StoryEditorOCM
Dalmacijasve je negirala

Majka iz Kaštela zapuštala dvoje djece od 4 i 5 godina, bježala pred socijalnom radnicom koja im je pokušavala pomoći i odbijala testiranje na opijate

10. rujna 2019. - 01:38

Protiv 42-godišnje majke podignuta je optužnica zbog zapuštanja dvoje djece koja su joj zbog toga oduzeta i odvedena u dom. Osim bježanja pred trogirskom socijalnom službom, koja je ustrajno nadzirala nju i djecu i pokušavala im pomoći, 42-godišnjakinja je odbijala ići na testiranje za drogu što joj je bilo naloženo.

Kako stoji u optužnom aktu, od polovice prošle do travnja ove godine u podstanarskom stanu u Kaštelima se nije brinula o čistoći i urednosti stana u kojem je živjela s dvoje djece od 4 i 5 godina. Zapuštala je higijenske potrebe djece te nije vodila računa o njihovoj zdravstvenoj zaštiti i obrazovnim obvezama. Zbog toga nisu obavljali redovite pedijatrijske preglede i redovno primali cjepiva protiv dječjih bolesti.  

Nije se brinula o njihovom odijevanju, navodi optužnica, zbog čega su djeca često nosila neadekvatnu obuću i odjeću, neprimjerenu vremenskim uvjetima. Djeca nisu uključivana u ustanove predškolskog odgoja te ih nije vodila kod logopeda unatoč preporuci liječnika.

Zapuštanje djece pokušavao je na sve načine spriječiti Centar za socijalnu skrb Trogir ustrajno provodeći mjere nadzora roditeljske skrbi.

Međutim, krajem prošle godine je 42-godišnjakinja u tolikoj mjeri odbijala suradnju s voditeljicom mjere nadzora da je počela mijenjati adrese boravišta bez da ih obavijesti i odbijala telefonski kontakt s njima. Odbila se uključiti u tretman Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i testiranje na opijate.

U konačnici su djeca sa zadnje adrese u Kaštelima u travnju ove godine odvedena u dječji dom. Nakon toga je Centar za socijalnu skrb Trogir bio prisiljen podnijeti kaznenu prijavu protiv majke. Ona je ispitana na policiji i na državnom odvjetništvu gdje je sve negirala i tvrdila kako se brinula za djecu. Međutim, izvješća s terena, potvrde pedijatra i Zavoda za javno zdravstvo su govorile suprotno. 

Majka je optužena za dva kaznena djela povrede djetetovih prava te je za nju zatražena uvjetna kazna zatvora od deset mjeseci uz rok kušnje od tri godine.  

Protiv nje je pokrenut i postupak oduzimanja roditeljske skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:48