StoryEditorOCM
Dalmacijauzbuna na škoju

Bijesni Supetrani: Nećemo smeće s cijelog otoka pod našim prozorima! Deponij je smješten na poroznom tlu, postao bi poput novog Karepovca, a otpad ide ravno u more

20. travnja 2019. - 22:03
Danica Baričević, Mate Jakšić, Igor Ranko Vladislavić te Nikola Rendić

Nećemo tuđe škovace u Supetru! Tom bi se rečenicom mogao opisati bijes Supetrana nakon što smo prije nekoliko dana prvi objavili vijest da će odlagalište smeća "Kupinovica" ubuduće zaprimati sve bračko smeće.

"Kupinovica" je, tvrdi Igor Ranko Vladislavić, koji se cijeli život kao stručnjak bavio komunalnim pitanjima, zrela za zatvaranje, a ne za primanje čak devet puta većih količina smeća nego ih prima danas!

– Umjesto da se odlagalište smeća "Košer" kod Pučišća, koje je kudikamo bolja lokacija za odlaganje smeća proširi i do otvaranja centra za gospodarenje otpadom u Lećevici primi i smeće iz Supetra, potpuno neprimjerenu "Kupinovicu" namjerava se pretvoriti u odlagalište smeća za cijeli otok!? – zgrožen je Vladislavić informacijom da bi supetarski deponij, smješten na poroznom tlu, postao poput novog Karepovca.

– Tu vam sve škovace niz padinu idu ravno u more. Kad padne kiše, poteče potok smeća kojim sva moguća prljavština odlazi do obale. Na plaži Babin laz u moru već raste zelena trava, što je egzaktni pokazatelj zagađenja. Danas se tu odlaže u prosjeku tona mjesečno, a ubuduće bi to bilo čak devet tona! Istodobno, "Košeru", koji je idealna lokacija za odlaganje otpada, i na kojem već postoji pretovarna stanica za smeće, prijeti zatvaranje?! "Košer" udovoljava barem 65 posto kriterijima gospodarenja otpadom koji se nalažu novom zakonskom regulativom, a "Kupinovica" nije ni na 30 posto. Osim toga, tamo tvrtka "Michieli-Tomić" odlično obavlja posao dovoza i pretovara smeća, a ceste do "Kupinovice" su tako tijesne da se do njih jedva može proći dostavnim vozilima – kaže naš sugovornik.

U susjedstvu "Kupinovice" nalaze se obiteljske kuće, vikendice i vile građene za turizam, veliki maslinici. Samo sto metara dalje, smješten je i OPG maslinara Joze Rajevića.

– Ovdje ne mogu primiti goste jer je "Kupinovica" već tri puta gorjela. Bio je takav smrad i dim da se to ne može zamisliti. Naganjam se godinama s državom za odštetu, a materijalna naknada koju mi nude za pretrpljenu štetu na maslinama da nije tragična, bila bi smiješna – veli Rajević.

Naši sugovornici spominju izdašnu ekološku rentu koja bi punila proračun Grada Supetra, i plaše se da bi, vele, lokalna vlast zbog toga rado prihvatila smeće do otvaranja centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

– "Kupinovica" je na samo dva i pol kilometra od Supetra. Znate li što bi to značilo za grad koji razvija turizam? – pita Mate Jakšić odgovorne.

Svjestan je da EU potiče Hrvatsku da upristoji odlagališta otpada, zatvori deponije na kojima se smeće neselektivno gomila, ali misli da se sve to prelama preko koljena.

– Odluka da "Kupinovica" primi sve bračko smeće je suluda. Tu se radi nepotreban trošak jer se mora otkupljivati okolne parcele koje su privatne, a na "Košeru" ima puno državnog zemljišta i budući da se sve nalazi na brdu, daleko od mjesta, idealan je za takvu namjenu. Iskreno se nadam da će to netko odgovoran konačno shvatiti – kaže Jakšić.

Nikola Rendić, supetarski vijećnik iz redova oporbenog HDZ-a, veli da je prava šteta što je Grad propustio natječaj za sufinanciranje gradnje reciklažnog dvorišta.

– Odgovorni u Gradu prijavili su na natječaj lokaciju koja po prostornom planu nema tu namjenu – govori Rendić, i ističe da lokalna vlast bježi od ove teme i ne želi o njoj ozbiljno diskutirati, a jedino što je rukovodi u naumu da "Kupinovica" sutra postane veliki brački deponij su sredstva koja bi Supetar trebao na račun toga uprihodovati.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković (SDP) veli da je za sve odgovorno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, te Vladina uredba kojom se nalaže zatvaranje sadašnjih deponija, a da se ona osobno, kao i Vijeće, najoštrije protivi odluci da "Kupinovica" postane veliko otočno odlagalište otpada.

Tim slijedom je supetarski parlament, kaže Marković, na svojoj posljednjoj sjednici i donijelo takvu odluku koju ona kao gradonačelnica mora poštovati.

– A, sad hoće li nas zato država danas-sutra novčano kažnjavati kroz obavljeni inspekcijski nadzor, ne znam, no mi nipošto ne želimo odlagalište na "Kupinovici" puniti novim količinama smeća. Nema tih para zbog kojih bi mi sutra primili sve bračko smeće! Odlučno se protivim ovoj odluci iz više razloga. Kao prvo, šest godina smo radili na ishođenju potrebne dokumentacije za sanaciju deponija "Kupinovica", dapače, ishodovali građevinsku dozvolu za njegovu sanaciju, riješili imovinsko-pravne odnose te poslali sav potreban troškovnik Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi postupka nabave za pronalaženje izvođača za sanaciju deponija – podvlači gradonačelnica, i objašnjava da Fond već mjesecima odgađa donošenje odluke o sufinanciranju od 75 posto sredstava za sanaciju deponija čija bi sanacija stajala 35 milijuna kuna.

– Stupanjem navedene Odluke na snagu, postavlja se pitanje ispravnosti postojeće dokumentacije jer ako budemo mogli primiti otpad s ostatka otoka, pitam se što će biti s veličinom obuhvata deponija i veličinom privremene plohe? Drugo pitanje je što je s izgradnjom na Lećevici? Koliko dugo još moramo čekati Regionalni centar za gospodarenje otpadom? Tri, pet ili sedam godina? Hoće li ga na kraju uopće i biti i što bi u tom slučaju bilo s otpadom u "Kupinovici"? – veli Marković, i čudi se na koji se način donose odluke o pitanju gospodarenja otpadom, jer se sve obveze prebacuju na jedinice lokalne uprave i samouprave koje su obvezne, temeljem Uredbe o komunalnom otpadu od 1. studenoga 2017., osigurati novi sustav sakupljanja otpada, a samo se na opremu od Fonda za zaštitu okoliša čeka već dvije godine.       

– I nije vam ovo samo bračka priča. Isto je, recimo, i na Hvaru i Visu. Nitko ne želi tuđe smeće, a odgovornost za to što je proizišlo iz Uredbe o komunalnom otpadu, isključivo je na resornom ministarstvu a ne na jedinicima lokalne uprave i samouprave – zaključuje gradonačelnica Marković, pa ispada da bračko smeće nitko neće, no do izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, ono negdje mora pronaći drugi "dom".

'Ministarstvo mora odbaciti odluku'

Grad Supetar ni u kom slučaju neće pristati da se cjelokupno bračko smeće dovozi i odlaže na deponij "Kupinovica". Takav zaključak jednoglasno su donijeli svi članovi supetarskog Gradskog vijeća kao odgovor na o Ministarstva zaštite okoliša o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta smeća. Vijećnici smatraju kako resorna administracija treba do daljnjega povući takav stav, te dodaju kako je neprihvatljivo da se odgovornost za gospodarenje otpadom na otoku Braču prebaci (samo) na Grad Supetar.

I.R.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:13