StoryEditorOCM
DalmacijaMALO SE ZANIO...

Komunalni redari u zadnji tren spriječili ilegalnog graditelja na poznatoj plaži: 'Mislio sam samo malo podaziđati, za opće dobro uložiti dvije, tri tisuće eura, ali sada ništa od toga'

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
28. travnja 2019. - 17:15

Dva metra ispod makadamskog puta na Cvitački bagerom je po dužini prokopano oko 15 metara zemljišta na koje je već postavljena željezna konstrukcija za gradnju ni manje ni više nego zida.

Betonizaciju ovog dijela Cvitačke, na kojem se nalaze makadamske stepenice do plaže, kao i zadiranje u pomorsko dobro u zadnji tren su spriječili komunalni redari Grada koji su investitoru zaprijetili i novčanim kaznama i prijavom građevinskoj inspekciji.

I za ne povjerovati, nije riječ o nelegalnoj gradnji još jednog ugostiteljskog objekta ili ne daj Bože stambene zgrade, već o navodnom uređenju okoliša.

Naime, investitor radova je Veselko Dodig koji je vlasnik više parcela iznad puta, a koji je znao da je sve ispod puta definirano kao pomorsko dobro u koje se ne smije ni taknuti.

Međutim, Dodig je počeo radove na malom dijelu parcele koja se uistinu zemljišno-knjižni vodi kao njegova, za što nam je pokazao katastarski izvadak i skicu. Dodig je nakon nekoliko "posjeta" redara obustavio radove i obećao da će dio parcele vratiti u prvobitno stanje.

- Nisam imao nikakve loše namjere, niti sam išta planirao graditi, želio sam samo urediti put koji se urušio, podići manji zid i zasaditi nekoliko borova. Prema vlasničkom listu, to je dio moje parcele, ali nisam znao da na njoj ne smijem izvoditi radove pa sam uklonio željeznu konstrukciju. Zapravo sam mislio malo podaziđati i uložiti dvije do tri tisuće eura, ali sada ništa od toga - kaže nam Dodig.

Dodaje kako je prokopao 10 do 15 metara ispod puta i izvadio oko dvije tone zemlje kojom je planirao urediti parcelu, a kako kaže, pokupio je tonu smeća.

Dodiga redari nisu kaznili, već je dobio upozorenje da će, ukoliko nastavi radove na pomorskom dobru, biti prijavljen građevinskoj inspekciji, Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Županije splitsko-dalmatinske i Lučkoj kapetaniji.

- Redari su prilikom prvog obilaska na Cvitački zatekli bager i bagerista koji se udaljio nakon upozorenja, ali prilikom drugog izlaska na teren opet su zatekli investitora kojem su izdali upozorenje o obustavi radova i vraćanju terena u prvobitno stanje.

Gradnja ili bilo kakve vrste radova na pomorskom dobru su kazneno djelo tako da će, ukoliko i dalje nastavi s radovima, protiv njega biti podnesena kaznena prijava.

Investitor je kazao da mu je namjera bila uljepšati dio ispod puta, a da je kojim slučajem samo posadio par stabala, ne bi bilo nikakve štete - kazali su nam iz Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva.

Da u Dodigovoj priči ima istine potvrdio nam je dogradonačelnik Dražen Nemčić koji pojašnjava da na ovom dijelu Cvitačke još nije provedena granica pomorskog dobra.

- Istina je da je Dodig vlasnik manjeg dijela parcele ispod puta i formalno je u pravu, ali sada je u postupku određivanje granica pomorskog dobra za koje i Grad i Županija imaju stav da se nalazi ispod puta koji je sagrađen prije više od 70 godina i smatra se javnom površinom. Stoga ispod puta koje se uvijek smatralo pomorskim dobrom, nisu dozvoljeni nikakvi radovi - kazao nam je Nemčić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:14