StoryEditorOCM
Dalmacijapritisak na aerodrom

Troje djelatnika Zračne luke Split u proteklih dvadesetak dana oboljelo od ospica! Zbog velikog broja putnika došlo je i do povećanog 'uvoza' ove bolesti na Resnik, evo što kažu u 'Higijenskom'

25. srpnja 2019. - 13:45

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ove je godine, odnosno u posljednja dva mjeseca, zabilježeno 14 slučajeva ospica. Niti jedna osoba od tih 14 nije bila životno ugrožena, svi su oni imali blaži oblik bolesti, a samo su dvije inozemne državljanke (BiH i Australija) iz preventivnih razloga, kako ne bi nastavile putovanje i širile oboljenje, bile zadržane na Klinici za infektologiju KBC-a Split. Treća oboljela, djevojčica iz Ukrajine, nije bila zadržana u bolnici.

Od do sada 14 oboljelih, 11 ih je iz SDŽ, a troje je stranaca.

Trenutačno su u SDŽ "aktivna" samo dva slučaja ospica i to jedan na jednom od srednjedalmatinskih otoka i jedan u okolici Splita.

Međutim, najinteresantnija stvar u ovoj cijeloj priči je činjenica kako su najugroženiji da od ospica obole djelatnici Zračne luke Split, u Resniku. Naime, njih troje je u posljednjih 20-tak dana oboljelo od ospica, koje su preko aerodroma "uvezene" u SDŽ.

Troje djelatnika aerodroma, koji su bili na "prvoj liniji obrane od ospica" već su, prema riječima dr. Diane Nonković, šefice Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (tzv. Higijenski) ozdravili.

- Svi oni su imali blaži oblik oboljenja i već su dobro, rekla je dr. Nonković.

Ruku na srce, i ne začuđuje činjenica da su najizloženiji djelatnici aerodroma, ako se zna da kroz aerodromsku zgradu u ljetnim mjesecima dnevno prođe između 20 i 30 tisuća putnika, koji u Hrvatsku dolaze u tko zna kakvom zdravstvenom stanju.

- Zbog toga mi epidemiolozi kontinuirano radimo na sprječavanju širenja, kako ospica, tako i drugih zaraznih bolesti. Stalno se obrađuju kontakti, odnosno osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, te se nalažu mjere koje su potrebne kako bi se zaštitilo zdravlje svih stanovnika SDŽ - rekla nam je dr. Diana Nonković

Ovoliki broj oboljelih od ospica u SDŽ nije bio već niz godina, a brojka i ne začuđuje, ako se zna da procijepljenost još uvijek nije onakva kakva bi trebala biti, iako je posljednjih godina u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:23