StoryEditorOCM
DalmacijaTOGA IMA SAMO KOD NAS

Oglašena prodaja velebne parcele za 14 urbanih vila, cijena je vrtoglava, a lokacija tajna!? Ni agenti, ni gradonačelnik ne znaju gdje uopće ima toliko slobodnih kvadrata za građenje

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
14. srpnja 2019. - 12:08
Vile na misterioznoj lokaciji

Oaza za gradnju stambenih zgrada, sivih zimskih i probuđenih ljetnih spavaonica. To je Makarska. Makarska u kojoj su tek prije mjesec dana privremeno do početka rujna utihnuli zvukovi bušilica i pikamera i u kojoj građevinske dizalice jedva čekaju na ponovno aktiviranje za dva mjeseca.

Tako samo za sada na predjelu Požara imamo oko 10 stambenih što izgrađenih što do pola sagrađenih zgrada s oko 400 stanova, onda imamo gradnju trgovačkog centra i aparthotela na Dugišu pa se pripremao teren za gradnju oko 150 stanova na Glavici i pokušava se graditi i na poluotoku Sveti Petar. Ali to nije sve jer je gradnja, izgleda tek započela budući da se na Požarima planira gradnja još 10 zgrada, a na svima tajanstvenoj lokaciji niknut će 140 stanova smještenih u 14 urbanih vila.

Zašto tajanstvenoj? Pa to se svi pitaju jer u Makarskoj prema riječima vlasnika agencija za prodaju nekretnina, osim na Glavici, ne postoji teren od 11 tisuća kvadrata građevinskog zemljišta, niti u Velikom Brdu ni na Požarima niti igdje drugdje.

O kojoj je lokaciji riječ ne zna ni gradonačelnik, ali ni načelnici općina s Rivijere koje smo kontaktirali nakon što je prije tjedan dana na web-stranici zagrebačke agencije za trgovinu nekretninama, ali i u dnevnom tisku objavljena prodaja građevinskog zemljišta površine 11 tisuća kvadrata za izgradnju 14 luksuznih urbanih vila sa 140 luksuznih stanova, garaža, poslovnih prostora i parkirališnih mjesta

''Vrhunska lokacija koja je prodajna već je u toku započete gradnje. Odlična investicija. Zbog blage kosine terena gotovo svim stanovima je omogućen pogled na more - stoji u oglasu u kojem se napominje da je parcela za 14 vila idealna za odmor, turizam i stanovanje, a luksuzno građevinsko zemljište kako su ga nazvali, košta 2,3 milijuna eura ili 17 milijuna kuna.

Po informaciju u Zagreb

Sada se opet vraćamo na tajanstvenu lokaciju jer je pod dio grada navedeno širi centar, a taj ''grad'' je Makarska rivijera. Kako bismo doznali o kojem je točno predjelu Makarske riječ i nalazi li se zemljište baš u Makarskoj ili negdje na području od Brela do Gradca, prvo smo nazvali zagrebačku agenciju čija nam je djelatnica kazala da nam ne želi ništa reći o lokaciji.

- Zapravo vam preko telefona ne mogu reći gdje je točna lokacija građevinskog zemljišta i za detaljnije informacije ćete morati doći u Zagreb na razgovor, kazala nam je djelatnica broj jedan kao i djelatnica broj dva koja se odmah uključila u razgovor i potvrdila da se informacije o navedenom zemljištu i vilama ne daju telefonskim putem. E ovdje započinje naša potraga za informacijama o lokaciji u Makarskoj na kojoj niče 140 urbanih vila, a u kojem grmu leži zec pokušali smo otkriti na tisuću načina.

Nakon razgovora čudnog s agenticama zagrebačke agencije, kontaktirali smo sugrađanina Guštu Alača, predstavnika jednog od šest vlasnika zemljišta na Glavici na kojoj se prema najavama od svibnja, pored Dječjeg vrtića Ciciban pripremao teren za prodaju iskoristivih 12.500 kvadrata, a za koji je bio zainteresiran vlasnik tučepskog hotela "Tamaris" Miro Tomas. Naime, tada nam je Tomas kazao da bi na Glavici ako kupi zemljište s poslovnim partnerom, možda sagradio tri veće ili pet manjih zgrada sa 150 do 200 stanova.

Parcela na Glavici

S obzirom na to da se Tomas još nije odlučio na gradnju, Alača smo upitali je li možda teren iz oglasa ovaj na Glavici na što nam je potvrdio da nije.

- Zemljište na Glavici uopće nije stavljeno na prodaju posredstvom agencije za nekretnine, već smo u pregovorima s potencijalnim kupcima, a kao dobar poznavatelj nekretnina u Makarskoj, ne znam da na ijednom terenu postoji parcela od 11 tisuća kvadrata za gradnju 14 urbanih vila - kazao nam je Alač.

Naša potraga za lokacijom na kojoj će ''niknuti'' 140 luksuznih stanova nastavila se pozivima i to gradonačelnika Jure Brkana koji kazuje da prvi put čuje tu vijest.

- Prema kvadraturi zemljišta pomislio bih na Glavicu, ali koliko ja znam, Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo nije zaprimio zahtjeve za ishođenje građevinskih dozvola za gradnju na Glavici. Doista ne znam gdje se u gradu planira graditi 140 stanova - kaže nam Brkan. Isto pitanje postavili smo i dogradonačelniku Jozi Vranješu koji također kaže kako ne zna da u Makarskoj osim Glavice postoji teren od 11 tisuća kvadrata za gradnju 14 vila.

- Nije mi poznato da je ijedan investitor zatražio zahtjev za ishođenje 14 građevinskih dozvola - kazao nam je Vranješ. Za gradnju urbanih vila u jednom ''cugu'' ne zna ni Ivan Šimić, član Odbora za prostorno uređenje Grada i gradski vijećnik Živog zida koji je kao i većina sugovornika pretpostavljao da bi prema kvadraturi jedino mogla biti riječ o Glavici.

Na Požarima niče još 10 zgrada

Postoji li možda na Požarima ili dva kilometra od njih udaljenom Velikom Brdu lokacija od 11 tisuća kvadrata za gradnju 140 stanova? Ne postoji. Tako su nam bar rekli vlasnici agencija za trgovinu nekretninama, ali i predsjednik MO-a Veliko Brdo Marijo Nemčić.

- Koliko ja znam, u Velikom Brdu ne postoji toliki kompleks, već se gradnja i dalje nastavlja na području Požara. Pored 10 stambenih zgrada i oko 400 stanova koji niču na Požarima i u susjedstvu, na istoj lokaciji planira se gradnja još 10 zgrada s oko 300 stanova pa je predio ispod i poviše ''Peveca'' pretvoren u cigansko naselje bez ikakvog plana jer svatko tko može, gradi gdje god hoće i to bez potrebne infrastrukture i parkirališnih mjesta. Srećom pa ne postoji teren i za gradnju dodatnih 14 vila jer ne znam gdje bi nas sve to dovelo - kaže Nemčić.

Nema gradnje ni u općinama

S obzirom na to da je u oglasu za prodaju građevinskog zemljišta od 11 tisuća kvadrata navedeno kako se gradnja planira u širem centru ''grada'' Makarska rivijera, pokušali smo doznati gradi li se 14 urbanih vila sa 140 stanova na području od Brela do Gradca, a prema riječima načelnika - nije jer nema nigdje toliko velike površine niti su zaprimili zahtjeve za izdavanje glavnih projekata. Prema riječima breljanskog načelnika Stipe Ursića, u Brelima je najveća privatna parcela za gradnju, površine oko 3000 kvadrata i nalazi se na području ispod crkve sv. Stjepana u Podcrkavlju.

- Ne samo da u mjestu nema tako velikog terena za gradnju, već se prema Zakonu ne smiju graditi kuće niti vile sa 10 stanova nego po jednoj stambenoj jedinici mogu biti sagrađena maksimalno tri stana, vila može imati dvije etaže i jedan stan, a u ovom slučaju je riječ o gradnji 10 stanova po vili - kaže nam Ursić. Ista situacija je i u Baškoj Vodi čiji nam je načelnik Josko Roščić kazao da na području cijele općine sigurno ne postoji građevinska parcela od 11 tisuća kvadrata, a i da postoji Zakonom se smiju graditi vile s maksimalno tri etaže. Ni na području cijele Općine Gradac ne postoji zemljište od 11 tisuća kvadrata što nam je potvrdio načelnik Matko Burić koji kaže da zakonski svaka zgrada može imati najviše četiri etaže, a osim toga nitko od investitora od Općine nije zatražio zahtjev za izdavanje potvrde glavnog projekta. Ni jedan investitor nije zatražio zahtjev niti od Općine Tučepi što nam je potvrdio načelnik Ante Čobrnić.

- Ako je riječ o turističkom naselju, investitor može zatražiti samo jednu građevinsku dozvolu, a ako nije, bit će mu potrebno 14 građevinskih dozvola. Tih 14 vila sigurno se ne gradi u Tučepima jer nemamo ni jednu parcelu od 11 tisuća kvadrata, a ni od Općine kao jednog od oko 10 javno-pravnih tijela nitko nije zatražio zahtjev za izdavanje potvrde glavnog projekta ili idejnog projekta za posebne uvjete - kazao nam je Čobrnić.

I Kuk ispada iz igre

U potrazi za lokacijom građevinskog zemljišta u Makarskoj na kojem se planira gradnja 14 urbanih vila, došli smo do neslužbene informacije da je riječ o možebitnoj gradnji na predjelu Kuk gdje zemljište ima poduzetnik Blaž Petrović. Riječ je o masliniku od oko 180 tisuća kvadrata za koji je koncesija dobivena od Hrvatskih šuma na 50 godina, a u blizini se nalaze nekadašnji bungalovi i privatno zemljište. Kada nam je rečeno da bi se upravo ovdje moglo graditi 14 vila, bio je red da kontaktiramo i Petrovića koji kaže da i njega zanima gdje se to prodaje navedeno zemljište.

- Ja ne prodajem nikakvo zemljište, dapače, ako saznate tko ga prodaje i na kojoj lokaciji, možete mi javiti, kazao nam je Petrović.

Zemljište osebujnog bivšeg gradonačelničkog kandidata

S obzirom na to da smo kontaktirali i par vlasnika makarskih agencija za trgovinu nekretninama, a koji najbolje poznaju sve prilike vezane za nekretnine u Makarskoj i šire, došli smo do informacije da je navodno riječ o zemljištu na predjelu Volicija, a koje prodaje svima poznati sugrađanin, osebujni bivši gradonačelnički kandidat koji nam je ''zabranio'' da mu spominjemo ime. Iako agenti tvrde da je riječ o parcelama na Voliciji, sugrađanin kaže da prodaje zemljište u Velikom Brdu gdje se može graditi 14 urbanih vila sa 140 stanova. Ali kada smo ga upitali za točnu lokaciju u Velikom Brdu, tu je nastupio razgovor neugodni ''oplemenjen'' ružnim riječima.

- Prodajem ja zemljište već 10 godina, ali nitko nema love da ga kupi, a idealno je za gradnju 14 vila jer je tako prema planu. Nemam vremena za razgovor, a i tebe sada zanima lokacija, a mene zanima tko će mi ga..., kazao nam je naš ''kulturni'' sugovornik.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:51