StoryEditorOCM
Dalmacijacista velika

Mi smo prvaci: Čekićari osvojili najprestižniji malonogometni turnir u Dalmaciji 

Piše Snježana Šetka
30. srpnja 2019. - 16:03

Cista Velika ima Čigrin turnir, Split Torcida kup, a Zagreb Kutiju šibica!

A pobjednik turnira u Cisti je malonogometna ekipa Vukušić Lokas iz Katuna! Oni su u finalu pobijedili ekipu domaćina Sv. Jakova rezultatom 4:2! Pobjednički pokal tako je zasluženo pripao momcima ekipe iz Vukušića Lokasa, a Cišćanima koji su jako željeli osvojiti Čigrin turnir, jer ove godine slave 25. godišnjicu, ostaje titula viceprvaka kojom se okitila i hrvatska reprezentacija na SP-u u Rusiji prošle godine kad smo izgubili s istim rezultatom.

Do pobjede u finalu vodio ih je Teo Strunje, a igrali su kapetan Mirko Jurjević i brat mu Ivan Jurjević, Mirko Hrkać, Duje Bajrušević, Vedran Kazazić, Valerije Jurić, Marin Musinov, Marinko Šamija i Slobodan Gudelj Velaga. Za ekipu viceprvaka Sveti Jakov Cista Velika igrali su Žarko Luketin, braća Josip i Luka Suton, Saša Subotić, Vojko Pervan, kapetan Dragan Stanković, Toni Jelavić, Duško Martinac, Mateo Vuković i Martin Kozarac, a vodio ih je Mijo Vučemil.

Prvaci su svi odreda hrvatski reprezentativci, dok je Mirko Hrkać reprezentativac Bosne i Hercegovine. Cišćani zato nemaju razloga žaliti, jer su izgubili praktički od hrvatske reprezentacije s obzirom na to da su skoro svi, osim Ivana Jurjevića, igrali za državnu momčad.

Šest godina u istom sastavu

– Vukušić Lokas nastupa u istom sastavu već šest godina. Toliko puta smo i sudjelovali na ovom turniru. Lani smo izgubili od Orlova kuka u finalu, a bili smo dosad dvaput treći i jednom drugi, što znači da smo bili vrlo blizu titule. Dosadilo nam je opet bit drugi ili treći. Zato sam sebi stavio u zadatak osvajanje titule. I sad smo je napokon osvojili – s oduševljenjem govori Bruno Vukušić, tvorac pobjedničkog tima, glavni sponzor i financijer ekipe.

Jako je sretan zbog pobjede u finalu, jer je to za njega bilo pitanje – prestiža. Još mi je slađe što je ovo bio jubilarni 25. turnir, pa je sve još i glamuroznije i posebnije – kaže Bruno.

Prije mnogo godina vratio se iz Njemačke s troje male djece koja su sada već porasla i s obitelji osnovao tvrtku nazvavši je po svom prezimenu i nadimku Vukušić Lokas. Pod tim je imenom okupio i malonogometnu ekipu, pozvavši u momčad prave profesionalce koji većinom igraju za makarsko Novo vrijeme i Vrgorac. Turnir u Cisti želio je osvojiti i zbog poznanstva s Čigrom, hrvatskim braniteljem koji je kao pripadnik Treće imotske bojne 4. gardijske brigade Hrvatske vojske poginuo braneći slobodu Hrvatsku. Čigra mu je bio nadimak, a zvao se Mate Vučak i nije ga trebalo zvati u obranu svoje Hrvatske za koju su živjeli i umirali i njegovi preci. Spremno je stao u obranu svoje napadnute domovine, a prema svjedočenju suboraca, izdahnuo je s riječima "Ja umirem, živjela Hrvatska". A baš Matin suborac, Mirko Čondić, danas pukovnik u mirovini i nekadašnji čelnik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, uručio je medalje i pehar pobjednicima. U akciji oslobađanja hrvatskoga juga 22. listopada 1992. godine Mate je poginuo, a Mirko je ranjen i (p)ostao je stopostotni invalid.

– Zapala me je najveća moguća čast da na turniru koji nosi ime moga najboljeg prijatelja, heroja i junaka Domovinskog rata, kojeg njegove posljednje riječi još više uzdižu, mogu pobjednicima uručiti nagrade. Nigdje na svijetu ne možete naći 30 momaka koji misec dana volontiraju i troše svoje vrijeme za dobrobit zajednice, a to čine ovi momci koji organiziraju turnir u Cisti. Takvo zajedništvo mora dati rezultat. I zato vjerujem da će ovaj turnir trajati još najmanje toliko godina koliko već ima – zaključuje Čondić.

A nije samo on bio u ratu. I sam Bruno je bio pripadnik HV-a, i to 114. brigade.

– Pobijedila je naša velika želja i zajedništvo – otkriva nam Bruno tajnu uspjeha svoje ekipe. Uzeli su zanimljiv nadimak – Čekićari i to zato jer se Brunina tvrtka bavi prodajom i servisom hidrauličnih čekića, a zastupnici su MTB čekića. Bruno već godinama svaki dan putuje s Prpuše preko Ciste na posao u Split i ne pada mu napamet, kaže, prespavat u Splitu pored lipote u svome kraju.

Zadivljen je s organizatorima malonogometnog turnira Kulturno-umjetničkom i športskom udrugom (KUŠU) Cista Velika za koje ima samo riječi hvale i priznanja.

– Ti momci svake godine uzmu godišnji da bi ovaj turnir bio održan na najvećoj mogućoj razini. I svaka im čast na entuzijazmu i profesionalnosti s kojom rade – kaže Bruno. Bez toga zasigurno ne bi mogli stvoriti najbolji malonogometni turnir u Dalmaciji na koji svi žele doći.

Nikad bolji turnir

– Nikad bolji turnir – s oduševljenjem govori zaljubljenik u mali nogomet Jerko Merčep, koji je završnicu natjecanja pratio s tribina.

– Svi su htjeli osvojiti turnir, pa su se osigurali s profi igračima. A koliko su ekipe bile izjednačene najbolje se vidi iz činjenice da su većinu utakmica do završnice odlučivali penali. Kao na SP-u u Rusiji. Cista je uvelike posjećenija ove godine od Torcida kupa. Turnir je u svim parametrima najveći u Dalmaciji: po kvaliteti ekipa, tradiciji, nagradnom fondu, punim tribinama, popratnim sadržajima, baš kako i dolikuje pok. Čigri i zadnjim mu riječima. Hrvatska u Cisti stvarno živi, i to ona prava, jedina, nezavisna – zaključuje Merčep.

A nije uvijek sve bilo lako. Bili su to tek obični mladi momci koji su, onako između sebe, razgovarali kako bi bilo dobro nešto organizirati u Cisti preko ljeta. I odlučili su se za turnir u malom nogometu. Dobili su podršku starijih sumještana.

– Pravili smo pozornicu od traktorskih prikolica. Nismo imali nikakve infrastrukture, igralo se tada na starom asfaltu, a tribina nismo imali. Pa ipak, sve je dobro prošlo te prve godine kad smo privukli 30-ak malonogometnih ekipa – sjeća se predsjednik KUŠU-a Ivica Vučemil.

Ohrabreni takvim uspjehom, dogodine su već bili spremniji i za jednu godinu iskusniji. Dobili smo, kaže, podršku naše općine i Splitsko-dalmatinske županije, koje su s nama do danas.

– Sljedećih godina stavili smo novi asfalt na igralište, a uz pomoć samih mještana i članova izrađivane su i tribine koje mogu primiti gotovo tisuću gledatelja. Stavljena je i vanjska rasvjeta na igralištu. Škola je napravila svlačionice koje služe i sudionicima turnira – ističe Vučemil.

– Tako je išlo do 2005. godine, kad osnivamo Kulturno-umjetničku i sportsku udrugu (KUŠU) Cista Velika. Te iste godine počinjemo i s organizacijom Ciskog lita, kulturne manifestacije koja nastoji različitim sadržajima obogatiti kulturnu ponudu mjesta – objašnjava Vučemil. Tijekom ovih 25 godina nema tko nije s hrvatske estrade gostovao u Cisti za blagdan svetaca zaštitnika Ciste, Svetog Jakova 25. srpnja i Svete Ane 26. srpnja.

Sve to ne bi bilo moguće bez entuzijazma grupe momaka iz mjesta, a sreća je njihova da ih prate i sponzori, koji su od samih početaka sudjelovali u organizaciji. Svi jednako važni, jer su svi karike u jednom važnom lancu zajedničkog uspjeha.
Rad udruge najbolje se vidi u danima slave naših svetaca, ali KUŠU ima i drugih manifestacija po kojima se pronosi slava Ciste, a to je počast Vukovaru, manifestaciju "Božić u Cisti", kazališne predstave, koncerte klapa, mačkare...

Nagrada Općine

Zbog svega toga zaslužili su i Nagradu općine Cista Provo koja im je uručena na Svetog Petra ove godine. Jer od malog turnira narasli su na veliki, na kojem je postalo pitanje prestiža igrati. Stariji su i od Torcida kupa, a imaju i bogatije nagrade. Prati ih i vjerna publika, a kulminacija svega bila je na blagdan sv. Jakova kad je priređen koncert Giuliana i Prljavog kazališta. Dan poslije na blagdan sv. Anu goste je zabavljao stand-up komičar Željko Pervan, a zapjevala je klapa "Bonaca" iz Šibenika umjesto najavljene klape HRM-a "Sveti Juraj", koja je zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu otišla na komemoraciju u Zagreb. Tko god se zatekao u Cisti na Sv. Anu u popodnevnim satima, mogao je kušati i pečenog vola, kojeg su organizatori proslave besplatno dijelili. Za samo dva sata podijeljeno je oko 300 kg ukusne govedine!

Pobjednici u svim kategorijama

Malonogometni turnir je ove godine u svim kategorijama okupio 80 ekipa, a osiguran je i bogati nagradni fond. Prvacima na glavnom turniru pripada 50 tisuća kuna, viceprvacima 25 tisuća kuna, a brončanima 15 tisuća kuna. Nagrađene su i sve ekipe od 5. do 8. mjesta koje su dobile dvije tisuće kuna. Turnir veterana osvojila je ekipa Ciste i zato im pripada šest tisuća kuna.

GLAVNI TURNIR – SENIORI

1. Vukušić Lokas

2. Sv. Jakov Cista Velika

3.Vaši problemi naša srića

4. Orlov kuk Cista Velika

KUP SELA

1. Nova Sela

KUP VETERANA

1. Cista Velika

KUP DJECE

1. MNK Ustanik

NAJBOLJI IGRAČ: Toni Jelavić (Sv. Jakov Cista Velika)

NAJBOLJI STRIJELAC: Ivan Ivanković (Orlov kuk Cista Velika)

NAJBOLJI VRATAR: Franko Bilić (Vukušić Lokas).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:37