StoryEditorOCM
DalmacijaSjajni putopisi

Jurica Galić i Jasen Boko otvorili peti Festival pustolova Mate Svjetski pričama s nevjerojatnih putovanja Indijom i Latinskom Amerikom

25. kolovoza 2019. - 01:33

U spomen na najvećeg svjetskog globtrotera, Matu Šimunovića zvanog Svjetski, petu godinu za redom u Vrgorcu se održava "Festival pustolova Mate svjetski".

Domaćin festivala, alpinist Stipe Božić, prve večeri festivala ugostio je u gradskom parku pustolove Juricu Galića i Jasena Boku, koji su se predstavili putopisima sa svojih putovanja u Indiju i južnu Ameriku.

Jurica Galić Juka predstavio je publici "Svjetla i boje Bharata Varsha", svoja dva putovanja u Indiju, u vrijeme festivala svjetla Diwali u sjevernoj Indiju i putovanje za vrijeme festivala boja Holi u istočnoj Indiji. Kroz 450 izvrsnih fotografija Galić je pokazao božanski sjaj i neizmjernu bijedu Indije, predstavljajući je onakvu kakva ona i jeste, kontrasna i fascinantna i izmamio veliki pljesak u Gradskom parku gdje se održava prva večer festivala.

Nakon Galić na festivalu je promovirana knjiga "Latinskom Amerikom uzvodno" koju s putovanja donosi nagrađivani dramaturg, putopisac i biograf Jasen Boko.

Baveći se ikonom lijevog pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom, autor je u četiri mjeseca proputovao 50.000 kilometara Latinskom Amerikom i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta u razvoju te legendarne ličnosti. Kroz knjigu Boko je pokušao odgonetnuti tko je doista bio Che Guevara i kako je od hedonista postao revolucionar, te što on danas znači stanovnicima tog burnog kontinenta koji ga i danas štuju i kako kaže Boko, doživljavaju kao pozitivca.

Festival se nastavlja sutra u Stiljima, rodnom selu Mate Svjetskog, avanturističko putopisnim predavanjem Željana Rakele "300.000 kilometara motoavanture".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:22