StoryEditorOCM
DalmacijaPOTPISAN UGOVOR

Dobrodošli u 21. stoljeće: za kanalizaciju Sinja, Trilja i Otoka 540 milijuna kuna, radovi će trajati nekoliko godina

23. travnja 2019. - 14:42

Bliži se kraj dugogodišnjih priprema za cjelovito rješenje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, odnosno kanalizacije, gradova Sinja i Trilja i općine Otok, a ti će se radovi najvećim dijelom financirati EU sredstvima.

Ukupna ulaganja iznosit će 540 milijuna kuna, a radovi će trajati tri, četiri godine. U alkarskom su gradu gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić i načelnik općine Otok Dušan Đula potpisali ugovor o partnerstvu na realizaciji projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj". Ugovor predviđa da su prihvatljivi troškovi ulaganja u projekt 302.669.801 kuna, od čega 211.610.086 kuna otpada na EU fondove, 36.423.886 kuna je udjel Ministarstva zaštite okoliša i energetike, istim tolikim iznosom projekt će financirati Hrvatske vode, udjel Sinja je 17.559.955 kuna, dok je udjel Općine Otok 495.364 kune i Grada Trilja 156.622 kune.

Trilj i Otok su aglomeracija posebnog projekta, a povezuju se s aglomeracijom Sinj zbog toga što će Otok koristiti zajednički pročišćivač sa Sinjem, a u sinjskom će se obrađivati mulj iz triljskog pročišćivača. Najkasnije do kraja mjeseca u Sinj bi trebali doći ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Hrvatskih voda i komunalnog poduzeća "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine", koji će biti nositelj realizacije projekta, te će s ostalim partnerima projekta potpisati ugovor o financiranju. Vrlo skoro, u idućih mjesec, dva, cijeli će se postupak ponoviti za aglomeraciju Trilj – Otok, čija je predračunska vrijednost 238 milijuna kuna.

Projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za područje naselja Sinj, Brnaze i Glavice, znan kao Aglomeracija Sinj, prvi put je javno objavljen još u kolovozu 2012. godine kao jedan od 17 projekata u Hrvatskoj predračunske vrijednosti 22,5 milijuna eura. Iako su bili u prvoj skupini gradova i općina kojima su bila namijenjena EU sredstva za izgradnju kanalizacijskog sustava, sinjska gradska vlast godinama se bavila više sobom nego tim projektom, pa ih je u realizaciji preskočilo na desetke drugih gradova i općina. Poslije svega sada su pripreme okončane.

Vlada je projekt atribuirala strateškim, što će uvelike olakšati imovinskopravne odnose na trasama kanalizacijskih cjevovoda. Nakon skorašnjeg potpisivanja ugovora o financiranju počinje postupak javne nabave radi izbora izvođača radova. Već je za obje aglomeracije, Sinj i Trilj – Otok, pokrenuto e-savjetovanje, a budući da je riječ o novcu EU-a, slijedi prethodna kontrola Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) te otvoreni postupak javne nabave. Sve će to, zasigurno, potrajati nekoliko mjeseci, ali radovi na projektima obiju aglomeracija svakako bi trebali početi u drugoj polovini ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:30