StoryEditorOCM
Dalmacijaideja za izlet

Predivna dalmatinska plaža po jednoj se stvari jako razlikuje od svih ostalih: okupajte se na prekrasnom žalu i doznajte tajnu njenog neobičnog postanka

Piše T.S.M.
14. rujna 2019. - 18:14
shutterstock_1126187519

Vulkanske otoke obično povezujemo s Havajima i drugim pacifičkim otočjem, no jeste li znali da i Dalmacija ima svoje otoke vulkanskog porijekla? Upravo zahvaljujući erupcijama vulkana nastali su otočići Jabuka i Brusnik, ali i dio obale u Komiži na otoku Visu. Baš na tom dijelu smjestila se čuvena plaža Kamenice, osobito omiljena mlađim  generacijama jer se na njoj smjestio i popularni noćni klub.

Kamenice su zaklonjena šljunčana plaža na samom izlazu iz Komiže, a je dobila po kamenim posudama za vodu u kojma se skupljala voda za piće jer na plaži postoji izvor slatke vode. Slatka voda još uvijek probija kroz zelenkaste vulkanske stijene, kakvih nema nigdje drugdje na hrvatskom dijelu Jadrana, a nastale su stvrdnjavanjem nanosa pepela i lave. Osim geolozima, područje oko plaže zanimljivo je i s botaničkog gledišta zbog mnogih endemičnih biljaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia Larsson (@julialarssson) on

Plaža je šljunčana, dok su u moru i kamenje i pijesak. Žalo je stotinjak metara dugo i ujutro je u sjeni, ali poslijepodne je obasjano suncem. Ipak, oni željni hlada lako će ga naći jer se iznad žala nalazi borova šuma.

Osim spomenutog noćnog kluba koji tijekom dana radi kao kafić, na plaži su i fast-food, tuš i WC, a moguće je iznajmiti ležaljke te kajake.

Do plaže se dolazi pješice za 10-15 minuta od ceste s koje se skreće iznad bivše tvornice 'Neptun'. Petrstotinak metara od plaže je i parkiralište za dvadesetak vozila, 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lady.in.black.156 on

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 20:20