StoryEditorOCM
Dalmacija'iznimno teška situacija'

Djeca prevezena s Hvara bore se za život: Dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje. Svi liječnici i sestre koji nisu bili na poslu došli su u bolnicu kako bismo ih spasili

Piše Tomislav Kukec, JL, PSD
13. kolovoza 2019. - 17:50
hitna_pomoc3-300117

Djeca koja su dovezena jedrilice na Hvaru u životnoj su opasnosti, kazala je za Index docentica Ivana Unić s Klinike za pedijatriju KBC-a Split. Radi se o dvoje djece, jedno ima 14 godina, a drugo osam.

- Situacija je iznimno teška, još uvijek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bismo spasili djecu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, no ne možemo reći je li u pitanju hrana ili što drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo vidjeli, možemo reći da dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom.

Svi liječnici i sestre koji nisu bili na poslu, došli su u bolnicu van radnog vremena, ovdje nas je more liječnika i sestara koji radimo s djecom kako bismo ih spasili - rekla je za Index docentica Unić.

Prema zadnjim informacijama Jutarnjeg lista, s broda na Hvaru ukupno je zaprimljeno pet otrovanih osoba, a ne četiri koliko se dosad spominjalo u prvim izvještajima. Radi se o dvoje djece te dva bračna para.

Muškarac koji je preminuo te je zatečen mrtav na brodu bio je otac dvoje djece koji se trenutno nalaze na odjelu intenzivne njege u vrlo teškom stanju te su u životnoj opasnosti.

Simptome trovanja, uključujući proljev, povraćanje i jaku mučninu imala je i njegova supruga kao i još dvoje odraslih. Svo troje je stabilno i dobro se oporavljaju te više nemaju izraženijih simptoma.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o talijanskim turistima koji su sinoć večerali školjke u uglednoj hvarskoj konobi na rivi u gradu Hvaru. Večerali su dagnje, a tijekom noći su neki već počeli osjećati slabost.

Od dežurne epidemiologinje dr. Vesne Barišić Jutarnji doznajemo kako je u tijeku obrada. Izuzet će se svi uzorci do kojih se može doći, a uzorkovanje sve hrane i drugih morganskih tvari bit će provedeno i na brodu.

U restoranu, na koji su turisti ukazali, navodno po službenoj dužnosti postupaju službenici Državnog inspektorata, dr. Linda Kovačić, spec. epidemiologinja iz NZJZ SDŽ – Ispostave Jelsa, i sanitarni inspektor Stipe Čikeš.

A nakon što su se u javnosti pojavile informacije kako je muškarac na jedrenjaku kod Hvara preminuo od trovanja školjkama koje je, navodno, konzumirao u jednom hvarskom restoranu, dr. Ante Srzić, specijalist s Klinike za infektologiju KBC-a Split, kaže kako treba pričekati završetak detaljnih medicinskih pretraga kao i obdukciju preminulog Talijana kako bi se utvrdio točan uzrok trovanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:08