StoryEditorOCM
DalmacijaOtkrio o kojoj vrsti je riječ

Snimka morskog psa kod Makarske uznemirila javnost, splitski stručnjak smiruje tenzije: Prije ćete dobiti na lotu, nego na Jadranu naletjeti na veliku bijelu psinu!

9. lipnja 2019. - 19:28

- Prije ćete dobiti na lotu, nego na Jadranu vidjeti, a da ne pričamo naletjeti na opasnu vrstu morskog psa - uz osmijeh je prof. Alen Soldo, sa splitskog Sveučilišta, Odjela za studije mora, prokomentirao video na kojem se vidi velika morska psina.

 

Budući da je snimka morskog psa pokraj Makarske kao munja odjeknula društvenim mrežama, upitali smo poznavatelja morskih “lovaca” o kakvoj je vrsti riječ.

Kod Makarske snimljen morski pas! Prizor kojeg ni jedan kupač ne želi vidjeti zapalio društvene mreže

- Radi se o modrulju, jednoj od vrsta morskog psa koja živi kod nas. Čak se i mrijesti u Jadranu. Pretpostavljamo da je većina modrulja koja se mrijesti u Jadranskom moru kozmopolitska vrsta, odnosno da stalno ostaju tu - pojašnjava Soldo i napominje da među 28 vrsta, modrulj stalno živi u našem moru.

- Imate i drugih koji samo zalaze, ali onaj na kojeg građani uvijek pomisle kada zamisle morskog psa je velika bijela psina, ali takva vrsta povremeno zalazi u Jadran. Od 2007. godine nismo imali nikakav incident s velikom bijelom psinom, a vrlo je vjerojatno da je u međuvremenu bila kod nas - ističe profesor sa splitskog Sveučilišta, Odjela za studije mora te u šali napominje da se gotovo sigurno neće dogoditi da će netko susresti baš tu vrstu, a ako se dogodi, neka ta ista osoba odmah uplati loto.

- Nije baš neka vijest da ste vidjeli morskog psa u moru, vijest bi bila da ste ga vidjeli na planini - uz osmijeh kaže Soldo te dodaje da razlog zašto će sugrađani viđati ovakve snimke stoji u činjenici da prije 10-15 godina nije bilo puno mobitela i fotografije su bile puno slabije kvalitete, a danas svi koji borave na moru mogu snimiti odličan video i fotografiju, a s obzirom na rastući broj turista i ostalih koji su sada na moru, logično je da će se nekada zabilježiti i ovakav primjerak modrulja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:07