StoryEditorOCM
DalmacijaU POSJETU ŽUPANIJI

Plenković u Zagvozdu otvorio Dnevnu bolnicu i najavio najvažnije projekte za Imotsku krajinu

Piše Braco Ćosić, Sandra Barčot
21. svibnja 2019. - 20:51

– Ovo je vrlo važan dan kako za naš KBC Split, tako i za stanovnike ovoga dijela Dalmatinske zagore, Makarskog primorja, Vrgoračke krajine, kao i za građane iz dijela Omiške i Sinjske krajine, ali i za zdravstvo Hrvatske u cjelini.

Ovo je i dio strateškog plana razvoja našega Kliničkog bolničkog centra i ovom prilikom zahvaljujemo premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Milanu Kujundžiću na prepoznavanju važnosti strateškog razvoja našega centra – istaknuo je dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, na otvaranju podružnice KBC-a Split u Zagvozdu, popularno zvane Dnevne bolnice.

Na otvaranju su uz premijera Plenkovića i resornog ministra bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te ministri unutarnjih poslova i uprave Davor Božinović i Lovro Kuščević, župan Blaženko Boban i drugi.

Od neslužbenog otvaranja podružnice u veljači ove godine već je obavljeno 1300 specijalističkih pregleda i nešto više od stotinu raznih pretraga, čulo se u Zagvozdu. U tijeku je i ekipiranje nekih ordinacija, u kojima će se i povećati broj specijalističkih pregleda.

– Hrvatska se mora ravnomjerno razvijati i ovo je pravi primjer. Ova je podružnica nova kvaliteta života na ovim prostorima i ovih 11 milijuna kuna iz EU fondova, nešto iz Ministarstva zdravstva i Županije, realizirano je u vrlo korisnu svrhu. Za ovaj kraj napravili smo nekoliko iskoraka, a sada pripremamo izgradnju spojne prometnice Imotski – autocesta u Zagvozdu – istaknuo je premijer Plenković.

– Ovdje je u pravom smislu riječi utemeljena Dnevna bolnica, jer su čelni ljudi KBC-a Split, u prvom dijelu pok. dr. Jurić i sada dr. Meštrović, prepoznali našu politiku dislokacije zdravstvene zaštite pred vrata našeg čovjeka. Ovaj nam projekt malo teže ide u neretvanskoj dolini i Istri, ali mislim da ćemo i tu ići stopama kao ovdje u Zagvozdu. Mogu sada kazati da ovo nije zadnja riječ u dobivanju nekih novih sadržaja na ovim prostorima – kazao je ministar Kujundžić.

– Današnji je dan poseban za Zagvozd i Imotsku krajinu jer je povećan stupanj zdravstvene zaštite stanovnika, a mi moramo Dalmatinskoj zagori podariti više pažnje i senzibiliteta jer se ovdje može lijepo živjeti – naglasio je župan Boban.

Solin, kao najmlađi grad u Hrvatskoj, predstavio je premijeru Plenkoviću i njegovim ministrima projekt za mlade, pa je svečanom otvaranju radova na uređenju tupinoloma u Majdanu, uz državni vrh, prisustvovalo i Dječje gradsko vijeće, te učenici iz sve četiri solinske osmoljetke.

Mališani su srdačno dočekali predsjednika Vlade, izrekavši mu i svoj moto "I malo je bolje", nadajući se da će projekt "Jadro – izvor života", vrijedan 25 milijuna kuna, značiti novi korak ka boljem životu mladih u tom antičkom gradu. Prva faza "teška" je 5,4 milijuna kuna, a u sklopu nje će se na 8700 kvadrata izgraditi i opremiti škola višestranog razvoja u prirodi, najavili su gradonačelnik Dalibor Ninčević i Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove "More i krš", koji provode ovu značajnu investiciju kojom će se na kraju urediti 53.000 kvadrata.

Ujedno je u Divuljama održana i pokazna vježba "Sigurnost 19", a ministar obrane Damir Krstičević i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić, potpisali su sporazume o suradnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:59