StoryEditorOCM
DalmacijaPOČINJE JESENSKI ROK

Donosimo popis slobodnih mjesta u svim srednjim školama u SD županiji; MIOC je opet upisao najbolje đake, ali jedna mu gimnazija opasno puše za vratom

20. kolovoza 2019. - 15:55

Nakon ljetnog upisnog roka ostalo je malo slobodnih mjesta u splitskim srednjim školama. Na području Splitsko-dalmatinske županije takvih je mjesta samo petstotinjak, a na mrežnim stranicama Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole provjerili smo u kojim učionicama srednjih škola pod Marjanom ima još nepopunjenih klupa koje će učenici imati priliku popuniti nakon 21. kolovoza, kad počinje jesenski upisni rok.

Ekonomsko-birotehnička škola nudi još 14 mjesta u odjelu za sportaše, privatni Gimnazijski kolegij "Kraljica Jelena" osam mjesta, Glazbena škola Josipa Hatzea ukupno 11 mjesta, Industrijska škola čeka još jednog CNC operatera u trogodišnjem programu, Komercijalno-trgovačka škola čak 28 prodavača, dok je u Obrtnoj tehničkoj školi preostalo još 14 mjesta za dojučerašnje osnovce.

Po dva mjesta ostala su slobodna u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji "Don Frane Bulić", te u također privatnoj ustanovi "Dental centru Marušić", Srednja tehnička prometna škola ima još osam slobodnih mjesta za prvaše (sedam u smjeru vozač motornih vozila i jedno u programu zrakoplovni prometnik), čak 23 mjesta nepopunjena su u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju, sedam je slobodnih mjesta u Turističko-ugostiteljskoj školi, dva u Pomorskoj školi, te jedno u Prirodoslovnoj školi.

No, čak je 40 nepopunjenih mjesta za nove srednjoškolce u Privatnoj jezičnoj gimnaziji "Pitagora" (smjerovi: jezična gimnazija i tehničar za računalstvo), 15 mjesta u Privatnoj školi "Antun de Dominis" (10 mjesta za ekonomiste, jedno za hotelijersko-ugostiteljskog tehničara i četiri za opću gimnaziju). Škola "Wallner" pak nudi 21 mjesto u trogodišnjim programima za obrazovanje kuhara, konobara i slastičara.

S druge strane, neke škole nisu imale problema s popunjavanjem svojih razreda na početku nove nastavne godine, a prema podacima internetske stranice Upisi.hr, najbolji osmaši u Splitsko-dalmatinskoj županiji pohrlili su u Treću gimnaziju, popularni MIOC. Upravo kao i lani, ova srednja škola koja je nudila 144 mjesta u ukupno šest prvih razreda, koliko će ih biti u rujnu, imala je najviši bodovni rang, pa je prvi učenik na listi imao čak 83 boda, a najmanji broj bodova upisanog srednjoškolca u ovaj obrazovni program iznosio je visokih 75,07 bodova. Prosječan broj bodova upisanih u III. gimnaziju bio je 79,37.

Samo da pojasnimo, 80 bodova je maksimalan broj bodova koji učenik može steći temeljem ocjena (svih petica) u osnovnoj školi, a dodatni bodovi se stječu temeljem državnih natjecanja...

Odlikaši su u kratkom roku popunili i Petu gimnaziju "Vladimir Nazor", gdje je prosjek bodova upisanih mladih ljudi bio 79,29, zatim gimnazijski program u Prirodoslovnoj školi s prosjekom od 78,11, Četvrta gimnazija "Marko Marulić" (opća gimnazija) dosegnula je prosjek od 76,81 boda, a u to društvo svrstala se i već godinama među najtraženijim školama – Zdravstvena škola s prosjekom od 76,17 bodova za program farmaceutskog tehničara, koji je nudio 26 slobodnih mjesta za zainteresirane kandidate.

Zanimljivo je da je bodovni prag za ovo zanimanje bio 70 bodova, no najveći broj bodova upisanog bio je čak 79,93, a najmanji 72,47 bodova, što je u rangu spomenutih gimnazijskih programa.

Popis slobodnih mjesta pročitajte ovdje: https://www.upisi.hr/docs/LjetniRok2019.html

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:38