StoryEditorOCM
Dalmacijaposebna LJUBAV

Gospa dobila novu krunu od zlata kojeg su darovali župljani: crkva je bila pretijesna za sve znatiželjne vjernike, pogledajte kako je bilo na misnom slavlju

12. kolovoza 2019. - 14:50
Okrunjeni kip Gospe

- Ovo krunjenje kipa naše Gospe Posrednice svih milosti nije samo čin našeg bogatstva, nekakvog luksuza, nego iskaz ljubavi i žrtve prema našoj Posrednici čijemu se zagovoru ova župska zajednica utječe. Ove vaše molitve i zavjeti koje ste vi ostavili pod njezinim postoljem neće biti uzaludni. Veliku ste svoju ljubav uložili u ovu krunu i tako priznali svoju vjernost prema našoj majci. Sve je to, a i nešto više, utkano u svaki djelić ove predivne krune. Svaki vaš vapaj i stremljenja naša će majka stostruko nagraditi - kazao je u svojoj homiliji don Mijo Grozdanić, župnik župe Katuni-Kreševo.

Središnjem misnom slavlju u čast nove Gospine krune prethodila je krunidba i blagoslov velike i male zlatne krune izrađene prema dizajnu akademika Dragana Druževića, a salivena je u zlatarskoj radionici "Križek" u Zagrebu. Uzvišena čast krunjenje radobiljske zaštitnice i malenog Isusa pripala je bivšem župniku don Većeslavu Šupuku.

Dvije nove krune izrađene od stopostotnog zlata u velikom dijelu uz pomoć vjernika tog kraja koji su svatko u skladu sa svojim mogućnostima, posegnuli u obiteljsku riznicu i tako komadićem zlata pridonijeli njezinoj izradi.

Sama ideja rodila se u glavama Brankice Šamanović i Ivana Maslova, a oni su na koncu svoje želje prenijeli župniku Grozdaniću. Ubrzo se krenulo s pripremama i već za nekoliko mjeseci došli su do željenog rezultata.

Na kruni su hrvatski pleter, ljiljani kao simbol čistoće, četiri krunice između kojih je Duh Sveti u obliku golubica. Zatim sunčeve zrake koje završavaju ognjenim jezicima. Na samom vrhu nalazi se Betlehemska zvijezda.

- Ovaj moj maleni dar naš je obiteljski zavjet. Siguran sam da je devedeset posto naših ljudi doniralo taj simboličan darak, ali i ne samo naši, nego i vjernici iz susjednih župa. Kada danas vidite ovo nepregledno mnoštvo i osjetite ovaj pozitivan naboj, zahvalni ste u prvom redu Bogu, našem župniku i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ovog cilja - kazao nam je Jozo Kekez.

Crkveno događanje privuklo je u radobiljsku prvostolnicu veliki broj vjernika tako da je sedamsto četvornih metara prostrano zdanje bilo pretijesno za sve one koji su htjeli prisustvovati samom činu Gospina krunjenja, čije ime nosi župna crkva u Katunima i Kreševu.

- Uistinu, veliki je to dan za našu župnu zajednicu - kazao je Mate Mandušić iz Katuna. Kao i većina ostalih, i on i njegova obitelj također su dali dar radobiljskoj zaštitnici.

- To je naš zavjetni dar. Imam obitelj, pa su našoj zagovarateljici upućene sve naše molitve. Podno njezinih nogu stavili smo papirić na kojem su napisane sve naše želje i životne tegobe. Molimo se Gospi da ih usliši. Prema nekim najavama svake subote održavat će se sveta misa na naše nakane. One iste koje smo danas stavili pred Gospu - vjeruje Mandušić.

Prilog za svoju obitelj dala je i Vedrana Kekez. Na prvome mjestu joj je, kaže, obitelj, a svoj zavjet usmjerila je i za blagoslov djece i obraćenje župne zajednice. Jučerašnji događaj smatra velikim događajem koji bi trebao biti upisan zlatnim slovima na stranicama povijesti njihove župe.

U poslijepodnevnim satima u matičnoj crkvi Posrednice svih milosti održan je tradicionalni molitveni koncert, ali ovog puta u izvođenju katunsko-kreševskog slavljeničkog tima.

Jučerašnja crkvena proslava samo je uvertira za blagdan Velike Gospe, župske zaštitnice Radobilje, kada to mjesto u samo jednom danu pohode tisuće vjernika iz te i okolnih župa, pa po brojnosti vjernika spada odmah iza svetkovine Gospe Sinjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:35