StoryEditorOCM
Dalmacijafantastična utrka

Počele 304. alkarske svečanosti: pred više od 5000 gledatelja pobjedu u Bari odnio je Ante Zorica

2. kolovoza 2019. - 22:55

Alkar Ante Zorica iz Hrvaca pobjednik je 304. Bare, prvog natjecanja ovogodišnjih alkarskih svečanosti. Pobjedio je s osam punata, s dva pogotka "u sridu" i jednim pogotkom "u dva". Alkarski vojvoda na koplje pobjednika privezao je dva metra zelenog sukna, simbol pobjede na Bari. Zorica je za sebe i svoga alkarskog momka osvojio i brončanu plaketu alke, a pripada mu i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva od 15 tisuća kuna.

Zorica je rođen 1984. godine, a dolazi iz Hrvaca. Po naobrazbi je upravni pravnik zaposlen u Gradskom društvu Crvenog križa Sinj na poslovima ravnatelja. Oženjen je i otac djevojčice Vite. Vrsni je jahač i treći alkar iz svoje brojne šire obitelji. Trener je jahanja u galopskom klubu "Vreba" iz Hrvaca. Kao alkar u pratnji barjaka debitirao je 2005. godine, a kao kopljanik 2008. godine. Najtrofejniji je alkar među aktivnim kopljanicima. Slavodobitnik je 294., 296. i 298. Sinjske alke te Svečane Sinjske alke u Vukovaru. U riznici trofeja već ranije je imao i pobjedu na Bari. Alku 2009. godine dobio je s tri pogotka "u sridu". Tako je, prema poznatim podacima iz povijesti VAD-a, postao 12. slavodobitnik s maksimalnim brojem punata. Jaše na kobili Szepesgenu, vlasništvo KK "Vreba" iz Hrvaca. Zoričin alkarski momak je Ivica Marić (58) iz Suhača, umirovljeni časnik HV-a.

Natjecanje za 304. Baru održano je pred više od 5000 gledatelja. U svečanoj loži bili su čelnici Viteškog alkarskog društva, civilne i vojne vlasti te njihovi gosti predvođeni predsjednikom VAD-a dr. Stipom Jukićem, gradonačelnicom Kristinom Križanac i bojnikom Draženom Mazalinom, zapovjednikom inženjerijske bojne iz vojarne 12. brigade HV-a.

U natjecanju za Baru alkari su imali solidne rezultate u pogađanju alkarske mete. U prvoj i trećoj trci pogodili su ukupno po 22 punta. U prvoj trci pogodili su tri puta "u sridu", a u trećoj je pao samo jedan pogodak u najmanji krug. Druga trka bila je fantastična. Alkari su pogodili ukupno 31 punat pri čemu su pet puta pogodili "u sridu", četiri puta "u dva" i osam puta "u jedan", bez pogotka "u ništa" i bez promašaja. Ove subote s početkom u 17.30 sati održava se natjecanje za pobjednika Čoje. Prije natjecanja ulicama Sinja i alkarskim trkalištem prodefilirat će oko 30 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:42