StoryEditorOCM
DalmacijaCARSTVO ČULA

Večer za pamćenje: Imoćani doživjeli Hrvatsku na pjatu!

11. kolovoza 2019. - 13:28

Od Vukovara na istoku ravne Slavonije do Makarske na jugu Hrvatske, sinoć je u Imotski došlo više od 200 obrtnika iz mnogih njihovih udruga, i obrtničkih komora. Sa sobom su donijeli mirise i okuse svoga kraja u onom najistančanijem izričaju.

Donijeli su probranu hranu svoga podneblja i razgalili više od dvije tisuće Imoćana i njihovih gostiju. Sve to bio je sastavni dio susreta obrtnika u Imotskom, svojevrsni nastavak prošlogodišnjeg sličnog susreta.

No ovaj sinoć eskalirao je ne samo po broju pristiglih obrtnika već i po sadržajima ponajprije onim slanim, zahvaljujući izvrsnoj organizaciji Udruženja obrtnika Imotske krajine na čelu sa predsjednikom Hrvojem Biošićem. Mirisala je sinoć kamenita imotska stara Pjaca, ulica Ante Starčevića.

Više od 200 zagrebačkih patkica zavrtjelo se na žeravi i Imoćani su u njima uživali. Zdravko Bubnjić predstavnik obrtničke komore Zagreba koji se svesrdno zalagao da patke budu lijepo pečene sugerirao je Imoćanima i koje će vino nakon konzumacije jela piti.

Na štandu obrtnika iz Donje Stubice u Hrvatskom zagorju čuo se miris domaćeg sira i vrhnja. Nenad Kučić iz tamošnje obrtničke udruge hvalio je svoje domaće čvarke.

- Njih malo zamešate u vrhnje i sir i to je onda pravi okus Zagorja - reče nam Kučić.

Dalibor Kratohvil, predsjednik obrtničke komore Primorsko-goranske županije, kratko je referirao:

- Mi Imoćanima nudimo,onog što i najviše imamo a to je srnetina. I to lijepi srneći gulaš sa palentom, ili vašom purom i njokima. Za prste je lizat- kazao nam je Dalibor.

Nakon Gorana obišli smo i nekolko štandova Dalmatinaca. Splićani su spremali rižot od repova kozica i srdele na gradelama,Trogirani lijepu salatu od velike hobotnice, a njihov meštar Ivan Ćudina sugerirao je sa salatom bijelo vino.

Omišani, po tradiciji, pripremili su poljički soparnik. Planuo je u nepunih pet minuta, a tajnica tamošnje udruge Ankica Rogošić samo je pripomenula da je bilo sto sopparnika kako su uksni da bi nestali u sat vremena.

Makarski obrtnici priredili su ono pravo morsko. Ante Slišković, meštar od gradela rekao je da su donijeli komarča i tune i da će biti za svakoga. No prevario se. Podijelili su preko 200 porcija i da je bilo još toliko bilo bi malo. Bračani pak ponudiše svoj čuveni ovčji sir. Rezala ga je Gordana Mijatović.Planuo također za tili čas.

Imoćanke iz svoje udruge jedine su posjetitelje častili desertom, domaće fritule, kuglufi, razne imotske slastice. I njihov štand bio je "opelješen" za pola sata. Kako i neće biti kada su jela bila ukusna.

Imoćani su doživjeli Hrvatsku na pjatu, i ova gastro fešta u potpunosti je uspjela.

Suradnja sa Zagrebom

- Ovo je kulminacija trodnevnog susreta naših obrtnika i obrtnika iz cijele Hrvatske.U petak smo potpisali ugovor o zajedničkoj suradnji našeg udruženja i udruženja obrtnika grada Zagreba.Potpisao sam ga ja i moj kolega predsjednik obrtnika Zagreba Antun Trojnar.On sadrži jačanje suradnje, razmjenu iskustava, razvoj gospodarske suradnje, jačanje stručnih interesa obrtnika - kazao nam je Hrvoje Biošić, predsjednik Udruženja obrtnika Imotske krajine.

'Neka bude tradicionalno'

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec bio je iskreno oduševljen viđenim:

- Ovdje je Hrvatska u malom. Od Slavonije, Zagorja, Dalmacije.To je jedno predivno zajedništvo. Zamislite za kušati ova jela ljudi trebaju obići Hrvatsku,a evo ovdje imamo sve na jednom mjestu.Trudit ćemo se da ovo postane tradicionalno. Možda bi trebala biti i eno ponuda.Pozivam organizatore da to učinimo već slijedeće godine,da Hrvatska u svom raskošnom gastro izričaju bude kompletna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:23