StoryEditorOCM
DalmacijaODISEJA NA planini

Biokovo će dobiti atrakciju kakve nema u Hrvatskoj: posjetitelji će šetati iznad ponora i nabijeni adrenalinom uživati u nezaboravnom pogledu s litice

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
4. srpnja 2019. - 19:44

Futuristička staklena šetnica ili vidikovac na Biokovu, a s kojeg se pruža pogled na morsku pučinu, više nije tek običan nedosanjani san, već projekt na predjelu Ravna Vlaška udaljenoj 14 kilometara od ulazne rampe u Park prirode Biokovo, a na kojoj su započeli radovi pa bi do kraja ove godine turisti i domaći doista mogli šetati po biokovskim liticama jer se do tada i planira izgradnja ''Skywalka''.

Vidikovac će koštati oko osam milijuna kuna te se počeo graditi na površini od 40 kvadrata, a staklena hodna ploha kao takva će biti prva u Hrvatskoj.

Uz hodajuću staklenu površinu iznad ponora, i to u obliku potkove sa zaštitnom ogradom, a koja će biti oblikovana oslanjanjem višeslojnog sigurnosnog stakla na čeličnu konstrukciju, tu će još biti i geološki stup s info pločama, odnosno trodimenzionalni presjek geoloških razdoblja i postanka Parka prirode Biokovo, a koji je namijenjen edukaciji posjetitelja i pružanju osnovnih informacija o geomorfologiji Biokova.

Uz edukativnu, stup će imati i vizualnu atraktivnost jer se biokovske stijene postavljaju u vremenski odnos tako da će posjetitelji imati prilike vidjeti očitu razliku u izgledu stijena različite starosti. I stakleni vidikovac "Skywalk" i dodatnih sedam aktivnosti vrijedno je ukupno 34,1 milijun kuna, a sve je to uklopljeno u projekt ''Novi Adrion-Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo'' koji je prezentiran ove godine, a za koji je još lani potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Prema riječima ravnatelja JU Park prirode Biokovo Velimira Vidaka Buljana, riječ je o projektu za koji su odobrena bespovratna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 27,2 milijuna kuna te 2,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Javnoj ustanovi Park prirode Biokovo partneri u projektu su Javna ustanova Makarska - razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja.

- Projekt ''Novi Adrion'' napravljen je još prije dvije godine, a ukoliko nam dopuste vremenske prilike, stakleni vidikovac kao jedan od najatraktivnijih programa koji ne postoji nigdje u Hrvatskoj trebao bi biti gotov do kraja ove godine. Mislim da vidikovcem nećemo nagrditi Biokovo, već ćemo samo dobiti novu kvalitetu. Okosnica cijelog projekta je promjena modela posjećivanja kojim će se smanjiti broj posjeta parku osobnim automobilom i uvesti organizirano skupno posjećivanje te povećati educiranost posjetitelja kao i razina njihove sigurnosti.

Mjere unaprjeđenja prometa motornih vozila su nabava dva specijalizirana shuttle autobusa i postavljanje električnog punjača za automobile na ulazu u JU Park prirode Biokovo, a planirana je uspostava javnog prijevoza kroz prometovanje jedne linije koja bi povezivala sve ključne točke na području biokovske ceste. Riječ je o kružnoj liniji koja bi posjetitelje Parka prevozila do vrha Sv. Jure i nazad - kazuje nam Vidak Buljan, dodavši da će se nabaviti i 15 bicikla na konvencionalni pogon, 15 na električni i 30 GPS lokatora za praćenje.

JU Park prirode Biokovo napravila je i prometnu studiju povezanu sa žičarom, a gotov je i nacrt plana upravljanja posjetiteljima i to za narednih 10 godina, a koji će biti izložen na javnom uvidu.

Kako, među ostalim, kazuje Vidak Buljan, suradnja s HGSS-om jako je bitna kroz ulaganje u razvoj sustava traganja i spašavanja i izgradnju infrastrukture i opremljenost Biokova nužnom spašavateljskom opremom na samoj lokaciji Parka što će doprinijeti skraćenju vremena intervencije u slučaju nesreće jer će osoblje JU Prak prirode Biokovo biti educirano i obučeno za inicijalne intervencije i pripremu do dolaska potražnih ili spasilačkih timova HGSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:01