StoryEditorOCM
Dalmacijadevastacija svetog petra

Ugostitelj se nezaustavljivo širi po poluotoku, i vlast i oporba složni da ga treba zaustaviti, ali - ne može mu nitko ništa?! Dok Grad obećava rušenje, kioskom je zaklonio svjetionik, radovi traju i noću

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
15. svibnja 2019. - 15:23

Više od dva mjeseca traje pobuna dijela gradskih vijećnika, mnogih građana i članova Udruge za održivi razvoj "Osejava" protiv devastacije poluotoka Sveti Petar, točnije njegova dijela pored svjetionika na kojemu je lani koncesijsko odobrenje od Grada za montažni objekt do 12 kvadrata i pripadajući štekat od 80 kvadrata dobio Makaranin Marko Jakir.

O slučaju Sv. Petar, a tamo se od prošloga tjedna odvijaju i noćni radovi, pisali smo u više navrata, a evo ga već drugu sjednicu za redom spominju i gradski vijećnici.

Vrijedi podsjetiti i na činjenicu da je 12. travnja Grad u Planu upravljanja pomorskim dobrom i pozivu za davanje koncesijskog odobrenja za kiosk i terasu od 80 kvadrata na Sv. Petru napomenuo da je navedena lokacija lani "rezervirana" do 2020. godine što je 21. svibnja 2018. godine potvrdio i županijski Odjel za turizam i pomorstvo koji je Vijeću za davanje koncesijskog odobrenja izdao i posebnu potvrdu da za vrijeme od tri godine neće biti pokrenut postupak koncesioniranja na ovoj lokaciji.

S druge strane, dogradonačelnik Joze Vranješ, ujedno i predsjednik Vijeća za davanje koncesija na pomorskom dobru, ponovno je kazao vijećnicima i javnosti kako je sadašnji korisnik koncesijskog odobrenja prekršio sklopljeni ugovor o koncesiji zbog čega će ugovor biti raskinut, a montažni objekt uklonjen.

Na sjednici Vijeća prije dva tjedna SDP-ova Jagoda Martić napomenula je kako je na predjelu pored svjetionika, i to odmah nakon sjednice Vijeća održane u ožujku na kojoj se također govorilo o devastaciji Sv. Petra, pored montažnog objekta postavljen još jedan objekt, bijeli kiosk "potpuno neprimjeren za taj prostor jer je sada njime nagrđena vizura svjetionika".

Oporbenu vijećnicu zanimalo je kada je Grad planirao raskinuti koncesijsko odobrenje navedeno u ovogodišnjem Planu upravljanja pomorskim dobrom.

- Je li se to odnosilo na onemogućavanje bilo kakve ugostiteljske djelatnosti na tom području ili je koncesijsko odobrenje raskinuto s jednim koncesionarom, a novi ugovor sklopljen s drugim koncesionarom, što je predviđeno u Planu upravljanja pomorskim dobrom.

Novopostavljeni bijeli kiosk sigurno nije predviđen za onaj prostor i od njega se više ne vidi ni svjetionik. A šank dobiva novu dekoraciju tako da se vlasnik očito ponaša kao da se ništa ne događa - kazala je Martić gradonačelniku Juri Brkanu i dogradonačelniku Jozi Vranješu uz napomenu da će oporba pratiti razvoj situacije i Gradu dati podršku da se lokacija pored svjetionika dovede u stanje kakvo Sv. Petar zaslužuje, mada će, zaključila je, prostor ostati devastiran i kada se, ako se, svi ti objekti uklone.

Situacija oko devastacije Sv. Petra očito je prekipjela i Gradu jer je Vranješ, uz novu najavu raskidanja koncesijskog odobrenja i uklanjanja montažnih objekata, najavio i da se lokacija pored svjetionika više neće uvrštavati u Plan upravljanja pomorskim dobrom niti će se za nju davati koncesijsko odobrenje.

Kako je kazao, Grad je 19. travnja Ministarstvu poljoprivrede, s kojim su obavljani razgovori, uputio zahtjev za postupak raskidanja ugovora o zakupu šumskog zemljišta s Jakirovom tvrtkom "Oasis" što je prvo koncesijsko odobrenje, dok je drugo ono gradsko prema lanjskom Planu upravljanja pomorskim dobrom.

- U zahtjevu Ministarstvu priloženi su svi dokazi iz kojih je razvidno da je došlo do grubog kršenja ugovora sklopljenog s tvrtkom "Oasis". U tijeku je i postupak raskida ugovora o korištenju pomorskog dobra što za sada ne bih komentirao u interesu Grada, ali nadam se da će vrlo brzo doći do raskida oba ugovora čime neće više biti nikakva pravnog temelja za bilo kakve radnje na Sv. Petru.

To znači i uklanjanje postavljenih objekata, dok novim Planom upravljanja pomorskim dobrom na ovome mjestu neće biti predviđeno ništa drugo, odnosno ova pozicija neće biti posebno naznačena za bilo kakvu djelatnost - kazao je Vranješ dodavši da mu je drago što su i vlast i oporba zauzeli zajednički stav oko podržavanja rješavanja problema na Sv. Petru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:34