StoryEditorOCM
Dalmacijabetonizacija

Nekoć omiljena zelena oaza bit će zalivena betonom! Grad je promijenio urbanistički plan, brže bolje uskočio je poduzetnik: gradi se 200 stanova na 12.500 kvadrata!

Piše Dijana Turić / Makarska Kronika
1. svibnja 2019. - 14:56
gradiliste_glavica2-250419

I prekardašilo. Zbilja prekardašilo. I ovo ponavljamo svaki put kada u Makarskoj, kao prije nekoliko mjeseci, počnu nicati mastodonti, sive spavaonice u kojima se samo ljeti naziru svjetla njihovih stanara, podstanara, gostiju, rodbine. Zbilja, dokle ovako? Možda do Biokova, jer sve se, očito, može, pa se tako mogu zažutjeti i prostorni planovi i karte. I sve po zakonu. Najvažnije je da je sve po zakonu.

Nije, dakle, prošlo niti pola godine otkada su na putu prema Velikom brdu počele nicati zgradurine s više od 400 stanova, evo nama opet zgradurina. I to u jedinoj preostaloj gradskoj zelenoj oazi, na Glavici, tik iznad Dječjeg vrtića "Ciciban" gdje je u zadnja dva tjedna posječeno oko 30 borovih stabala jer, jelte, graditi se mora.

Kako je počelo, zelenilo ćemo viđati samo u stanovima na balkonima. Dok će Glavica kakavu smo do jučer poznavali ostati samo lijepa uspomena. I zato vam hvala, dragi naši Makarani, i glavešine, sadašnji i bivši. Hvala vam što stabla mijenjate betonom. I što će djeca o zelenilu učiti iz slikovnica.

Toliko za uvod, idemo sada na činjenicu. Dakle, zaključili smo da će na Glavici, tik do vrtića, niknuti zgrade. Sasvim legalno. Omogućio Grad. Omogućilo Gradsko vijeće. Lani u kolovozu kada su većinom glasova usvojene izmjene i dopune UPU-a Glavica.

Vijećnici iz prošloga saziva bili su, podsjetimo, predložili zabranu stambene gradnje na Glavici, spominjala se poliklinika... A na spominjanju je sve i ostalo. A spominjalo se i kako će biti dozvoljene samo male zgrade, četiri kata, osam stanova. Spominjalo se dok na red nisu došle izmjene i dopune...

A mi ćemo sada spomenuti kako šestero vlasnika zemljišta ovih dana teren na Glavici pripremaju za prodaju. I gradnju. Za beton. Teški beton.

''Na cijelom obuhvatu Plana predviđena je mješovita namjena zbog omogućavanja izgradnje poliklinike i hotelskog smještaja kao i drugih trgovačkih i turističkih djelatnosti kao što je iznajmljivanje soba i apartmana", tako se, među ostalim, govorilo lani na sjednici Vijeća prilikom obrazloženja donošenja izmjena i dopuna UPU-a Glavica, i to na inicijativu vlasnika zemljišta koji su, rečeno je, spremni sami financirati izgradnju pristupne prometnice.

Prije negoli smo doznali kako na Glavici počinje priprema za gradnju stambenih zgrada, malo su nas "provozali". Radnici koje smo zatekli na terenu kazali su nam kako je baš lijepo što su ispilali sva ta stabla i draču jer je "prije bilo baš nekako neuredno". A onda su nam stanari Gorinke kazali kako su načuli da im tik do njihovih zgrada iz 70 i neke, niče još najmanje pet zgrada. Rekoše da se priča o nekih 600 stanova, slično kao i u Velikom brdu.

A kad smo kontaktirali jednog od šestero vlasnika zemljišta, dobili smo sljedeće objašnjenje:

- Ništa se tu ne gradi, samo se prodaje zemljište i čisti se teren da bi se izmjerile granice.

Susjedi, međutim, znaju nešto više, pa nas uvjeravaju kako zgrade planira graditi Škaro.

- Je, Škaro gradi zgrade - kazuju.

Škaru, Tučepljanina Joska Šarića, upitali smo koliko zgrada namjerava izgraditi, bez okolišanja.

- I ja sam čuo da baš ja gradim neke zgrade na Glavici. Ma, ne gradim ja ništa, moj je samo bager kojim pripremam teren za dolazak traktora i drobilica. Znači, moju tvrtku su samo radi bagera angažirali vlasnici zemljišta kako bi se očistile parcele i doznalo točno koliko koja ima kvadrata - objašnjava Škaro.

I tako, nakon komplicirane "kompozicije", točnije uvoda, zapleta, kulminacije i preokreta, dolazimo do dramskog raspleta. U igri je vlasnik tučepskog hotela "Tamaris" Miro Tomas, iskren čovjek. U startu nam je kazao kako nas neće lagati niti zavlačiti jer ćemo, veli, kad se zgrade sagrade ionako znati tko im je vlasnik.

Uglavnom, riječ je doista o pripremi terena za kupovinu i, naravno, gradnju zgrada, komada pet, baš kako su nam kazali susjedi. A možda budu i samo tri.

- Ovako, ne mogu vam ni potvrditi ni negirati da ću na Glavici graditi zgrade, iako taj projekt, iskreno ću vam reći, planiram s partnerom. Ništa još nismo potpisali, a riječ je o iskoristivih oko 12,5 tisuća kvadarata zemljišta. Vlasnika je šestero pa smo s njima dogovorili da prije realizacije napravimo geodetski snimak terena koji nam treba zbog podloge za projektiranje kako bi se točno vidjele međe, a moraju se graditi i tri ceste - napominje Tomas.

Ponavlja poput mantre rečenicu: "Ne mogu vam ni potvrditi ni negirati jer može doći do kupovine i gradnje, a i ne mora." Pojašnjava kako će se na parceli na kojoj smo ugledali bager, graditi dvije prometnice, ako, naravno, do gradnje dođe, jedna do magistrale, a druga iznad vrtića, nakon čega bi mu ostalo čistih 12,5 tisuća kvadrata.

Tvrdi da će među zgradama biti zelenih površina.

- Od ukupne površine, za gradnju je ostalo 30 posto, dok 70 posto moraju biti zelene površine i pješačke zone pa je računica jednostavna, od 1000 kvadrata, za gradnju je dozvoljeno 300 - kazuje Tomas.

Pitamo ga koliko točno planira sagraditi zgrada jer je sigurno nešto već "nacrtao", a on odgovara kako ih "može biti pet manjih ili tri veće", s najviše 150 do 200 stanova.

- Ali, polako. Gradnja je planirana malo po malo, ne sve odjednom, onako, 40 po 40 stanova - kaže Tomas.
Teren će krčiti još najmanje četiri mjeseca, a ako bude sve po planu, gradnja bi započela u listopadu 2020. godine.
Dakle, sa zgradama u Velikom brdu, Makarska će uskoro dobiti 600 novih stanova.

I prekardašilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:59