StoryEditorOCM
DalmacijaSTOP, INSPEKCIJA!

Vlasnici lounge bara raspojasali se na pomorskom dobru: dobili dozvolu za 92 kvadrata terase, a raširili se na duplo više od dopuštenog

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
31. kolovoza 2019. - 18:37

''Stop, inspekcija – zabrana korištenja'' – tako stoji na bijelim trakama s oznakom Lučke kapetanije otkako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo zabranu korištenja dijela pomorskog dobra objektu "Sol lounge bar", koji se nalazi pored svjetionika na poluotoku Sveti Petar.

Objekt je u vlasništvu tvrtke "Oasis" Marka Jakira i Sanje Čović, a trakom je ograđen dio oko bijelog kioska i štekata. Riječ je o kiosku od 12 četvornih metara, s pripadajućoj terasi objekta površine 80 kvadrata, za što je "Oasis" koncesijsko odobrenje dobio 2018. godine na rok od tri godine, do 2020. godine i to od Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja grada Makarske.

Što će reći Grad?

Iz kojih razloga je izdana zabrana korištenja dijela pomorskog dobra, doznali smo od službenika Odjela za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji kazuju da je ovlaštenik koncesijskog odobrenja, trgovačko društvo "Oasis", koristio veću kvadraturu terase od one koja je koncesijskim odobrenjem odobrena.

– Za taj dio uzurpiranih kvadrata trgovačkom društvu "Oasis" izdano je usmeno rješenje o zabrani korištenja pomorskog dobra, koje je odmah na licu mjesta izvršeno tako da je dio ograđen trakom oznakom "Stop, inspekcija – zabrana korištenja", a subjektu nadzora će se u roku osam dana otpremiti pisani otpravak usmenog rješenja protiv kojeg ima pravo tužbe na Upravnom sudu u Splitu.

Subjektu nadzora je koncesijskim odobrenjem odobreno korištenje 92 četvorna metra terase, a on je koristio 184 kvadrata pomorskog dobra, dakle duplo više od dopuštenog. Rad nije zabranjen na dijelu terase za koji trgovačko društvo posjeduje koncesijsko odobrenja, nego samo na onom dijelu koji je koristio u većem obujmu od dopuštenog – stoji u odgovoru Ministarstva mora te napominju da će inspektor o izdanim upravnim mjerama obavijestiti Grad Makarsku i Vijeće za davanje koncesijskog odobrenja grada, a koji imaju ovlast ukinuti izdano koncesijsko odobrenje ako to smatraju potrebnim, no to više nije u nadležnosti Ministarstva.

Vranješ: Zahtjev je naš

– Osim rješenja u upravnim mjerama zabrane korištenja pomorskog dobra u odnosu na prekobrojan broj kvadrata koje je subjekt nadzora koristio bez koncesijskog odobrenja, inspektor će protiv subjekta nadzora i njegove odgovorne osobe podnijeti optužni prijedlog Vijeću za prekršaje Lučke kapetanije Split – navode iz Ministarstva.

Prema riječima Joze Vranješa, dogradonačelnika i predsjednika Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja, upravo je Grad Makarska zatražio postupanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u smislu inspekcijskog nadzora korištenja pomorskog dobra na poluotoku Sv. Petar, i to na mikrolokaciji za koju je izdano koncesijsko odobrenje poduzeću "Oasis" d.o.o.

– Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je neovlašteno korištenje pomorskog dobra te je službenom trakom ograđen dio na pomorskom dobru koji se neovlašteno koristi, a na isti je zabranjen pristup. Uz sve pritiske smatram da je Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izuzetno korektno odradilo posao.

Nakon dobivanja rješenja inspektora, Grad Makarska poduzet će daljnje korake vezano za ovaj predmet. Ostale postupke ne bih komentirao s obzirom da su u tijeku, a s ciljem zaštite interesa građana Makarske i grada – kazao je Vranješ.

Komentar o zabrani korištenja dijela pomorskog dobra za koje je koncesijsko odobrenje dobiveno od Grada, zatražili smo od suvlasnika "Oasisa" Marka Jakira, koji nam je kazao kako ne želi davati nikakve izjave te nas je uputio na Sanju Čović, suvlasnicu tvrtke i osobu ovlaštenu za zastupanje. Čović nam se nije javljala na pozive pa smo potom  kontaktirali i Jakirova odvjetnika Antonija Bolanču, koji nam je također kazao da ne želi davati nikakve izjave.

Devastacija Svetog Petra

Velik bi i uostalom jalov posao bio vaditi iz arhive sve što su gradski oci kazivali o devastaciji Svetog Petra, koja je počela bespravnim kopanjem stijena na poluotoku još u studenome prošle godine, nastavila se deponiranjem krupnog otpada, a završila legalizacijom objekta na način da je isti usred kolovoza uvršten u Plan upravljanja pomorskim dobrom za 2019. godinu.

Objekt za koji je Grad Makarska prošle godine tvrdio kako se bespravno gradi, nastojeći stvoriti dojam da predano rade na rješenju problema, prebacujući odgovornost na Lučku kapetaniju, na pomorskog inspektora i na županijski Odjel za pomorstvo, u svojem konačnom obliku se očito svidio gradskim ocima.

Možda su sumnjali kako investitor neće imati smisla za estetiku, možda nisu odmah shvatili kompleksnost instalacije, ali na koncu su očito rekli kako se isplatilo čekati jer baš takav objekt treba na Svetom Petru za ambulantnu prodaju pića.

Naravno, ovo sve možemo samo pretpostavljati, a što je na stvari nastojali smo doznati od zamjenika gradonačelnika Dražena Nemčića. Zvali smo ga, ali mobitel je bio isključen. Poslali smo i upit na njegovu mail adresu, na adresu protokola i drugog zamjenika Joze Vranješa.

A zanimalo nas je sljedeće: na temelju čega je izvršena dopuna Plana upravljanja pomorskim dobrom za 2019. godinu, a u kojoj je vidljivo da je dodana točka 26. za ambulantnu prodaju pića s koncesijom na godinu dana, premda je u više navrata javno isticano kako će se objekt ukloniti?

I još nas je zanimalo ovo: kako je moguće da je u plan uvršten objekt za koji je u srpnju izvršen pokušaj uklanjanja, a nije uklonjen samo zato jer je vlasnik inzistirao na nalogu redara?

I naposljetku ovo: kako Grad Makarska argumentira odluku da "objekt" koji najprije smatra nečim što treba ukloniti na koncu ipak legalizira?

Možemo samo zaključiti kako je ovim slučajem popločan put i za ostale s turističkom ponudom koju gradski oci isprva možda ne prepoznaju kao vrijednu uvrštenja u navedeni plan, no čija svrha se dobrim argumentima s vremenom ipak može obraniti. I. ĆIRAK

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:00