Dalmacija Split županija

zadovoljstvo nadohvat ruke

Imoćani su definitivno ušli u srž turizma, ali vlasnik predivne vile u Runovićima podiže letvicu: njegovi gosti imaju gušt kakav se ne može dobiti ni u najluksuznijim svjetskim destinacijama

zadovoljstvo nadohvat ruke
Marijan Puljiz pokraj vrtla iz kojega gosti mogu ubrati što god im treba
Vlasnik Marijan Puljiz
Vila 'Đikano' ponosno nosi svoje četiri zvjezdice
Teniski teren pun je pogodak u Puljizovoj ponudi
Što je dalmatinski domaćin bez kvalitetnog vina...

Imoćani su definitivno srcem i dušom ušli u srž turizma. Spojili su svoje tradicionalno gostoprimstvo s predivnim okružjem i odlično opremljenim kućama za odmor, te još podigli i ljestvicu više dobre ponude i prilagodbe gostu.

Stoga i ne čudi da su recenzije gostiju u globalu takve da i ove godine nikakva novost nije nabrojiti vlasnike kuća koji imaju već rezervirana osamnaest, dvadeset, pa i dvadeset i dva tjedna.

A time se ni Istrijani ne mogu pohvaliti. Konačno i ovih dvadesetak posto veći broj noćenja u prvih pet mjeseci za razliku od istoga razdoblja prošle godine potvrđuje kako je Imotska krajina postala prepoznatljiva turistička destinacija ovoga dijela Hrvatske.

I sada vlasnici oko tristotinjak kuća za odmor, čija je većina u ruralnom području Imotske krajine, na sve moguće načine kombiniraju čime gosta još više iznenaditi. Osjećaju da uz mir i čisto okružje, teretane i bazene, biciklističke i pješačke staze, dječja igrališta, moraju imati i još nešto.

I upravo to nešto je ono što se odavno već govori, a to je ponuda gostu domaće zdrave imotske hrane. Suradnja s malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jedna je od najozbiljnijih opcija, no Imoćani imaju i drugu soluciju.

Primjer smo pronašli u Runovićima. U rujnu prošle godine Marijan Puljiz odlučio se priključiti već respektabilnoj ekipi iznajmljivača kuća za odmor. Aktiviravši cijelu teško stečenu ušteđevinu u uređenje svoje nove kuće u istoimenom zaseoku, od ovoga ljeta prvi put iznajmljuje svoju vilu "Đikano" s četiri zvjezdice. Marijan je otišao i korak dalje.

- Želio sam gostu ponuditi sport i rekreaciju i zdravu domaću hranu i to da sve ima nadohvat ruke. Jednostavno rečeno da ima tridesetak metara od kuće svojevrsnu samoposlugu. U kući ima sve od odlično uređenih soba, vrhunski opremljenih sanitarnih čvorova, kamina, kuhinje. Nema mu ništa uvezenog materijala. Kamen i drvo je naše imotsko, okružje kuće je prepuno zelenila. Bazen također obložen domaćim materijalom. Ima teretanu i ono najvažnije sadržaje koji se ne bi postidjeli ni oni na s Azurne obale. Teniski teren ima olimpijske gabarite, njegova kvaliteta je takva da se na njemu može sada održavati državno prvenstvo.

- I ono posebno jest što im nudim gratis, bez kune nadoknade. Imaju oko kuće cijelu zelenu samoposlugu. U vrtovima koje posjedujem i voćnjacima, te vinogradima dajem domaću, čistu hranu u voću i povrću u kojem nema ni trunke umjetnog gnojiva niti bilo kakvih zaštitnih preparata. Stajskim gnojivom tretirani su vrtovi u kojima su domaće pamidore, paprike, krastavci, fažol, krumpir, mrkva, salata, rokula, blitva, špinat, u voćnjacima je jabuka, kruška, trešnja i veliki vinograd gdje prvi grozdovi stolnoga grožđa budu početkom kolovoza.

- Praktički od polovice lipnja, pa do kraja listopada imaju samoposlugu punu domaćih proizvoda. Gostu je slobodno uzimati koliko ga god volja, a fala Bogu vrtli su puni - veli nam Marijan.

Ako gost u bilo koje vrijeme hoće domaći sir, pršut, kruh ispod sača s domaćim brašnom, konačno i domaće kokošje meso ili neko drugo meso u suradnji sa mojim prijateljima proizvođačima zdrave hrane spreman sam im sve donijeti. Vina našega domaćeg, orahovice i višnjevače ima dovoljno i mislim da je to i najbolji put da ih osvojim - dodaje Marijan.

Marijan koji je ostao dosljedan samo domaćem i imotskom izvornom za posrednika u pronalaženju gostiju nije htio angažirati strane agencije, već je to povjerio novoj tek osnovanoj imotskoj turističkoj agenciji Pro Paradise u kojoj su mladi i stručni Imoćani i koji su ostali raditi kod svoje kuće.

- Hoću da sve u mojoj ponudi bude domaće naše imotsko, jer mi to imamo i možemo - Marijanova je poruka.

Naslovnica Split županija