StoryEditorOCM
Dalmacijašto radi inspekcija?

Dalmatinski misterij: kako je objekt izvan građevinske zone uredno upisan na Katastru i Sudu, a nije građen prije 1968. i ne, nije u postupku legalizacije?! Mještani se kunu da kuće prije nije bilo

Piše Ivona Ćirak / Makarska kronika
8. svibnja 2019. - 23:19
veliko_brdo8-210319

Pogledate li na Geoportalu česticu zemlje 1681/2 k.o, Veliko Brdo, u Žlibu naime, vidjet ćete da se na njoj nalazi ucrtan objekt. Pogledate li na stranice Državne geodetske uprave, na Katastru, vidjet ćete da je na čestici od skoro 1200 kvadrata upisana stambena zgrada površine 134 četvorna metra, a zanimljivo je da je taj isti objekt solidne tlocrtne površine, zajedno s okućnicom, uredno upisan i na Općinskom sudu u Makarskoj.

Prošetate li, uostalom, Žlibom, na licu mjesta ćete vidjeti kuću smještenu na hridi, južno od restorana Panorama. Na prvi pogled vidi se da se ne radi o nekakvoj ruševini staroj par desetljeća, naprotiv, jako je dobro vidljiva i s južne strane, i ne bi se reklo da je građena prije 1968. godine. Pogledate li Prostorni plan grada Makarske, evidentno je da se na ovom dijelu nalazi zelena zona, eventualno bijela. Dakle, nije žuta zona, nije zona za građenje.

Sam od sebe nameće se ovdje čuveni stih na rubu vapaja: Kako to, kako to?! Naime, objekt je uredno upisan na Katastru i Sudu, dakle, nekakvu je dozvolu vlasnik morao priložiti. Međutim, u Uredu za gospodarenje prostorom Grada Makarska rezolutno tvrde sljedeće: Uvidom u evidenciju nadležnog upravnog tijela utvrđeno je da na čest. zem. 1681/2 k.o. Veliko brdo nije podnesen zahtjev ni za rješenje o izvedenom stanju niti za akt za građenje.

Mještani se kunu da objekta prije nije bilo, a zaklela bi se i kamera naših fotoreportera koji su pratili situaciju s bespravnom gradnjom restorana "Panorama". Ipak, sad je kuća tamo, a uredno je, nekim čudom, iako smještena u zonu koja ne dopušta gradnju, upisana i na Katastru.

Zbog ove situacije na teren je, kako nam je potvrđeno iz Mjesnog odbora Veliko brdo, izlazila i inspekcija. Što je utvrdila, ne znamo, jer nam niti mjesec dana nakon poslanog upita nije odgovorio Državni inspektorat u čijoj je nadležnosti od 1. travnja Građevinska inspekcija. Kontaktirali smo i Ministarstvo graditeljstva, ali bilo je beskorisno. Kažu da je Građevinska inspekcija pod ingerencijom Državnog inspektorata. Unutar kojega se očito ne mogu dogovoriti tko će davati izjave. Pa ih nismo niti dobili. Upućeni kažu da nas veliki kaos čeka ovo ljeto, baš u vrijeme kada su inspekcije najpotrebnije, jer se tek treba dogoditi preustroj u praksi, a za to će trebati vremena.

Ali, vratimo se in medias res. Kuća u Žlibu. Investitor je Zlatko Stanić, vlasnik građevinske firme "More i To", sam nam je to potvrdio. Stanić tvrdi kako je njegov objekt postojao i prije. Tvrdi, međutim, i kako je u fazi legalizacije. U uredu pak koji izdaje dozvole nisu se, kako se vidi iz njihove izjave, složili s njim. U svakom slučaju, Stanić nam je samo kazao kako se radi o obiteljskom naslijeđu i kako se nikakav objekt u turističke svrhe tu neće graditi. Mjesto za odmor, kazat će Stanić, koji je do mjesta za odmor probio i put. Iako kaže kako je postojao i prije, mještani vele kako to nije točno, a jednako kažu i komunalni redari koji su friško uočili prilaz spomenutom objektu.

Na naš upit je li zbilja stigla nekakva prijava, Stanić je odvratio kako to ne bi želio komentirati. Inače, valja dodati da se Stanić bavi nekretninama i građevinom, a jedan od većih projekata u kojima je sudjelovao jest izgradnja urbanih vila za ruske investitore u Velikom brdu. Javnosti je, uzgred rečeno, poznatiji brat Stipan Stanić koji je prije 13 godina iz stranke DC prešao u HDZ, zajedno s Matom Židićem i Marinom Baškovićem, a nedugo nakon transfera postao je tehnički direktor u Biokovci, kojoj je i danas na čelu dugogodišnji predsjednik HDZ-a Marko Ožić-Bebek.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:51