

A njih 24 i svojom lokacijom, konačno i kvalitetom gradnje, mogu već sutra biti u nekoj korisnoj društvenoj funkciji. Budući da su u vlasništvu Županije, pitali smo odgovorne što s tim neiskorištenim zgradama.

- Mi smo već pokrenuli i prezentirali jedan projekt u županiji, a riječ je o takozvanom E registru imovine u vlasništvu županije. Nažalost, porazan je podatak da je taj registar pokazao da imamo 153 objekta koji su mahom služili za obrazovnu struku - kazao nam je župan Blaženko Boban te nastavio:

- Od nekih je ostalo samo zemljište. Znači, dali smo mogućnost jedinicama lokalne zajednice da ih koriste, onima koje su izrazile spremnost da ih oplemene, potom dajemo mogućnost lovačkim udrugama, izviđačima, da u njima obavljaju svoje djelatnosti, konačno zašto ih ne dati na korištenje mladim i poduzetnim nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) ako imaju dobre razvojne programe. Naravno, ne besplatno, jer je zakon takav da to ne dopušta, ali zašto ne i za jednu kunu. Prije tri, četiri mjeseca smo u nekim mjestima realizirali takve projekte. Dakle, pozivam lokalne zajednice i udruge da se jave ako su zainteresirani za te naše programe i da u njima obavljaju aktivnosti za opće dobro zajednice - riječi su župana Bobana.

Neki od tih školskih objekata toliko su zapušteni da su velika opasnost za građane. Takav primjer u Imotskom je stara školska zgrada Laurića u samom središtu Imotskog. Desetljećima zapuštena, sada strši neurednim okružjem u kojemu je iznikla prava prašuma puna smeća i otpada, zidovima koji prijete urušavanjem.

I sada, kada je ta zgrada dodijeljena Centru za socijalnu skrb, dolazi do imovinsko-pravnih zavrzlama. Upravo je i taj moment jako bitan, jer je i pitanje uknjižbe zemljišta na kojemu su sagrađene te zgrade kod nekih upitan. A bez toga se i ne može krenuti u njihovu obnovu ili prenamjenu.

Primjerice, područna škola u starom Medvidovića selu kod Imotskog knjižena je na Hrvatske šume, a vodi se kao vlasništvo Županije. Grad Imotski već je poduzeo radnje da mu se ta nekretnina vrati, jer imaju određene planove kako bi taj prostor iskoristili u svrhu turističke ponude.

Što se tiče oplemenjivanja napuštenih škola, imamo i nekoliko lijepih primjera. Tako je područna škola u Župi u općini Zagvozd sada u projektu te općine i Parka prirode Biokovo. Projekt težak 11 milijuna kuna predviđa izgradnju Posjetiteljskog centra, opet u funkciji turizma.

A kako reče župan Blaženko Boban, mogu se dati u koncesiju, dakako uz konkretne programe i ozbiljnim mladim poduzetnicima, OPG-ovima, jer bi vrlo brzo imali krov nad glavom i riješenu infrastrukturu, a nije naodmet spomenuti da bi se neke, poput one na Brlogu u općini Proložac, mogle iskoristiti kao reprezentativni turistički objekt.

Sve u svemu, većim angažmanom lokalne samouprave, ali i Županije, čim prije bi se trebale oplemeniti, pa ako i postoje neke administrativne poteškoće rješavati ih s nadležnim institucijama.

Uostalom, ako su već iz svojih njedara izbacile osnovnoškolce, možda bi se sada te iste učenike koji su zreli ljudi, poduzetnici, moglo vratiti u nekom drugom, novom životnom izazovu.

Napuštene školske zgrade u Imotskoj krajini:

Općina Cista Provo: Aržano - stara škola, Svibić, Biorine, Cista Griva i Dobranje.

Općina Zagvozd: Biokovsko selo, Krstatice, Rakići, Rašćani Gornji, Župa Donja, Župa Srednja - Šarići, Vrdoljaci Rastovac.

Općina Lovreć: Medov Dolac - Raosi, Mrnjavci, Nikolići.

Općina Proložac: Bušanje, Proložac Gornji - Brlog

Općina Runovići: Podosoje

Grad Imotski: Glavina Gornja - Medvidovići, Rebići, te srednje škole Laurića kuća i Goran - Glavina Donja.

 

Naslovnica Split županija