StoryEditorOCM
Dalmacijapromet jednim trakom

Prometnica kraj Podgore 'otklizala' zbog radova ispod ceste gdje su se kopali temelji za gradnju novog hotela? Urušeni dio bit će popravljen najkasnije do sredine lipnja

10. svibnja 2019. - 10:44

- Promet jednim kolničkim trakom osigurat ćemo sutra do popodneva, a za školarce smo već oformili prijevoz kombijima starom podgorskom cestom, koji starta u petak ujutro – zadovoljan postignutim, javio nam se u četvrtak s klizišta Jadranske magistrale, odnosno državne ceste 8 na ulazu u Podgoru župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Čelnik splitsko-dalmatinske regije promtno je na samom terenu okupio najodgovornije kako bi se riješio problem urušavanja južnog kolničkog traka prometnice žile kucavice podgorskog primorja, koja je u srijedu samo “proklizala” prema moru i time prometno odsjekla mještane Podgore te ih prisilila da koriste staru, usku i neuvjetnu cestu, poglavito za autobuse.

To je najveću muku zadalo učenicima koji pohađaju dvije osnovne škole, ili onu u Podgori ili drugu u Tučepima, te učenicima Srednje škole u Makarskoj, koji školskim autobusima nisu mogli do svojih učionica.

- Stoga smo organizirali prijevoz kombijima pa neće biti novih izbivanja s nastave naših đaka, a sada nastavljamo i s čišćenjem te “ukopavanjem” sjevernog dijela Jadranske magistrale, kako bismo mogli pustiti promet jednim kolničkim trakom, naravno sve regulirano semaforima. Obavit će se to do petka popodne – pojašnjava nam župan Boban, koji je sastanak sa stručnjacima obavio na licu mjesta, na terenu “snimajući” situaciju i odron koji je prouzročio brojne probleme.

Ujedno su se dogovorili kako će se do početka turističke sezone prometnica vratiti u prvobitni profil, osigurat će se prometovanje objema voznim trakama, a krajni rok za izvođenje radove je sredina lipnja.

- Čuo sam se i s ministrom prometa Olegom Butkovićem, direktorom "Hrvatskih cesta" Josipom Škorićem i ravnateljem Županijske uprave za ceste Petrom Škorićem, kako bi što hitrije otklonili ovaj problem.

A danas na sastanku na samom mjestu odrona, na dijelu iznad plaže Dračevac, a ispod spomenika Galeb, na predjelu Plišivica, odnosno na samom ulazu u Podgoru, bili su i predstavnici HC-a, ŽUC-a, te "Županijskih cesta" kao izvođača, kao i načelnik Podgore Ante Miličić, pa predstavnici Postaje prometne policije PU SD, pripadnici HGSS-a, ravnatelj Srednje škole fra Andrije Kačića Miočića Makarska Slavko Gudelj, ravnateljica OŠ “Tučepi” Lolita Pašalić i ravnatelj OŠ don Mihovila Pavlinovića Podgora Jakov Batinović - niže nam dalje regionalni “poglavar” Boban, zadovoljan što će se sanacija ove “žile kucavice” za taj obalni dio riješiti u najkraćem mogućem roku.

Sada se čekaju i rezultati ekspertize zbog čega je uopće došlo do urušavanja kolnika u dužini nekih 30 metara i 1,5 metara širine.

Ističu mnogi da se to sve zbilo zbog iskopa ispod ceste prema moru, rađenih prije tri godine, gdje su se, kako neslužbeno doznajemo, kopali temelji za gradnju novog hotela.

Očito su i ti iskopi, pa borovi koji su stradali prošlog ljeta u požaru, na inače trusnom i klizištima podložnom terenu, uz pomoć obilne kiše koja je carevala minulo vrijeme, sve na kraju rezultiralo “bijegom” ceste s njene trase.

Srećom nitko nije stradao...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:31