StoryEditorOCM
Dalmacijakomplicirani postupak

Roditelji u raljama birokracije: djeca s razvojnim teškoćama ne mogu besplatno trajektom do otoka bez tri dokumenta, niz dokaza, isprava...

31. kolovoza 2019. - 00:23

Upornost vodstva i članova udruga koje se skrbe o osobama s invaliditetom, posebice onih otočnih poput "Bračkih pupoljaka", pritisnulo je Vladu da napokon omogući besplatan trajektni prijevoz građana s poteškoćama u kretanju i djece s razvojnim problemima.

Premda je postupak relativno kompliciran, ipak je napravljen korak naprijed u odnosu na dosadašnje stanje. Kako doznajemo, pravo na besplatan ukrcaj na "Jadrolinijine" trajekte, što se odnosi na izravnog korisnika, njegovu pratnju i automobil, ostvaruje se na temelju zahtjeva koji treba ispuniti i najkasnije pet dana prije svakoga željenog polaska poslati Službi prodaje državnog brodara na e-mail adresu: passdept_h@jadrolinija.hr ili faksom na broj 051/337-110. Broj putovanja nije ograničen, ali za svako je potrebno poslati novu zamolbu s točnom relacijom i datumom ukrcaja.

Potencijalni putnici koji više neće trebati plaćati karte za nužno putovanje prema mjestu rehabilitacije ili svojem obiteljskom domu na škoju su osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta od 80 posto ili više, zatim hrvatski ratni vojni invalidi sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem i osobe kojima je utvrđeno oštećenje vida od 100 posto.

- Sukladno Vladinu zaključku, pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i gluhoslijepe osobe, građani s utvrđenim trećim i četvrtim stupnjem funkcionalnog oštećenja i djeca s teškoćama u razvoju koja imaju utvrđen treći i četvrti stupanj funkcionalnog oštećenja, te djeca s utvrđenim prvim i drugim stupnjem oštećenja koja imaju prebivalište na otoku - naglašavaju iz riječke brodarske kompanije.

Prilikom slanja zahtjeva potrebno je priložiti niz dokumenata, uključujući i dokaz o invaliditetu korisnika, što prilikom ukrcaja treba predočiti i članu posade trajekta zaduženom za nadzor.

- Za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta od 80 posto ili više, za osobe kojima je utvrđeno 100-postotno oštećenje vida i gluhoslijepe osobe je prilikom slanja zahtjeva za besplatan prijevoz potrebno priložiti rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Za hrvatske ratne vojne invalide sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem nužno je dostaviti rješenje Ureda državne uprave ili Ministarstva hrvatskih branitelja.

Za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju stupanj funkcionalnog oštećenja dokazuje se rješenjem Centra za socijalnu skrb, te rješenjem Ministarstva za socijalnu politiku ili HZMO-a. Pratitelji korisnika svoj status trebaju dokazati rješenjem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (za prava na skraćeno radno vrijeme roditelja ili dopust radi njege djeteta). Obavezni su i preslici osobne iskaznice za korisnika i roditelja ili skrbnika, kao i kopiju prometne dozvole radi ukrcaja vozila - dodaju iz "Jadrolinije".

Ako u međuvremenu ne bude bitnih promjena, popratnu dokumentaciju potrebno je dostaviti samo prilikom slanja prvog zahtjeva za ukrcaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:04