StoryEditorOCM
Dalmacijaopasan virus

Poznat uzrok oboljenja 31 sezonca na Hvaru; Stručnjakinja: Epidemija nastaje vrlo brzo

11. kolovoza 2019. - 00:05

Nakon što se od nedjelje do srijede hitnoj pomoći i primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ispostavi Doma zdravlja u Hvaru zbog viroze javio veći broj sezonskih radnika "Sunčanog Hvara", njih dvadeset i jedan, koji su smješteni u hotelima "Bodul" i "Galeb", dr. Linda Mihojević, specijalist epidemiologije, i med. sestra Mira Arbunić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ – ispostave u Jelsi, u suradnji s nadležnim sanitarnim inspektorom Stipom Čikešom, izašli su na teren radi obavljanja potrebnih radnji u smislu nadzora nad oboljelima, ostalim djelatnicima i objektima.

U daljnjoj obradi obuhvaćeno je još deset djelatnika koji su imali stanovite tegobe (povraćanje, proljev, mučninu u trbuhu...), tako da je većina nalaza bila dostupna već u petak.

- Za sada imamo nalaze za ukupno 25 radnika, od kojih su uzeti uzorci stolica i sa sigurnošću možemo reći da je njih četvero bilo pozitivno na norovirus, pa je pretpostaviti da je upravo to uzrok svega ovoga što se posljednjih dana događalo. Dakle, tamo smo očito imali kliconošu, a norovirus je vrlo ekspanzivan i za tili čas napravi nekakvu epidemiju. To se najčešće događa u zatvorenim kolektivima, kao što su škole, domovi, jaslice, menze, restorani i slično, a prenosi se direktno ili indirektno, npr. rukovanjem, preko kvaka, šaltera, zagađenom vodom ili hranom... U vanjskoj sredini veoma je otporan te može preživjeti jako niske, ali isto tako i jako visoke temperature – veli epidemiologinja Mihojević.

Također je potrebno napomenuti da je samo jedna pacijentica sa spomenutim simptomima završila na bolničkom liječenju.

Prvotno je bilo rečeno da se to, među ostalim, dogodilo i zbog drugih neuroloških smetnji, što je naknadno demantirano. Za preostalih šest uzoraka stolice nalazi će biti gotovi u ponedjeljak. U spomenutim je objektima na smještaju i prehrani oko 500 sezonaca, a sretna je okolnost da u njima ne borave turisti.

Što se prognoza tiče, doktorica smatra da se situacija smiruje, ali su ona i kolega inspektor bez obzira na dostupnost dovoljnih količina sapuna, dezinfekcijskih sredstava i ručnika odgovornima u hotelskoj tvrtki sugerirali da se ubuduće što veća pozornost posveti održavanju osobne higijene, s čim su zaposlenici inače upoznati na tečajevima higijenskog minimuma. Dakle, ljudi perite ruke, perite ruke, perite ruke...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:21